Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον ομφάλιο λώρο;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ομφάλιος λώροςΈνα ευαίσθητο σημείο κάθε νεογέννητου είναι ο ομφάλιος λώρος. Τι πρέπει να προσέξετε;

 

O ομφάλιος λώρος για κάθε έμβρυο αποτελεί πηγή ζωής. Με τη γέννηση, όμως, τοέμβρυο αποκόπτεται από τη μητέρα, με την κοπή του ομφάλιου λώρου. Ένα μικρό κομμάτι, βέβαια, μένει στον αφαλό του μωρού μέχρι να πέσει από μόνο του μερικές μέρες μετά τη γέννηση. Συχνά αυτό το υπόλειμμα μπορεί να αποτελέσει εστία προβλημάτων για το παιδί, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό και τι παθολογικό, ώστε να τον φροντίσετε σωστά και να αναγνωρίσετε τυχόν συμπτώματα που ίσως επιβάλλουν να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

 

Καθαρισμός

Ο αφαλός του μωρού σας είναι σημαντικό να καθαρίζεται επιμελώς μετά από κάθε αλλαγή πάνας και κάθε μπάνιο του, με καθαρό οινόπνευμα και βαμβάκι. Όταν ο ομφαλός πέσει, θα πρέπει να συνεχιστεί ο καθαρισμός για τουλάχιστον 12 - 15 ημέρες και μέχρι να επουλωθεί τελείως το σημείο. Συνήθως ο ομφάλιος λώρος πέφτει μέσα σε δύο βδομάδες. Εάν καθυστερήσει περισσότερο από ένα μήνα, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.

 

Τι πρέπει να προσέξετε;

Αιμορραγία: Αν παρατηρηθεί αιμορραγία, τότε συνήθως έχουμε να κάνουμε με τραυματισμό, ανεπαρκή απολίνωση του λώρου ή αδυναμία σχηματισμού φυσιολογικού θρόμβου. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη αιμορραγικής νόσου του νεογνού, σηψαιμίας ή τοπικής λοίμωξης. Το σημαντικό είναι –όπως άλλωστε σε κάθε περίπτωση– να μην πανικοβάλλεστε και να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό του.

Κοκκίωμα: Ο ομφάλιος λώρος συνήθως πέφτει μέσα σε 6-7 μέρες μετά τον τοκετό, ουλοποιείται και επουλώνεται μέσα σε 12-15 μέρες. Η παρουσία μικροοργανισμών καθυστερεί την πτώση του λώρου και αυξάνει την πιθανότητα εισβολής παθογόνων μικροοργανισμών. Σημαντικός είναι ο καθαρισμός με οινόπνευμα αρκετές φορές την ημέρα. Η παραμονή κοκκιώδους προέχοντος ιστού στη βάση του ομφάλιου είναι συνήθης. Ο ιστός είναι μαλακός, κοκκιώδης, ροδαλός ή ροδόχρους και μπορεί να παρουσιάζει πυώδη έκκριση. Η θεραπεία συνίσταται στον καυτηριασμό που πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά διάστημα αρκετών ημερών.

 

Ομφαλοκήλη

Κάποιες φορές σε ορισμένα μωρά ενδέχεται να εμφανιστεί ομφαλοκήλη. Τι είναι αυτό;

Συγγενής ομφαλοκήλη είναι η παθολογική προβολή του κοιλιακού περιεχομένου στη βάση του ομφάλιου λώρου. Η άμεση χειρουργική αποκατάσταση είναι σημαντική, πριν αναπτυχθεί λοίμωξη. Η ομφαλοκήλη συχνά σχετίζεται με διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών. Ειδικά στα βρέφη με χαμηλό βάρος γέννησης και στα κορίτσια εμφανίζεται ως ένα μαλακό οίδημα, καλυμμένο από δέρμα, που προβάλλει κατά τη διάρκεια του κλάματος, του βήχα και του σφιξίματος. Συνήθως υποχωρεί, όμως, μέχρι την ηλικία των 2 ετών.

 

happy baby