Πόσο αλάτι να βάλω στο φαγητό των παιδιών;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

pop corn salty

Δεν πρέπει να μετράτε μόνο πόσο αλάτι, ρίχνετε στο πιάτο τους αλλά και πόσο αλάτι κρύβεται μέσα στα φαγητά ή γλυκά που καταναλώνουν τα παιδιά στην διάρκεια της ημέρας.

Συχνά δυστυχώς ξεπερνιέται η προτεινόμενη ποσότητα αλατιού που χρειάζονται τα παιδιά ημερησίως.Μην ξεχνάτε επίσης, ότι τα παιδιά μας μαθαίνουν από τις δικές μας συνήθειες. Εάν λοιπόν εσείς ως άτομο θέλετε τα φαγητά σας με πολύ αλάτι, διότι έτσι έχετε μάθει, προσπαθήστε να περιορίσετε  τουλάχιστον το αλάτι στα πιάτα των παιδιών, που τώρα αναπτύσουν τις συνήθειές τους!

 

Οι επίσημες συστάσεις για την κατανάλωση σε αλάτι ανά ηλικία είναι οι εξής:

 

·         7-12 μηνών = 1γρ αλάτι

·         1-3 ετών = 2γρ αλάτι

·          4-6 ετών = 3γρ αλάτι
 

Μεγάλη κατανάλωση αλατιού γνωρίζουμε πως για τους ενήλικες σημαίνει υπέρταση και αυξημένο κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Τι γίνεται όμως με το αλάτι στον οργανισμό των παιδιών;  Τα παιδιά δεν έχουν ακόμα σωστά ανεπτυγμένα νεφρά για να μπορούν να επεξεργαστούν το αλάτι στην διατροφή τους.

Δεδομένου ότι το αλάτι περιέχεται ήδη στο γάλα, στα δημητριακά και στο ψωμί, δεν είναι απαραίτητο να το προσθέτουμε και στο γεύματά του.

Ακολουθούν κάποια παραδείγματα τροφίμων και της περιεκτικότητάς τους  σε αλάτι που μπορεί να καταναλώνει ήδη το μικρό σας, εάν τα τρώει:

• 1 κομμάτι κίτρινο τυρί (30γρ) = 0.5γρ αλάτι
• 1 φέτα λευκό ή μάυρο ψωμί = 0.4γρ αλάτι
• 30 γρ κορν φλέικς = 0.5γρ
• 100 ml γάλα αγελαδινό = 0.12γρ αλάτι

 

Κάντε λοιπόν τη πρόσθεση και θα δείτε ότι σίγουρα είστε ήδη πολύ κοντά στις προτεινόμενες ημερήσιες ποσότητες αλατιού,που χρειάζονται τα παιδιά στην διατροφή τους, οπότε περιορίστε το. Μόνο καλό θα τους κάνετε. Μην ξεχνάτε επίσης το αλάτι που κρύβεται μέσα στα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιούμε ευρέως, όπως ψωμί, κέικ, βούτυρο, γαλοπούλα, κουλουράκια κ.α.

Επιμέλεια: GoneisOnline, Πηγή: neadiatrofis.gr 

Διαβάστε επίσης :  Έξυπνη διατροφή για μικρούς Αϊνστάιν!

happy baby