Σας κουράζει η επανάληψη; Κι όμως, χρειάζεται!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μικρό παιδί διαβάζειΛέτε συνέχεια το ίδιο τραγουδάκι, παίζετε το ίδιο παιχνίδι τόσο συχνά, που δεν αντέχετε άλλο; Πριν σκεφθείτε ότι το παιδί σας είναι «περίεργο» ρίξτε μια ματιά στο άρθρο που ακολουθεί & κάτι μας λέει ότι θα αλλάξετε γνώμη!

 

Γύρω στα τρία, κάθε παιδάκι έρχεται αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις. Αρκετά μεγάλο για να κάνει νέα πράγματα,περιβάλλεται από ένα κόσμο μαγικό που πρέπει οπωσδήποτε να εξερευνήσει. Για την ακρίβεια, βιάζεται να εξερευνήσει.

Αν μάλιστα το παιδί πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, κάθε μέρα κρύβει μέσα της, συναρπαστικά πράγματα που γεμίζουν γνώσεις και εμπειρίες το παιδί.

Για να προχωρήσει όμως με τόλμη και αυτοπεποίθηση στις καινούργιες εκπληκτικές  του αναζητήσεις, το παιδί νιώθει την ανάγκη να βασιστεί σε ορισμένα πράγματα, που στη ζωή του μένουν αμετακίνητα, όπως η οικογένεια και τα οικεία του πρόσωπα. Οτιδήποτε καινούργιο το συγκινεί μεν σε μεγάλο βαθμό, όμως έχει παράλληλα την ανάγκη για την ασφάλεια, που του «προσφέρει» η ρουτίνα της καθημερινότητάς του, η οποία ρουτίνα, εξασφαλίζεται μέσα από επαναλαμβανόμενες ιεροτελεστίες. Έτσι, μπορεί να προτιμά τα πράγματα και ιδιαίτερα τα παιχνίδια του να έχουν συγκεκριμένη θέση μέσα στο σπίτι, για να μπορεί να τα βρίσκει εύκολα, ή να θέλει να τηρείται με ακρίβεια η διαδικασία του ύπνου του, «μπάνιο, γάλα, παραμυθάκι, φιλάκι».

 

Πολύ μεγάλη αξία λοιπόν έχει για το παιδί η «επανάληψη», η οποία σίγουρα μερικές φορές  καταντά κουραστική για εμάς τους γονείς. Το μικρό σας μπορεί να επιμένει να διαβάζετε για ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, το ίδιο παραμύθι ή να βλέπει το ίδιο DVD ή να παίζετε το ίδιο παιχνίδι ξανά και ξανά.Θυμάμαι ότι η κόρη μου έβλεπε κάθε πρωί πριν φύγει για το σχολείο τις ίδιες σκηνές στη διάσημη ταινία «Ποκαχόντας». Αυτό διήρκησε για όλη την χρονιά! Διαβάζαμε επίσης το «Μπάμπι το ελαφάκι» για έναν ολόκληρο χειμώνα. Ίσως αυτά τα «καπρίτσια» σας είναι γνωστά, όμως πρόκειται πράγματι για καπρίτσια, ή κάποιες φορές κρύβουν και κάτι άλλο; Μήπως η μανία αυτή των παιδιών για επανάληψη, είναι στην πραγματικότητα  ένα αναπτυξιακό στάδιο;  Και μήπως είναι σημαντικό να δώσουμε στο παιδί την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί επαρκώς τα πλεονεκτήματά της επανάληψης; Επειδή τα πλενεκτήματα της επανάληψης, είναι πολλά και το όφελος για το παιδί μεγάλο, μάλλον θα πούμε ναι! Στο παιδί αρέσει να ανακαλεί συνεχώς πληροφορίες από τη μνήμη του, καθώς μαθαίνει. Η εμπέδωση των γνώσεων όμως παίρνει χρόνο. Για να τελειοποιήσει λοιπόν το παιδί τις γνώσεις που καθημερινά κατακτά, χρειάζεται την επανάληψη για να θυμάται τις νέες γνώσεις & εμπειρίες που απέκτησε. Αυτό το έργο που παρακολουθεί στην τηλεόραση ή αυτή την ιστορία που του αφηγούμαστε, περιέχει μεγάλο αριθμό πληροφοριών για ένα μικρό παιδάκι. Όλες αυτές οι πληροφορίες επίσης, αρκετές φορές το φοβίζουν. Μπορεί να βάζει τον εαυτό του στη θέση των ηρώων, σκεφθείτε το. Μετά την «δράση» λοιπόν που του προσφέρει μία νέα περιπέτεια, χρειάζεται τη θαλπωρή του γνωστού, καθώς το παιδί ανακουφίζεται όταν βλέπει ότι όλα συνεχίζονται ίδια με την προηγούμενη ημέρα. Αυτή η ανακούφιση, του προσφέρεται μέσω της ρουτίνας & του προγράμματος. Να θυμάστε όμως, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από μία βασική ρουτίνα στην καθημερινότητά τους, χωρίς όμως να αποφεύγουμε να ενθαρρύνουμε την προσαρμοστικότητά τους στις αλλαγές. Έχοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω υπόψιν σας, φροντίστε τα εξής:

 

  • Εφοδιάζετε το περιβάλλον του σπιτιού με καινούργια & διαφορετικά ερεθίσματα, παιχνίδια, εικόνες & άλλα, τα οποία μπορεί να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του παιδιού.
  • Πηγαίνετε βόλτες συχνά έξω και συνηθίστε να παίρνετε μαζί σας το παιδί σε κοινωνικές εξόδους, επισκέψεις σε φιλικά σπίτια, σε ταξίδια, σε ψώνια, εξασφαλίζοντάς του έτσι άφθονα κοινωνικά ερεθίσματα.
  • Κρατήστε τη βασική ρουτίνα στην καθημερινότητά σας αμετάβλητη. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο σταθεί αδύνατο, γιατί όλες οι μέρες δεν είναι ίδιες, προχωρήστε όπου είναι δυνατό σε δραστικές αλλαγές σταδιακά, δίνοντας έτσι χρόνο στο παιδί να προσαρμοστεί και να συνηθίσει στο καινούριο και ποτέ μην προχωρείτε σε αλλαγές κάνοντάς τες, όλες μαζί.

 

happy baby