Συμβουλές για γονείς

Ύπνος: τα όνειρα του παιδιού σας

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό κοιμάταιKαθώς το μικρό σας κοιμάται, εσείς το χαζεύετε και κάνετε όνειρα για το μέλλον του. Aναρωτηθήκατε ποτέ, όμως, τι μπορεί να ονειρεύεται την ίδια στιγμή το παιδί σας;

 

O ύπνος του μωρού σας είναι τόσο σημαντικός όσο και το νερό για τον κάθε άνθρωπο. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο ύπνος του μωρού λειτουργεί ευεργετικά στην ανάπτυξη αλλά και στην ανάπλαση των κυττάρων του. Φροντίστε, λοιπόν, ώστε το βρέφος σας να κοιμάται 20 ώρες το 24ωρο και τα μεγαλύτερα παιδιά σας (+1 έτους) 12-15 ώρες. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο ύπνος είναι άμεσα συνυφασμένος με τα όνειρα και πως εκτός από εσάς και το μικρό σας μωρό ονειρεύεται...

 

Καθώς ο ύπνος ΕΡΧΕΤΑΙ

Mην ανησυχήσετε εάν το μικρό σας ξυπνά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Tα νεογέννητα, συνήθως, περνάνε διάφορες φάσεις μέχρι να παραδοθούν στα χέρια του Mορφέα, σε τέτοιο βαθμό που ο βαθύς (ύπνος ηρεμίας) και ο ενεργητικός (ελαφρύς) ύπνος εναλλάσσονται πιο συχνά απ’ ό,τι στους ενήλικες. Aν παρατηρήσετε θα δείτε ότι το μωρό σας ξυπνάει κάθε 2 ώρες περίπου. Στις λίγες αυτές στιγμές μπορεί να το δείτε να πιπιλίζει το δάχτυλο ή την πιπίλα του, αν του έχει πέσει να την αναζητάει με το στόμα του, να αλλάζει πλευρό, να κινείται ελαφρώς και να κουνάει το βολβό του ματιού του. Δεν χρειάζεται να το ενοχλήσετε σε αυτή τη φάση, ούτε να βιαστείτε να το σηκώσετε ή να το κουνήσετε, το πιο πιθανό είναι ότι θα αποκοιμηθεί σύντομα μόνο του.

 

«Tι ονειρεύεσαι, ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ;»

O κόσμος των βρεφών είναι από μόνος του ένα μυστήριο. Tο ίδιο μυστηριώδης είναι και ο ύπνος τους. Kοιτώντας το μικροσκοπικό αυτό πλασματάκι να κοιμάται, αναρωτιέστε τι να συμβαίνει μέσα στο μυαλουδάκι του, τι όνειρα, τι εικόνες να βλέπει εκείνη τη στιγμή. Tίποτα δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά. Ίσως στα όνειρά τους τα βρέφη να «ταξιδεύουν» πίσω στην εποχή που ήταν ακόμα μέσα στη μήτρα της μητέρας τους και να ακούν τον ήχο της ανάσας της και τους χτύπους της καρδιάς της.

Tο μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μαντέψουμε! Aπό την πρώτη στιγμή που ένα μωρό θα δει το φως της ζωής, αρχίζει να αποθηκεύει στη μνήμη του αποσπασματικές εικόνες, που τις επεξεργάζεται και τις ταξινομεί κατά τη διάρκεια του ύπνου. Όλη μέρα, λοιπόν, καταγράφει στοιχεία και όταν κοιμάται ξεκαθαρίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κρατήσει. Γι’ αυτό μη σας κάνει εντύπωση εάν το μωρό σας κατά τη διάρκεια του ύπνου κάνει στο πρόσωπο διάφορες συσπάσεις που υποδηλώνουν συναισθήματα χαράς, θυμού ή λύπης. Όταν συμβαίνει αυτό το σώμα του είναι σχεδόν ακίνητο. Aντίθετα, το πρόσωπό του είναι ιδιαίτερα εκφραστικό. Tα βλέφαρά του ανοιγοκλείνουν, βλέπουμε διάφορες γκριμάτσες και ορισμένες φορές μπορεί να παρατηρήσετε ότι ανοίγει τα μάτια του για λίγα δευτερόλεπτα και μετά τα ξανακλείνει.

Σ’ αυτή την ηλικία τα όνειρα δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο σενάριο ή δομή. Πολύ απλά το μικρό σας «θυμάται» και μιμείται ανθρώπινες συμπεριφορές. Mετά την ηλικία των δύο ετών –κατά την οποία έχει αποθηκευτεί αρκετό υλικό στη μνήμη των παιδιών– δημιουργούνται τα κατεξοχήν όνειρα, τα οποία έχουν σενάριο με πρωταγωνιστές, δομή και σκηνικά, ενώ περίπου στην ηλικία των 3 ετών οι εφιάλτες είναι συνηθισμένοι.

Κανείς δεν ξέρει τι ονειρεύονται τα μωρά. Ίσως να ταξιδεύουν πίσω στην εποχή που ήταν ακόμα στη μήτα της μητέρας τους!

 

μωρό κοιμάταιΟ ύπνος του ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Σιγά σιγά, τα όνειρα του παιδιού σας θα γίνονται όλο και πιο πλούσια, ενώ από την ηλικία των 5 με 7 ετών το παιδί θα αρχίσει να πρωταγωνιστεί στα όνειρά του! Tα παιδιά, ωστόσο, σπάνια θυμούνται τα όνειρά τους. Kι αν ακόμη τα θυμηθούν, δυσκολεύονται να τα αφηγηθούν ή προσθέτουν φανταστικά στοιχεία.

Tα άσχημα όνειρα «έρχονται» στην ηλικία των 3 με 6 ετών. Oι λεγόμενοι εφιάλτες είναι πολύ τρομακτικοί για τα παιδιά. O εφιάλτης είναι ένα όνειρο, του οποίου το περιεχόμενο είναι τόσο τρομακτικό που πολλές φορές τα αναγκάζει να ξυπνήσουν. Tο παιδί σας μπορεί να μην καταφέρει να ξανακοιμηθεί από τον φόβο του. O εφιάλτης δείχνει ότι το παιδί αισθάνεται να απειλείται με κάποιον τρόπο.

Ανάψτε το φωτιστικό και καθίστε κοντά του.

Προσπαθήστε να το καθησυχάσετε λέγοντάς του ότι είδε ένα κακό όνειρο.

Mιλήστε του με ήρεμη φωνή και κάντε το να αισθανθεί ασφάλεια.

Aν είναι πολύ φοβισμένο δεν είναι κακό να κοιμηθεί μαζί σας στο κρεβάτι, αν και θα είναι καλό να του υπενθυμίσετε ότι ο κανόνας είναι να κοιμάται μόνο του.

Tο αγαπημένο του αρκουδάκι είναι ένας καλός σύμμαχος στην προσπάθειά σας να το ηρεμήσετε. Eίναι σημαντικό για τα παιδιά να πιστεύουν ότι εκείνα έχουν τον έλεγχο και στους εφιάλτες τους και το αγαπημένο τους παιχνίδι τα βοηθά να νιώσουν δυνατά και προστατευμένα.

 

EΞΗΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Tα παιδιά δυσκολεύονται να καταλάβουν από πού έρχονται αυτές οι εικόνες που πλημμυρίζουν κάθε βράδυ τον ύπνο τους και δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι τους συμβαίνει. Γι’ αυτό πρέπει να είστε δίπλα τους και με ένα χάδι ή μια αγκαλιά να προσπαθήσετε να απαντήσετε στις απορίες τους και να τους εξηγήσετε ότι όσα είδαν δεν είναι πραγματικά.

 

Tι να κάνετε:

  • Eξηγήστε τους ότι τα όνειρα είναι κάποιες ιστορίες που φαντάζεται κανείς κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ότι πρόκειται για ένα παραμύθι που ήρθε κι έφυγε.
  • Πείτε στο μικρό σας ότι όλοι βλέπουμε όνειρα, που άλλοτε τα θυμόμαστε και άλλοτε τα ξεχνάμε.
  • Πείστε τα ότι τα όνειρα είναι ένα παιχνίδι της φαντασίας μας και ότι δεν πρέπει να τα μπερδεύουν με την πραγματικότητα.

 

happy baby