Το παιδί μου ντρέπεται!

ντροπαλό παιδί

Η εσωστρέφεια ενός παιδιού εξαρτάται άμεσα από τις συνθήκες της ζωής του. Όταν αυτές μεταβάλλονται, αλλάζει και η συμπεριφορά του. Ελάχιστα παιδιά είναι συνεχώς ντροπαλά, ενώ όλα θα παρουσιάσουν εσωστρεφή συμπεριφορά σε κάποια φάση της ζωής τους.

 

Το προφίλ του ντροπαλού παιδιού

Στον πρώτο χρόνο της ζωής του το παιδί συνηθίζει να συνυπάρχει όχι μόνο με τα  μέλη της οικογένειας αλλά και με πιο μακρινούς συγγενείς, όπως είναι οι θείες και οι θείοι, τα ανίψια και τα ξαδέρφια, καθώς και με φίλους που επισκέπτονται το σπίτι. Λάβετε υπόψη σας ότι το παιδί θα νιώθει πολύ πιο άνετα με τους ξένους και τους μεγάλους αν καταλάβει ότι ο κάθε φίλος σας είναι και δικός του κι ότι υπάρχουν κι άλλα μέλη της οικογένειας στα οποία μπορεί να δείχνει εμπιστοσύνη αλλά και να βασίζεται.

Στην περίπτωση που το παιδί σας είναι ιδιαίτερα συνεσταλμένο ή ντροπαλό κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης, μην εντείνετε την αμηχανία που νιώθει με το να επιμένετε να ενσωματωθεί αμέσως σε μια καινούρια κατάσταση. Αφήστε το να καθίσει για λίγο στα γόνατά σας ή να σταθεί δίπλα σας και να παρατηρεί το τι κάνει ο καθένας, ώστε να εξοικειωθεί. Μετά από μισή ώρα περίπου, όταν καταλάβετε πως αισθάνεται πιο άνετα, ενθαρρύνετέ το σιγάσιγά να πάρει μέρος στην κουβέντα σας.

Τέλος, μην ξεχνάτε: Στην ηλικία των 5-6 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να ασχολούνται με κάποιο σπορ, ξεκινούν την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και πηγαίνουν εκδρομές με το σχολείο τους. Είναι πρόθυμα να βγουν έξω από το σπίτι τους αλλά και έτοιμα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια με την πρώτη δυσκολία.. 

 

Χαρακτηριστικά σημάδια ενός ντροπαλού παιδιού

 • Συνηθίζει να κοιτά αμίλητο τα πόδια του κάθε φορά που συναντά άγνωστα παιδάκια ή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής σας σε φιλικά σας πρόσωπα.
 • Στις οικογενειακές συγκεντρώσεις και ιδιαίτερα όταν έρχεται σε επαφή με συγγενείς που δεν βλέπει συχνά είναι πιο ήσυχο απ’ ό,τι συνήθως.
 • Παραπονιέται ότι πονάει το κεφαλάκι του ή η κοιλίτσα του κάθε φορά που κάποιο άλλο παιδάκι το έχει καλέσει σε πάρτι και επιμένει ότι δεν θέλει να πάει.
 • Κοκκινίζει συχνά στην περίπτωση που κάποιο άλλο παιδάκι στην παιδική χαρά το πλησιάζει για να παίξει μαζί του ή όταν κάποιος ενήλικας του απευθύνει το λόγο.
 • Η εσωστρέφεια ενός παιδιού μπορεί να συνδέεται με την ντροπαλή ιδιοσυγκρασία των γονιών του, ακόμη και αν το παιδί ανατρέφεται από τρίτα πρόσωπα. 

σκεφτικό παιδίΗ έκφραση συναισθημάτων ντροπής μπορεί να έχει στενή σχέση με τον τρόπο που κάποιο παιδί έχει μεγαλώσει, καθώς και με τις πρώτες του εμπειρίες. Το παιδί σας, για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνθηκε αμήχανα κατά την πρώτη του επαφή με το βρεφονηπιακό σταθμό ή την τάξη του χορού, αλλά τώρα να αντεπεξέρχεται με άνεση, επειδή έχει πλέον συνηθίσει.

Είναι σημαντικό να εντοπίσετε εάν το παιδί ήταν ανέκαθεν ντροπαλό ή εάν η ντροπή προέκυψε λόγω κάποιας προσβολής από το σχολικό περιβάλλον. Εάν το παιδί στην ηλικία των 6-7 ετών είναι ακόμα ντροπαλό, εξετάστε το ενδεχόμενο να το ενοχλεί κάτι στην εμφάνισή του.

 

Κοινωνικοποίηση: Το κλειδί της επιτυχΙας

Ενισχύστε την αυτοεκτίμησή του. Τα παιδιά έχουν ανάγκη να αισθάνονται όμορφα με τον εαυτό τους πριν αρχίσουν να πλησιάζουν άλλους ανθρώπους.

Γίνετε κοινωνικοί με το παιδί σας. Η πρώτη ευκαιρία για την κοινωνικοποίηση ενός παιδιού είναι η επαφή με τους γονείς του. 

Την ώρα του γεύματος, στην παιδική χαρά, στο δωμάτιο ή στο μπάνιο, φροντίστε να μιλάτε και να παίζετε με το παιδί. Μέσα από το παιχνίδι μπορείτε να του μάθετε να μοιράζεται, να το ενθαρρύνετε να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ», να παίζει κάθε φορά σύμφωνα με τους κανόνες.

 

Ξεκινήστε με ένα μόνο φίλο

Ο δρόμος προς την κοινωνικοποίηση είναι πιο εύκολος με ένα άτομο. Φροντίστε, λοιπόν, να κανονίζετε συναντήσεις με έναν φίλο κάθε φορά, αλλά αυτές να είναι σύντομες, γιατί τα παιδιά βαριούνται εύκολα. 

Όλα αυτά, όμως, πρέπει να γίνονται χωρίς πίεση. Αν το παιδί σας αντιδρά κάθε φορά που κανονίζετε να έρθει ένα άλλο παιδάκι στο σπίτι σας, μην επιμένετε.

Ενθαρρύνετε τα ομαδικά παιχνίδια. Φυσικά θα διαπιστώσετε κάποιες λιγότερο αποδεκτές συμπεριφορές, όπως σπρωξίματα ή τραβήγματα μαλλιών, αλλά όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι.

Τέλος, ποτέ μα ποτέ μην «κολλήσετε» στο παιδί σας την ταμπέλα του ντροπαλού και μην το μειώνετε μπροστά σε τρίτους για επειδή ντρέπεται.

 

Top Tips

 • Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του. Βοηθήστε το να νιώσει ότι είναι ικανό όσο και κάθε άλλο συνομήλικο παιδάκι. 
 • Επισημάνετέ του τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του.
 • Μην του ασκείτε πίεση, αλλά αντίθετα δείξτε του την κατανόησή σας.
 • Δείξτε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του, ώστε να καλλιεργήσει μέσα του τα εφόδια που του είναι απαραίτητα για να τα βγάλει πέρα στη μετέπειτα ζωή του.
 • Αφήστε το να κάνει λάθη, φροντίζοντας παράλληλα να μαθαίνει από αυτά. Τα παιδιά που δεν φοβούνται να κάνουν λάθη, ρισκάρουν περισσότερο κάθε φορά που παίρνουν πρωτοβουλίες. 
 • Αφήστε το παιδί σας να πάρει πρωτοβουλίες και να λαμβάνει μόνο του κάποιες αποφάσεις που δεν θα θέτουν, βέβαια, σε κίνδυνο την ασφάλειά του. Μπορείτε, για παράδειγμα, να το αφήσετε να αποφασίσει μόνο του ποιο φόρεμα ή ποιο παντελόνι θα φορέσει στο πάρτι που το έχουν καλέσει.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι παιδιά που κατά τη διάρκεια της νηπιακής περιόδου της ζωής τους υπήρξαν ντροπαλά, εξελίχθηκαν σε κοινωνικά, εξωστρεφή και ομιλητικά άτομα. Γι’ αυτό μη σπεύδετε να ανησυχήσετε λόγω της ντροπής που αισθάνεται το παιδί σας.

 

Αξίζει να διαβάσετε

«Τι να περιμένεις τα πρώτα χρόνια του παιδιού σου (2ος & 3ος χρόνος)», Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ

Το βιβλίο περιλαμβάνει πρακτικές πληροφορίες για τα παιδιά σχετικά με την αυτοεκτίμησή τους, τη συναισθηματική, σωματική και κοινωνική ανάπτυξή τους, την πειθαρχία, τις εκκεντρικές συμπεριφορές και τους τρόπους για να βρίσκετε χρόνο για τον εαυτό σας ανάμεσα σε όλα αυτά.

 

Mε τη συνεργασία της ψυχολόγου, MSc παιδοψυχολογίας Lancaster University, πτυχιούχου Πάντειου Πανεπιστημίου, Σίλειας Δημουλή.

happy baby