Προλαμβάνονται & θεραπεύονται οι καρδιακές ανωμαλίες στα έμβρυα;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

houston labΕίχατε φανταστεί ότι θα μπορούσατε ποτέ να παρακολουθήσετε τη δημιουργία της εμβρυικής καρδιάς και να ακούσετε τον πρώτο της χτύπο; Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον το κατάφεραν και αισιοδοξούν ότι θα προλαμβάνονται και θα θεραπεύονται έγκαιρα οι καρδιακές ανωμαλίες στα έμβρυα!

 

Ο καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο στου Χιούστον (ΗΠΑ), κ. Larin, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Τέξας, κατάφεραν να παρακολουθήσουν τη δημιουργία της καρδιάς ενός θηλαστικού με τη βοήθεια μιας συσκευής που παρείχε υψηλής ευκρίνειας εικόνες. Μέχρι τώρα όσα γνώριζαν οι επιστήμονες για τη δημιουργία της καρδιάς προέρχονταν από εξέταση ιστών στο εργαστήριο. Με τη νέα τεχνολογία όμως κατέστη δυνατόν να δουν τη δημιουργία της καρδιάς όπως συμβαίνει, στην πράξη. Πρόκειται για έναν τομογράφο οπτικών ινών, τεχνολογία πιο εξελιγμένη από τον απλό υπέρηχο, με τον οποίο οι επιστήμονες κατάφεραν να παρακολουθήσουν την καρδιά εμβρύων ποντικών εν τη γενέσει της, λίγο πριν ακουστεί ο πρώτος της χτύπος. Οι γιατροί και μηχανικοί του Πανεπιστημίου κατάφεραν να παρατηρήσουν το σχηματισμό των κοιλιών της καρδιάς των εμβρύων, καθώς και των αρτηριών, αλλά και την κατανομή του αίματος όταν η καρδιά άρχισε να χτυπά για πρώτη φορά.

 

Ο σκοπός

Ο καθηγητής Larin κατάφερε να εξελίξει αυτόν τον τομογράφο σε βαθμό που να λαμβάνει υψηλής ανάλυσης εικόνες από τις πρωτεΐνες του αίματος και τους ιστούς κατά τον σχηματισμό της καρδιάς, ώστε να μελετήσει τους παράγοντες που οδηγούν σε διάφορες καρδιακές νόσους ή καρδιαγγειακές ανωμαλίες των εμβρύων σε θηλαστικά, που η καρδιά τους μοιάζει με του ανθρώπου. Μέσα στα επόμενα χρόνια σκοπός του είναι να τροποποιήσει τη συσκευή ώστε να δίνει ακόμη ταχύτερα και υψηλότερης ανάλυσης δεδομένα για να μελετηθεί καλύτερα η αναπτυξιακή διαδικασία σε ζώα με γνωστές καρδιακές ανωμαλίες. Μαζί με τους συναδέλφους του στοχεύουν στο να ανακαλύψουν πώς διαφορετικές μεταλλάξεις γονιδίων επηρεάζουν την καρδιαγγειακή ανάπτυξη, ώστε στο μέλλον να μειωθεί ο αριθμός των νεογνών που γεννιούνται με καρδιακές ανωμαλίες, όπως επίσης να… χυθεί άπλετο φως στο πώς θα προλαμβάνονται και θα θεραπεύονται καρδιακά προβλήματα πριν από τη γέννηση.

 

Πηγή: University of Houston

happy baby