Παιδίατρος: Πότε είναι απαραίτητος;

παιδίατρος εξετάζει μωρόΣχεδόν όλοι οι νέοι γονείς σπεύδουν να τηλεφωνήσουν στον παιδίατρο με το παραμικρό συναχάκι ή φτέρνισμα του παιδιού τους. Δεν έχουν κι άδικο να ανησυχούν.

 

 

Πότε, όμως, το μικρό τους χρήζει άμεσης ιατρικής παρακολούθησης και ποια είναι τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι είναι πράγματι άρρωστο;

 

Γενικά συμπτώματα 

Τα παρακάτω συμπτώματα πρέπει να σας θορυβήσουν ώστε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια:

  • Λήθαργος ή νωθρότητα.
  • Μειωμένη όρεξη.
  • Συνεχείς εμετοί και διάρροια με υδαρή κόπρανα που οδηγούν σε εμφανή απώλεια βάρους και σημάδια αφυδάτωσης (δηλαδή μικρότερη ποσότητα ούρων, στεγνά χείλη αλλά και δέρμα).

Σε περίπτωση που το παιδί σας εμφανίσει κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα οφείλετε να καλέσετε άμεσα τον παιδίατρο ή τις πρώτες βοήθειες:

  • Γρήγορη ή δύσκολη αναπνοή με έντονο θόρυβο.
  • Εμφάνιση σπασμών.
  • Απώλεια συνείδησης μετά από πέσιμο.
  • Δυνατός και επίμονος πόνος.
  • Υψηλός πυρετός σε συνδυασμό με ασυνήθιστη νευρικότητα ή υπνηλία.
  • Εμφάνιση εξανθημάτων με σκούρο κόκκινο χρώμα ή βυσσινί κηλίδων.

Οι συνήθεις ασθένειες 

  • Ουρολοίμωξη

Πρόκειται για μία κατάσταση αρκετά συχνή στην παιδική ηλικία. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να αποτρέψουν μετέπειτα πιο σοβαρά προβλήματα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα, έτσι ώστε να μπορείτε έγκαιρα να απευθυνθείτε στον παιδίατρο, που θα σας συστήσει τη σωστή θεραπεία. 

Ουρολοίμωξη είναι η λοίμωξη που παρουσιάζεται σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού συστήματος: λοίμωξη της ουρήθρας (ουρηθρίτιδα), λοίμωξη της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα), λοίμωξη των νεφρών και της νεφρικής πυέλου (πυελονεφρίτιδα).

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Τα παιδιά παραπονιούνται για τσούξιμο κατά την ούρηση, παρουσιάζουν συχνουρία, νυχτερινή ενούρηση, πονάει η κοιλίτσα τους, ενώ τα ούρα τους μυρίζουν άσχημα. Είναι επίσης πιθανό να εμφανιστεί και λίγο αίμα στα ούρα. 

 

παιδίατρος εξετάζει με στηθοσκόπιοΑντιμετώπιση & θεραπεία

Αρχικά, ο γιατρός θα σας ζητήσει να συλλέξετε τα ούρα του παιδιού σας για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Η λήψη των ούρων δεν είναι μια απλή διαδικασία, αφού είναι πιθανό, μικρόβια του περιβάλλοντος να εισέλθουν στο δοχείο επηρεάζοντας το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Η λήψη πρέπει να γίνεται μετά από σχολαστικό καθαρισμό του δέρματος των γεννητικών οργάνων. Χωρίς να ακουμπάει το δέρμα του παιδιού σας στο αποστειρωμένο δοχείο και χωρίς να ακουμπήσετε το εσωτερικό του με τα χέρια σας, βάλτε το να ουρήσει μέσα σε αυτό. Αφήστε τις πρώτες σταγόνες, που μπορεί να παρασύρουν μικρόβια του δέρματος, να κυλήσουν έξω από το δοχείο και συλλέξτε τα ούρα από το μέσον της ούρησης.

Μετά την εξέταση και την επιβεβαίωση της ύπαρξης λοίμωξης θεωρείται απαραίτητος ο απεικονιστικός έλεγχος (υπερηχογράφημα, ακτινογραφίες) για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βλάβης των νεφρών. Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση γίνεται κυστεοουρηθρογραφία. Αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο, μπορεί να σας συστήσει την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα γίνεται αντιβιόγραμμα, για να δοθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό. Μετά από αγωγή δέκα ημερών, γίνεται νέα καλλιέργεια ούρων ώστε να επιβεβαιωθεί η σωστή θεραπεία της ουρολοίμωξης.  

  • Γρίπη

Η γρίπη εισβάλλει απότομα, με υψηλό πυρετό, κακουχία, πόνους στα κόκαλα, έντονο πονοκέφαλο, πόνο στο φάρυγγα, ζωηρό βήχα και φωτοφοβία. Δεν πρέπει να συγχέουμε τη γρίπη με το κοινό κρυολόγημα, του οποίου τα συμπτώματα είναι πολύ πιο ήπια.

Συμπτώματα

Το παιδί έχει υψηλό πυρετό, ανοιγοκλείνει συνέχεια τα ρουθούνια του και δεν μπορεί να αναπνεύσει. Ο βήχας του είναι επίμονος και ξηρός και ο γονιός βλέπει ότι το μικρό του δυσκολεύεται στην αναπνοή. Ένα λάθος που συχνά κάνουν οι γονείς είναι ότι θεωρούν ότι πρόκειται για μια απλή ίωση που θα περάσει από μόνη της και γι’ αυτό δεν καλούν τον παιδίατρο.

 

Πότε να ανησυχήσετε 

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που πρέπει να υποψιαστείτε ότι το παιδί σας μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκή. Αν το παιδί αργεί να αναρρώσει, συνεχίζει για πολλές ημέρες να έχει υψηλό πυρετό, παρουσιάζει επίμονο βήχα και δύσπνοια ενώ τα πτύελα συνεχίζονται, πονάει το αφτί του και αισθάνεται πόνο στο θώρακα όταν αναπνέει, τότε ίσως έχουμε κάποια επιπλοκή. Σε αυτή την περίπτωση ο γιατρός είναι πιθανό να σας συστήσει τη χορήγηση κάποιας αντιβίωσης.

 

Ερεθισμένος λαιμός

Ο ερεθισμένος λαιμός συνήθως συνοδεύει κάποια ιογενή λοίμωξη. Το πιο εμφανές σημάδι είναι ότι το παιδί αρνείται το φαγητό ή δυσκολεύεται να καταπιεί. Προσφέρετέ του υγρά, όπως παγωμένο γάλα, αποφεύγοντας όμως τους χυμούς από εσπεριδοειδή φρούτα, όπως είναι η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, γιατί μπορεί να τσούξουν το λαιμουδάκι του. Θα το διευκολύνει να πίνει από ένα φαρδύ καλαμάκι. Δώστε του επίσης παρακεταμόλη για τον πόνο. Αν ο λαιμός του εξακολουθεί να είναι ερεθισμένος για τις επόμενες 23 ημέρες, συμβουλευτείτε τον γιατρό, γιατί ίσως να πρόκειται για αμυγδαλίτιδα.

 

Ανακουφίστε το παιδί

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας: Είναι φυσιολογικό να τρομάξετε αν αρρωστήσει το μικρό σας. Το ίδιο όμως ανήσυχο θα νιώθει και το πιτσιρίκι σας στην περίπτωση που προσβληθεί από κάποια ασθένεια. Κι επειδή εκείνο είναι ανήμπορο να βοηθήσει τον εαυτό του και εξαρτάται από εσάς, οφείλετε από τη μεριά σας να είστε ήρεμοι, ώστε να μην του προξενήσετε περισσότερο εκνευρισμό αλλά αντιθέτως να το βοηθήσετε να νιώσει καλύτερα.

Μην το αφήνετε να πάει στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο εάν δεν αισθάνεται καλά, καθώς έχει ανάγκη από ξεκούραση. Αν μπορείτε, πάρτε μία μικρή άδεια από τη δουλειά, για να μείνετε κοντά στο παιδί και να το φροντίσετε. Πέρα από την περιποίησή του σύμφωνα με τις ιατρικές υποδείξεις, καλό είναι να φροντίσετε και για την ψυχολογική του στήριξη. Το σημαντικότερο είναι να νιώσει το παιδί σας σιγουριά και ασφάλεια, ώστε να μπορέσει να βρει τον τρόπο να καταπολεμήσει το κρυολόγημά του ή όποια άλλη ασθένεια. Μείνετε μαζί του για συντροφιά, παίξτε, διαβάστε του κάτι, κακομάθετέ το (έστω για λίγο)! Μετά την ανάρρωση όλα παίρνουν άλλωστε το φυσιολογικό τους ρυθμό. Τα δροσερά βαμβακερά σεντόνια καλμάρουν το παιδί που έχει πυρετό. Γι’ αυτό καλό είναι  να του τα αλλάζετε συχνά.

 

Αξίζει να διαβάσετε

  •  «Ο παιδίατρος στο σπίτι σας», Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ
  •  «Πρώτες βοήθειες για μωρά & παιδιά», Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ

 

happy baby