Ραγάδες : Αιτίες και αντιμετώπιση

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

περιμένω μωρόΟι ραγάδες είναι ο ύπουλος εχθρός των γυναικών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς, φυσικά, «διαταράσσουν» την αισθητική του σώματος και αγχώνουν τις μέλλουσες μαμάδες.

 

Αν τεντώσετε απότομα ένα ελαστικό ύφασμα, θα παρατηρήσετε ότι σε κάποια σημεία οι ίνες του υφάσματος απομακρύνονται μεταξύ τους δημιουργώντας κενά, χωρίς ωστόσο το ύφασμα να σχίζεται. Έτσι ακριβώς λειτουργούν και οι ραγάδες. Λόγω της έντονης διάτασης του δέρματος κατά τη διάρκεια της κύησης, δημιουργούνται πολλαπλές μικρές ρήξεις.

Οι ρήξεις αυτές συνοδεύονται από ρήξεις μικρών αγγείων. Έτσι δημιουργούνται μικρά αιματώματα, τα οποία δημιουργούν μακρόστενες ροζ γραμμές. Με την πάροδο του χρόνου, οι γραμμές αυτές αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό και γίνονται λευκές. Ο ουλώδης ιστός δεν απορροφάται, κι έτσι οι ραγάδες γίνονται μόνιμες. Εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα υπάρχει συσσώρευση λίπους (κοιλιά, μηροί, στήθος κ.λπ.). Οι ραγάδες είναι περισσότερο ένα αισθητικό πρόβλημα.

 

Γιατί εμφανίζονται;

1. Κληρονομικότητα: Εάν είχε η μητέρα σας ή η αδερφή σας, πιθανότατα θα αποκτήσετε κι εσείς.

2. Η κακή διατροφή.

3. Το ξηρό δέρμα, που είναι λιγότερο ελαστικό από ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα.

4. Το ανοιχτό χρώμα του δέρματος.

5. Η απότομη αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης.

6. Οι πολύ λεπτές γυναίκες παρουσιάζουν ευκολότερα ραγάδες.

 

Τι μπορείτε να κάνετε;

- Πίνετε άφθονο νερό. Η ικανοποιητική ενυδάτωση του οργανισμού διατηρεί το δέρμα μαλακό και ελαστικό, με αποτέλεσμα να αποτρέπει την εμφάνιση ραγάδων.

- Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α και C, όπως πορτοκάλια, καρότα, φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές και γαλακτοκομικά.

- Ο ψευδάργυρος, που περιέχεται στο ψάρι και στους ξηρούς καρπούς, συμβάλλει στη δημιουργία και διατήρηση ενός υγιούς δέρματος. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην ποσότητα ψευδαργύρου στη διατροφή σας, γι’ αυτό συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την ποσότητα που μπορείτε να καταναλώσετε.

- Αποφύγετε τον καφέ (άλλωστε δεν μπορείτε να καταναλώσετε πολύ στην εγκυμοσύνη) και αντικαταστήστε τον με νερό ή φρέσκους χυμούς.

- Κάντε επαλείψεις και μασάζ στις «δύσκολες» περιοχές (κοιλιά και στήθος) με ειδικά προϊόντα για ραγάδες της εγκυμοσύνης. Κυκλοφορούν στην αγορά δεκάδες κρέμες επιστημονικά σχεδιασμένες για την πρόληψη και τη σταδιακή βελτίωση των ραγάδων. Αποτελούν την πρώτη, απλούστερη και εντελώς απαραίτητη θεραπευτική λύση. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη σωστή επιλογή της.

 

happy baby