Πλαστική μετά τον τοκετό

γυναίκα με τον γιατρό

Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός για μια μητέρα. Τι γίνεται όμως με το σώμα της που έχει επηρεαστεί από την εγκυμοσύνη και δεν φαίνεται να επανέρχεται στην πρότερη κατάστασή του;

 

Οπωσδήποτε η εγκυμοσύνη επηρεάζει πολύ το σώμα μιας γυναίκας. Η αύξηση του βάρους, η χαλάρωση του δέρματος και οι ραγάδες είναι μερικά μόνο από τα κατάλοιπα μιας εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με διάφορους συμβατικούς τρόπους, όπως είναι η διατροφή και η γυμναστική. Σίγουρα αυτοί οι τρόποι μπορούν να έχουν αποτελέσματα, τι γίνεται όμως με τις ραγάδες στην κοιλιά και το στήθος ή το περιττό δέρμα στην κοιλιά; Η πλαστική χειρουργική θα μπορούσε να δώσει τη λύση, οι περισσότερες γυναίκες όμως είτε φοβούνται να επισκεφθούν τον πλαστικό χειρουργό είτε θεωρούν δαπανηρές και επώδυνες αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Έχουν δίκιο;

 

Ο πλαστικός χειρουργός Στρατής Γαβριήλ απαντά στις ερωτήσεις μας και καταρρίπτει τους μύθους γύρω από την πλαστική χειρουργική. «Γενικά η εγκυμοσύνη οπωσδήποτε επηρεάζει το σώμα», λέει και συνεχίζει: «Υπάρχει μια φοβερή ορμονική αναστάτωση στον οργανισμό, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, την κατακράτηση υγρών, τα οιδήματα, τη διάταση του δέρματος, κυρίως της κοιλιάς και του μαστού, τη δημιουργία ραγάδων, αλλά και την υπέρχρωση. Οι ορμονικές αλλαγές επανέρχονται, όμως κάποια προβλήματα παραμένουν, όπως η χαλάρωση της κοιλιάς και η ατροφία του μαστού. Βέβαια, κάθε γυναίκα μπορεί να πάρει τα μέτρα της πριν και μετά το τοκετό για να μην έχει στο σώμα της εκτεταμένες ζημιές».

 

Σε τι ποσοστό έρχονται οι γυναίκες στον πλαστικό χειρουργό ύστερα από τον τοκετό;

Στην πραγματικότητα πολύ μεγάλο ποσοστό έχει την ανάγκη μιας πλαστικής επέμβασης μετά από εγκυμοσύνη. Το ποσοστό εκείνων που φτάνουν στον πλαστικό χειρουργό εξαρτάται από το γενικότερο πληθυσμό, τη γενικότερη κουλτούρα, αλλά και από το τι θέλει η κάθε γυναίκα στη ζωή της. Όμως η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον το 70% των γυναικών που θα περάσει μια εγκυμοσύνη θα έχει την ανάγκη μιας πλαστικής επέμβασης. Και το ποσοστό από εκείνες που αναζητούν επανόρθωση συνεχώς αυξάνεται.

 

Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ύστερα από τον τοκετό, ώστε να είναι ασφαλές για μια γυναίκα το να κάνει πλαστική;

Πρέπει να περάσει ένα διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών –ίσως και περισσότερο– μετά την εγκυμοσύνη. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ο οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τις όποιες ζημιές έχουν προκληθεί στο σώμα. Κατά την εγκυμοσύνη οι αλλαγές που συμβαίνουν είναι η διάταση του δέρματος της κοιλιάς, άρα υπάρχει πιθανότητα να δημιουργηθεί μια χαλάρωση σε εκείνη την περιοχή, αλλά και ραγάδες. Από την άλλη γίνεται και διάταση του μαστού, άρα διάταση του δέρματος και στη συνέχεια ατροφία και πτώση του μαστού. Επίσης εμφανίζονται ραγάδες. Και βέβαια, υπάρχει και η χαλάρωση που επέρχεται σε όλο το σώμα λόγω της γενικότερης αυξομείωσης του βάρους. Είναι, λοιπόν, σωστό να δώσουμε στον οργανισμό μας περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών ή ακόμη καλύτερα ενός χρόνου, για να μπορέσει να αποκαταστήσει ό,τι μπορεί από αυτές τις βλάβες που έχει υποστεί το σώμα μετά από την εγκυμοσύνη.

 

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις;

Δεν είναι θέμα δημοφιλίας ή όχι. Έχει να κάνει με το τι παθαίνει μια γυναίκα μετά από την εγκυμοσύνη. Τα δύο σημεία που κυρίως υφίστανται βλάβη είναι η κοιλιά και ο μαστός. Στην κοιλιά δεν είναι μόνο το δέρμα ή οι ραγάδες που θα προκύψουν, αλλά και η χαλάρωση του μυϊκού κοιλιακού τοιχώματος. Ο μαστός υφίσταται μια ατροφία μετά από την εγκυμοσύνη και μία πτώση. Έτσι, μιλάμε κυρίως για κοιλιοπλαστική και διορθωτική μαστού.

 

Ύστερα από την πλαστική επέμβαση μια γυναίκα που θα μείνει εκ νέου έγκυος έχει κάποιες επιπτώσεις;

Πραγματικά συνιστάται να κάνει μια γυναίκα πλαστικές επεμβάσεις του είδους, αφού έχει τελειώσει με τις εγκυμοσύνες της. Πράγματι μια δεύτερη εγκυμοσύνη θα χαλάσει το αποτέλεσμα της προηγούμενης επέμβασης. Βέβαια, δεν θα το χαλάσει τελείως, όμως αν μια γυναίκα έχει σκοπό να κάνει ένα ή δύο ή και τρία παιδιά, καλό είναι να ολοκληρώνει το θέμα των τοκετών της και ύστερα να προβαίνει σε μια πλαστική επέμβαση.

 

Ποιες ηλικίες έρχονται συνήθως για μια πλαστική επέμβαση;

Αν φύγουμε από το θέμα της εγκυμοσύνης, κάθε ηλικία μπορεί να έχει ανάγκη από πλαστικό. Στις μικρότερες ηλικίες οι γυναίκες αναζητούν επεμβάσεις διαμόρφωσης της εικόνας τους (ρινοπλαστική, αύξηση ή μείωση μαστού, λιποαναρρόφηση) και στις μεγαλύτερες αποκατάσταση προβλημάτων που αφήνει ο χρόνος (ανόρθωση μαστού, κοιλιοπλαστική, πλαστική προσώπου). Τώρα η ηλικία κατά την οποία μια γυναίκα θα έχει ανάγκη πλαστικής επέμβασης ποικίλλει από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία της, τη διατροφή της, τη γυμναστική, τη διατήρηση σταθερού βάρους, το κάπνισμα, την έκθεση στον ήλιο, αλλά και την περιποίηση του δέρματός της με διάφορες ενυδατικές κρέμες.

 

Πόσο μια πλαστική στο στήθος μπορεί να επηρεάσει το θηλασμό;

Είναι ξεκάθαρο αυτό. Οι τεχνικές που ακολουθούμε δεν επηρεάζουν τον μαζικό αδένα. Στην αυξητική μαστού, το ένθεμα μπαίνει κάτω από το μαζικό αδένα, άρα δεν επηρεάζει καθόλου το θηλασμό. Ούτε όμως και η μείωση του μαστού επηρεάζει τη λειτουργία του κατά το θηλασμό. Υπάρχουν κοπέλες με γιγαντομαστία, που χειρουργούνται για να κάνουν μείωση του όγκου του μαστού τους. Αυτές οι κοπέλες θα εγκυμονήσουν κανονικά και θα θηλάσουν χωρίς κανένα εμπόδιο. Όταν θα έρθει η στιγμή θα κάνουν κανονικά τις εξετάσεις τους για πρόληψη του καρκίνου του μαστού, όπως η μαστογραφία.

 

πλαστική χειρουργικήΠοιοι είναι οι κίνδυνοι από μια πλαστική επέμβαση;

Όποιοι κίνδυνοι υπάρχουν εντάσσονται στους γενικότερους κινδύνους μιας οποιασδήποτε επέμβασης. Μια σκωληκοειδίτιδα, μια κήλη ή μια επέμβαση στις αμυγδαλές έχει τους ίδιους κινδύνους ή και περισσότερους από εκείνους μιας πλαστικής. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα πλέον. Οι πλαστικές επεμβάσεις έχουν λιγότερους κινδύνους. Κι αυτό ισχύει τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Όταν βάζουμε σιλικόνη στο στήθος σε μια αυξητική μαστού πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει το ενδεχόμενο κινδύνου στο μέλλον. Η απάντηση είναι όχι! Είναι πολύ κατηγορηματική η ιατρική κοινότητα στο θέμα αυτό, διότι σιλικόνες μπαίνουν από το 1960. Στα πενήντα αυτά χρόνια έχει κατακτηθεί πλέον η εμπειρία ώστε να μπορέσει η ιατρική να πει με στόμφο ότι η σιλικόνη είναι αδρανές υλικό και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Από την άλλη ας μην παραβλέπουμε και το γεγονός ότι μερικές φορές μια επέμβαση στο μαστό μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Συγκεκριμένα, έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό περιστατικών, στα οποία κάνοντας μείωση μαστού ανακαλύψαμε έναν καρκίνο ή κάποιον όγκο που ήταν ακόμα στην αρχή του. Κι αυτό διότι κάθε φορά που αφαιρούμε ένα τμήμα από το μαστό το στέλνουμε υποχρεωτικά για βιοψία και έτσι έχουμε ανάλογα αποτελέσματα. Αυτά τα περιστατικά σώθηκαν διότι αποφάσισαν να κάνουν μια μείωση μαστού.

 

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

Ανάλογα με την επέμβαση. Η περίπτωση κοιλιοπλαστικής θα χρειαστεί τουλάχιστον μια βδομάδα για να αναρρώσει καλά, αλλά θα πρέπει η εν λόγω γυναίκα να προφυλαχθεί περίπου για ένα μήνα συνολικά από το να σηκώνει βάρη κ.λπ. Μια ανόρθωση ή μείωση του μαστού χρειάζεται τέσσερις με πέντε μέρες, έως ότου να αφαιρεθούν τα ράμματα δηλαδή. Η αύξηση του μαστού σχεδόν δεν έχει καθόλου μετεγχειρητική πορεία. Δηλαδή μέσα σε μία με δύο μέρες η γυναίκα είναι πολύ καλά. Θα έλεγα, όμως, ότι τα πάντα επανέρχονται στην πλήρη φυσική προηγούμενη κατάσταση σε ένα μήνα από την επέμβαση.

 

Είναι επώδυνη μια πλαστική επέμβαση;

Στο μαστό είναι σχεδόν ανώδυνες. Στην κοιλιά πάλι όχι και τόσο. Η κοιλιοπλαστική έχει μια σχετική ταλαιπωρία, που δεν ξεπερνά, όμως, τις πέντε μέρες. Μη φανταστείτε βέβαια πως είναι ένας  πόνος στην κοιλιά που δεν περνάει με ένα παυσίπονο.

 

Πόσο κοστίζουν;

Δεν είναι ακριβές. Αν το πάρει κανείς συγκριτικά, οι επεμβάσεις αυτές έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι, δηλαδή, προνόμιο των λίγων. Αν μια γυναίκα μέσης οικονομικής κατάστασης ή και κατώτερης υπολογίσει τα χρήματα που έχει ξοδέψει για να πάρει τα ρούχα της χρονιάς θα συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ περισσότερα από τα χρήματα που θα ξοδέψει για μια επέμβαση κοιλιάς ή μαστού. Και μιλάμε για ρούχα ενός χρόνου, τα οποία συγκρίνουμε με μια επέμβαση που θα διαρκέσει για μια ζωή. Άρα, με αυτό το συγκριτικό μέτρο μια πλαστική επέμβαση δεν είναι πολύ ακριβή.

 

Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες που θέλουν να πάνε στον πλαστικό χειρουργό, αλλά διστάζουν;

Θα έλεγα ότι όλα τα ζητήματα είναι μια απόφαση. Βέβαια, δεν είναι τόσο απλό να πάρει κανείς μια τέτοια απόφαση και να μπει στο χειρουργείο, καθώς αποτελεί μια κατάσταση την οποία δεν ξέρει. Από την εμπειρία μου μπορώ να πω ότι το κύριο άγχος για τον περισσότερο κόσμο είναι η νάρκωση. Είναι φυσιολογικό όταν χάνει τον έλεγχο κανείς, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός, να τρομοκρατείται. Όταν θα μπει στη διαδικασία και χειρουργηθεί, τότε θα συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα είναι πολύ απλά. Έχω όμως να συνοψίσω τα εξής για τις πλαστικές επεμβάσεις: Είναι σχεδόν ανώδυνες. Η ταλαιπωρία είναι πολύ μικρότερη από όση μπορούν κάποιοι να  φανταστούν. Η αναισθησία είναι ασφαλέστερη από εκείνη στις υπόλοιπες παθήσεις, διότι έχει να κάνει με ένα υγιές άτομο. Το κόστος είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με όλες τις ανάγκες μας στο σπίτι. Είναι μια απόφαση που δεν την παίρνει κάποιος έτσι απλά, όμως αν μια γυναίκα μπορεί να φανταστεί και να νιώσει εκείνα που μπορεί να κερδίσει μετά την επέμβαση, τότε θα συνειδητοποιήσει ότι αξίζει τον κόπο να το κάνει.

 

Με τη συνεργασία του πλαστικού χειρουργού, δρ. Στρατή Γ. Γαβριήλ, Diplomate of European Bord of Plastic Surgery

category: 
happy baby