Τι βιώνει το μωρό τα πρώτα λεπτά μετά την γέννηση του;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

νεογέννητοΝα σας ζήσει! Το γλυκό μωράκι σας γεννήθηκε και βρίσκεται στην αγκαλιά σας. Το κοιτάτε και λαχταράτε να μάθετε αν εκτός από πανέμορφο, είναι και γερό.

 

Αναρωτιέστε πώς θα το φροντίσετε, πώς θα το ταΐσετε, πώς θα μάθετε να ζείτε μαζί του. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά. Ύστερα από 9 μήνες αναμονής, αυτό το υπέροχο, πανέμορφο πλασματάκι έχει φωλιάσει ευτυχισμένο στην αγκαλιά σας. Μια νέα ζωή αρχίζει και μαζί της ξεκινά το πιο απαιτητικό και τρυφερό επάγγελμα του κόσμου: η μητρότητα!

 

Τι βιώνει όμως ένα μωρό, τα πρώτα λεπτά μετά την γέννησή του;

Αμέσως μετά τη γέννηση, κάθε μητέρα, βιώνει τις πιο έντονες -συναισθηματικά και σωματικά- στιγμές της ζωής της. Ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και μάλιστα, σε μεγαλύτερο βαθμό  και στο ίδιο το μωράκι, τον μικροσκοπικό πρωταγωνιστή αυτής της ιστορίας, που αναγκάστηκε ξαφνικά να εγκαταλείψει το γνώριμο περιβάλλον της μήτρας, για να βρεθεί σε έναν καινούριο, άγνωστο κόσμο, όπου όλα είναι τόσο διαφορετικά ξαφνικά!

Μόλις πριν από λίγο τα είχε όλα έτοιμα. Η μαμά του προμήθευε οξυγόνο & φαγητό, το κρατούσε ζεστό και του προσέφερε απεριόριστη προστασία. Ξαφνικά, είναι αναγκασμένο να μάθει να αναπνέει μόνο του, να ρουφά, να καταπίνει και να χωνεύει την τροφή του, να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός του, να ζει! Μπαίνει σε ένα νέο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και ερεθίσματα: κρύο και ζέστη, φως και σκοτάδι, ήχοι, μυρωδιές, γεύσεις.

Πολύτιμος βοηθός σε αυτή την προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα είναι ο παιδίατρος, ο οποίος θα εξετάσει το βρέφος σας αμέσως μόλις γεννηθεί και εκτελώντας μία σειρά «εξετάσεων» οι οποίες στην ιατρική ορολογία αποκαλούνται «ανάνηψη νεογνού» θα βοηθήσει το βρέφος να εγκλιματιστεί στον καινούριο κόσμο που το περιβάλλει.

 

Τι ακολουθεί μετά;

Η πρώτη εκδήλωση ζωής του μωρού σας είναι το κλάμα, το οποίο & σηματοδοτεί την έναρξη της αυτόνομης αναπνευστικής δραστηριότητας. Επειδή δε, το έμβρυο δεν αναπνέει μέσα στη μήτρα, πρωταρχικό μέλημα του παιδίατρου, αμέσως μόλις γεννηθεί το μωρό, είναι να το προετοιμάσει για την πρώτη του αναπνοή. Με έναν ειδικό καθετήρα, λοιπόν καθαρίζει, το στόμα και τη μύτη του βρέφους από το αμνιακό υγρό που υπάρχει, καθώς  ζούσε στη μήτρα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αν το μωράκι έχει φυσιολογικό χρώμα, ο γιατρός περιμένει λίγο, για να αρχίσει μόνο του να παίρνει ανάσες. Μερικά μωράκια όμως, χρειάζονται λίγη παραπάνω βοήθεια και γι’ αυτό τους χορηγείται οξυγόνο προκειμένου να αρχίσουν να αναπνέουν μόνα τους.

Συγχρόνως, το μωρό τοποθετείται άμεσα κάτω από μια ειδική λάμπα, ώστε να μην παρουσιάσει απώλεια θερμοκρασίας. Αν όμως ο παιδίατρος διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία του νεογνού αρχίζει να πέφτει και να κρυώνει, το τυλίγει και με μια πετσέτα. Μην ξεχνάμε ότι το θερμορρυθμιστικό σύστημα, όπως και όλα τα υπόλοιπα συστήματα του λιλιπούτειου αυτού οργανισμού που ήρθε στην ζωή, χρειάζεται κάποιο χρόνο για να αρχίσει να λειτουργεί.

Στη συνέχεια, ο γιατρός ακούει την καρδιά του μωρού και μετρά τους σφυγμούς του. Όλες αυτές οι ενέργειες που βοηθούν το νεογέννητο να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον του, αποτελούν ταυτόχρονα και τις πρώτες εξετάσεις του. Εξετάσεις μάλιστα οι οποίες βαθμολογούνται με άριστα τον αριθμό 10. Αυτές οι πρώτες εξετάσεις ονομάζονταινεογέννητο κοιμάται «Apgar-score». Πήραν δε αυτό το όνομα προς τιμήν της Αμερικανίδας αναισθησιολόγου Virginia Apgar. Στις εξετάσεις αυτές μετριέται η αναπνευστική ικανότητα του βρέφους, το χρώμα του, η θερμοκρασία του και οι σφίξεις που παρουσιάζει. Οι ίδιες ακριβώς εξετάσεις γίνονται 2 φορές.

Η πρώτη σειρά εξετάσεων γίνεται στο πρώτο λεπτό της ζωής του μωρού και επαναλαμβάνονται στο πέμπτο λεπτό της ζωής του. Ανάλογα δε με την ανταπόκρισή του σε αυτό το τεστ, το μωράκι θα πάρει και το βαθμό που πρέπει, σε κλίμακα από το μηδέν έως το δέκα. Τα περισσότερα μωράκια περνούν με επιτυχία τις πρώτες αυτές εξετάσεις. Οι μητέρες δεν ενημερώνονται προφορικά για τα αποτελέσματα, όμως αυτά εγγράφονται στο βιβλιάριο του μωρού, ως πληροφορία, η οποία παραμένει.

Ακόμη όμως κι αν μερικά μωράκια παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα στα πρώτα 5΄ λεπτά της άφιξής τους στον κόσμο και η βαθμολογία τους δεν είναι υψηλή, μεγαλώνοντας συνήθως τα προβλήματα αυτά ξεπερνούνται.

Αφού τελειώσουν οι εξετάσεις το μωρό είναι έτοιμο είτε να τρυπώσει στην αγκαλιά της μητέρας του που το περιμένει ορθάνοιχτη, είτε να  «αναχωρήσει» για τον θάλαμο των νεογνών.

Και η περιπέτεια της ζωής αρχίζει γι'αυτό το νέο μικρό ανθρωπάκι. Να σας ζήσει!

 

happy baby