Παιχνίδι εκτός σπιτιού

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

παιδί στην εξοχήΤι καλύτερο από τα παιχνίδια στην ύπαιθρο, για κάθε πιτσιρίκι που θέλει να χοροπηδήσει, να τρέξει, να παίξει και να γελάσει, χωρίς να φοβάται ότι θα κάνει ζημιά, όπως, για παράδειγμα, να σπάσει το αγαπημένο σας βάζο;

 

Σε κάθε γειτονιά υπάρχει μια πλατεία, μικρή ή μεγάλη. Τι κι αν δεν έχει έρθει ακόμη ο καιρός για διακοπές; Τι κι αν το πρόγραμμά σας δεν σας επιτρέπει να πηγαίνετε μικρές εκδρομές τα Σαββατοκύριακα;

Μια βόλτα στην πλατεία είναι ό,τι πρέπει για να ξεφύγει το μικρό σας από την καθημερινότητα και τη ρουτίνα.

Εάν δεν εργάζεστε μπορείτε κάθε πρωί να πηγαίνετε με το παιδί σας στην πλατεία της γειτονιάς. Μπορείτε να συνδυάσετε την έξοδο αυτή με την έξοδο για τα ψώνια της ημέρας. Εάν ωστόσο οι υποχρεώσεις σας δεν σας το επιτρέπουν, μπορείτε να πηγαίνετε βόλτα κάποια απογεύματα της εβδομάδας. Δεν είναι ανάγκη να κάθεστε με τις ώρες. Όσο και εάν καθίσετε πάντως πρέπει να γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι όταν θα πείτε στο παιδί σας ότι πρέπει να φύγετε, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αντιμετωπίσετε την άρνησή του. Περνάει τόσο όμορφα που δεν καταλαβαίνει, εξαιτίας της παιδικής του ανεμελιάς, ότι κάποια στιγμή πρέπει να γυρίσετε σπίτι. Εξηγήστε του ότι έχετε και άλλες υποχρεώσεις, αλλά ότι σύντομα θα ξαναπάτε και έτσι θα έχει και πάλι την ευκαιρία να παίξει με τα άλλα παιδάκια.

Για να αποφύγετε, πάντως, τα κλάματα και τις φωνές, την ώρα της αναχώρησης, θα πρέπει να είστε σταθεροί στις αποφάσεις σας αλλά και να αιτιολογήσετε γιατί πρέπει να φύγετε. Πείτε του: «Βράδιασε και πρέπει να πάμε σπίτι για να μαγειρέψω, γιατί ο μπαμπάς θα γυρίσει πεινασμένος από το γραφείο».

  • ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ

Δεν υπάρχει καλύτερο δώρο για το μικρό σας από μία βόλτα στην παιδική χαρά. Εάν υπάρχει παιδική χαρά κοντά στο σπίτι σας είστε από τους τυχερούς, γιατί θα μπορείτε να την επισκέπτεστε συχνά. Πριν επισκεφθείτε μια παιδική χαρά έχετε στο νου σας ότι υπάρχουν κάποιες που είναι κατάλληλες μόνο για παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών, αφού τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν δεν προσφέρονται για παιδιά μικρότερης ηλικίας. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι στην παιδική χαρά που θα επισκεφθείτε τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Τέλος, μην ξεχνάτε κι εσείς φεύγοντας να πάρετε μαζί τα οποιαδήποτε σκουπίδια σας.

  • ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ…

Το παιχνίδι στην ύπαιθρο βοηθάει στην εκτόνωση της εγκλωβισμένης του ενέργειας, αφού του επιτρέπει να κινείται και να μιλά χωρίς περιορισμούς.

Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί μαθαίνει να εκφράζει την παιδικότητά του, να αναπτύσσει τη φαντασία του αλλά και ασχολείτε με παιχνίδια που δεν μπορεί να παίξει στο διαμέρισμα. Συναντώντας κι άλλα παιδιά το μικρό σας σταδιακά γίνεται πιο κοινωνικό. Παράλληλα μαθαίνει την έννοια της ομαδικότητας και της μοιρασιάς, αφού παίζει με καινούριους φίλους και μοιράζεται μαζί τους τα παιχνίδια του. Επιπλέον γυμνάζεται, εφόσον μόνο στην πλατεία ή στην παιδική χαρά μπορεί να τρέξει και να πηδήξει.

Το παιχνίδι στην ύπαιθρο έχει ευεργετικές επιρροές και για εσάς τους γονείς. Ξεχάστε, λοιπόν, για λίγο το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας, φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια και παίξτε κι εσείς μαζί με το μικρό σας. Το παιχνίδι μαζί του θα σας ξεκουράσει ψυχικά και θα ενισχύσει το δεσμό μεταξύ σας.

 

TOP TIPS

  • Έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι με δροσερό νερό και ποτηράκια, χαρτομάντιλα και φαγώσιμα.
  • Ξεναγήστε το μικρό σας στην παιδική χαρά για να του δείξετε πώς να ασχοληθεί με την κάθε δραστηριότητα αλλά και να του πείτε το τι πρέπει να προσέχει ώστε να μη χτυπήσει.
  • Εάν φοβηθεί κάποιο παιχνίδι (την τσουλήθρα ή το μονόζυγο για παράδειγμα), μην το πιέσετε και μην κοροϊδέψετε το φόβο του. Αφήστε το να διαλέξει μόνο του το παιχνίδι εκείνο που του προκαλεί τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
  • Εάν η παιδική χαρά έχει σκάμμα, πάρτε μαζί σας κουβαδάκια και τσουγκράνες και αφήστε τα μικρά σας να παίξουν με το χώμα, χωρίς να φοβάστε μήπως λερωθούν.
  • Παίξτε με τα μεγαλύτερα παιδάκια σας κρυφτό και κυνηγητό. Θα το ευχαριστηθούν πολύ, αλλά και εσείς οι ίδιοι θα ξαναβρείτε το παιδί που κρύβατε μέσα σας.

 

σπίτιΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Γύρω-γύρω όλοι!

Τα παιδιά τρελαίνονται να γυρίζουν γύρω-γύρω από τον εαυτό τους, μέχρι να πέσουν κάτω και να ζαλιστούν!

Πώς παίζεται το παιχνίδι: Το παιδί στέκεται όρθιο με τα χέρια τεντωμένα και στριφογυρίζει γύρω-γύρω μέχρι να ζαλιστεί τόσο που να πέσει. Είναι πιο διασκεδαστικό όταν γύρω του στροβιλίζεστε και παραπατάτε κι εσείς, οι γονείς!

 

Παιχνίδι με τις λάσπες!

Δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση για ένα παιδί από το να… λερώνεται! Αφήστε το να παίξει με τις λάσπες και να χαρεί την ελευθερία του.

Πώς παίζεται το παιχνίδι: Ακόμη κι αν δεν έχει βρέξει μπορείτε να γεμίσετε εσείς μια μικρή λακκουβίτσα με νερό (για να μην ξεχνάμε και την οικολογική συνείδηση) και να δημιουργήσετε έτσι λάσπες. Αφήστε το παιδί να πλατσουρίσει με την καρδιά του και να χοροπηδήσει στη λακκουβίτσα. Το πλυντήριο να’ ναι καλά!

 

«Λύκε, λύκε, είσαι εδώ;»

Παλιό, αγαπημένο αλλά, ωστόσο, ξεχασμένο παιχνίδι. Δώστε του και πάλι αξία!

Πώς παίζεται το παιχνίδι: Πείτε στο παιδί ότι πρέπει να προσποιηθείτε ότι τριγύρω υπάρχει ένας λύκος από τον οποίο πρέπει να κρυφτείτε. Πείτε του ότι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μην κάνετε καθόλου φασαρία για να μη σας βρει. Τα παιδιά θα διασκεδάσουν με αυτό το κρυφτούλι. Μια παραλλαγή του παιχνιδιού είναι να κάνετε εσείς το ρόλο του λύκου, που θα ψάξει να βρει το παιδί, αλλά αυτό μόνο εάν είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται το παιδί να απομακρυνθεί από κοντά σας τόσο ώστε να μην μπορείτε να το παρακολουθείτε παράλληλα.

 

happy baby