Συμβουλές για γονείς

Θηλάζω, άρα υπάρχω!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

θηλασμόςΩς πρωτομάνα, θα ήθελα να σας μεταδώσω τις πρώτες εμπειρίες μου, καθώς ήρθα αντιμέτωπη με την πραγματικότητα του νεογέννητου που έχει μόνο ανάγκες.

 

Η πρώτη και η βασικότερη ανάγκη του μωρού είναι φυσικά η τροφή. Αποφάσισα συνειδητά να θηλάσω την κόρη μου. Η τύχη μου χαμογέλασε, καθώς από την αρχή δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα στο πώς να μάθει το μωρό μου να θηλάζει αποτελεσματικά. Σχεδόν από την πρώτη φορά όλα πήγαν καλά και μάλιστα με περισσή χαρά είδα το βάρος της να αυξάνεται σταθερά. Η μικρή είναι πάντα ζωηρή και χαρούμενη και φυσικά δεν έχω λόγο να ανησυχώ. Οφείλω, όμως, να σας επισημάνω με όλη την αγάπη μου σαν μάνα προς μάνες ότι ο θηλασμός είναι μια δραστηριότητα που τον πρώτο καιρό θέλει αποκλειστικότητα και προσήλωση.

Καθώς το μωρό πρέπει να τρώει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον μέχρι να σαραντίσει η καθημερινότητά μου ήταν η εξής: άλλαγμα, τάισμα, ύπνος και στα ενδιάμεσα έπρεπε να τραφώ και η ίδια αλλά και να κάνω μπάνιο. Πέρα από αυτά ξεχάστε οτιδήποτε άλλο σκοπεύατε να κάνετε!

Γι’ αυτό εάν έχετε βοήθεια, εκμεταλλευτείτε την στο έπακρο! Μην ντραπείτε να ζητήσετε τη συνδρομή της θείας, της γιαγιάς, της αδελφής, ώστε να ξεκλέψετε μερικά πολύτιμα λεπτά για να πάρετε ένα τηλέφωνο ή να φάτε με λίγη περισσότερη άνεση!

Κατά τα λοιπά, 2 συμβουλές θα σας φανούν πολύ χρήσιμες τον πρώτο καιρό με το μωρό σας:

Πίνετε πάρα πολύ νερό όταν θηλάζετε και φοράτε ζώνη για να στηρίζετε τη μέση σας.

  • Η πρώτη συμβουλή έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο θηλασμός φέρνει δίψα στη μητέρα, την οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε, καθώς ο οργανισμός σας χρειάζεται υγρά τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας.
  • Η δεύτερη συμβουλή θα σώσει τη μέση σας, ειδικά εάν έχετε πρόβλημα, και θα κρατήσει την κοιλιά σας στο ύψος της. Ακόμη κι αν δεν έχετε πρόβλημα, το γεγονός και μόνο ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα της μέρας θα πρέπει να σηκώνετε και να κρατάτε το μωρό σας επιβαρύνει την ήδη βεβαρημένη από την εγκυμοσύνη μέση σας, γι’ αυτό η ζώνη θα σας φανεί πολύ χρήσιμη.

Η μητρότητα είναι μια μοναδική εμπειρία, αρκεί να δείξετε υπομονή αλλά και να έχετε πρακτικό πνεύμα. Θα σας χρειαστεί! Επίσης, μιλήστε στο μωρό σας! Θα εκπλαγείτε από το πόσο ανταποκρίνεται!

 

happy baby