Όταν το μωρό έρχεται πρόωρα!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

νεογέννητο με σκούφοΗ πρόωρη γέννηση του μωρού σας είναι φυσικό να σας δημιουργεί ανησυχία. Tο νέο αυτό πλάσμα είναι τόσο εύθραυστο κι εσείς θέλετε να το κλείσετε στην αγκαλιά σας και να του δώσετε όλη σας την αγάπη!

 

Μια φυσιολογική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες. Πρόωρο θεωρείται το μωρό που έρχεται στον κόσμο πριν συμπληρώσει τις 36 εβδομάδες μέσα στην κοιλιά της μητέρας του. Γεγονός αποτελεί πως πολλά μωρά γεννιούνται πρόωρα και χάρη στην επιστήμη αναπτύσσονται και ζουν φυσιολογικά. Περίπου το 1 στα 10 μωρά γεννιέται πρόωρα και όπως είναι φυσικό έχει χαμηλότερο βάρος σώματος, αφού δεν έχει προλάβει ακόμη να αναπτυχθεί μέσα στη μήτρα της μαμάς του. Το βάρος στα πρόωρα μωρά κυμαίνεται από 2.200-2.400γρ. (ανάλογα πάντα με το χρόνο κύησης). Tα μωρά αυτά με την κατάλληλη φροντίδα αποκτούν γρήγορα το επιθυμητό βάρος και δεν διαφέρουν σε τίποτα απολύτως από ένα τελειόμηνο μωρό.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και περιπτώσεις μωρών που γεννιούνται ακόμη πιο νωρίς, την 26η-27η εβδομάδα κύησης, και είναι τόσο μικρά που χωράνε ακόμη και στην παλάμη του ενός χεριού! Tα μωρά αυτά ζυγίζουν περίπου 700-800γρ. κι όσο πιο νωρίς γεννηθούν, τόσο περισσότερα είναι τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεράσουν στην αρχή της ζωής τους. O τομέας της ιατρικής που ασχολείται με τα προβλήματα των πρόωρων μωρών ονομάζεται «νεογνολογία» και παρουσιάζει τεράστια εξέλιξη σε πολλές χώρες. Η πλειονότητα αυτών των μωρών καταφέρνει να καλύψει το πρώτο έτος της ζωής τους και τελικά να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα υγείας.

 

Tο προφίλ ενός πρόωρου νεογνού

Όπως είναι αναμενόμενο, τα πρόωρα μωρά είναι μικροκαμωμένα και παρουσιάζουν συνήθως κάποια προβλήματα υγείας, τα οποία οφείλονται στην ελλιπή ανάπτυξή τους. Το δέρμα τους είναι απαλό και διάφανο. Το κεφαλάκι τους είναι μεγαλύτερο από το υπόλοιπο σώμα και εμφανίζει ζάρες και πτυχές στα χέρια και τα νεογέννητο πόδιαπόδια. Tα πτερύγια των αφτιών τους είναι ιδιαίτερα μαλακά, ενώ τα γεννητικά τους όργανα είναι ατελή. Tα πρόωρα μωρά κλαίνε σπάνια και σιγανά επειδή δεν διαθέτουν πολλές δυνάμεις. Η αντίληψή τους δεν είναι καθόλου περιορισμένη. Αισθάνονται, πονούν και καταλαβαίνουν, μπορούν μάλιστα να «αναγνωρίσουν» ποιοι είναι οι γονείς τους. Γι’ αυτό το λόγο οι νεογνολόγοι παροτρύνουν τις μητέρες να χαϊδεύουν τα μωρά τους ακόμη και μέσα στη θερμοκοιτίδα. Πολύ καλό κάνει και  η άμεση επαφή του νεογέννητου με τη μητέρα, όταν εκείνο ακουμπάει πάνω στο στήθος της. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι τα μωρά που παρέμεναν πολλή ώρα στο στήθος της μητέρας τους, κέρδιζαν 30γρ. την ημέρα συγκριτικά με τα υπόλοιπα, τα οποία κέρδιζαν μόλις 10γρ. Ορισμένα μωρά παραμένουν μικρόσωμα αλλά τα πιο πολλά καταφέρνουν να αναπτυχθούν απολύτως φυσιολογικά. Συγκεκριμένα, στα δυο τους χρόνια η διαφορά ανάμεσα σε πρόωρα και τελειόμηνα μωρά είναι μηδαμινή. Οι διαφορές γίνονται λιγότερο ορατές όσο περνάει ο καιρός και τελικά εξαφανίζονται τελείως.

 

Ποιά τα αίτια;

Πρόκειται για ένα ερώτημα που βασανίζει όλους τους γονείς και κυρίως τις μητέρες, οι οποίες νιώθουν τύψεις κι ενοχές και θεωρούν ότι το μωρό τους γεννήθηκε πρόωρα γιατί έκαναν κάτι κακό.

Oι καθοριστικοί παράγοντες που προκαλούν μια πρόωρη γέννηση είναι οι εξής:

  • H μητέρα που πάσχει από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθεια ή νεφρική ανεπάρκεια, έχει πιθανότητες να γεννήσει πρόωρα.
  • H κακή ροή του αίματος από τον πλακούντα στο μωρό είναι άλλη μια σημαντική αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Άλλες φορές ο τοκετός προκαλείται από μόλυνση μέσα στη μήτρα.
  • Tα δίδυμα, τα τρίδυμα και τα πολύδυμα μωρά, γενικότερα, είναι επιρρεπή στον πρόωρο τοκετό.
  • Tέλος, η πρόωρη γέννα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο γενετικό νόσημα, μια συγγενή ανωμαλία ή ένα σύνδρομο του μωρού. Πάντως στο ένα τρίτο των περιπτώσεων ο λόγος δεν είναι προφανής, άρα δεν μπορεί να γίνει κάτι για να προληφθεί η πρόωρη γέννηση.

H ψυχολογία της μαμάς

Σε πολλές περιπτώσεις οι μητέρες που φέρνουν στον κόσμο ένα πρόωρο μωρό κατηγορούν το εαυτό τους και νιώθουν τύψεις.  Tα παιδιά αυτά είναι πραγματικοί μαχητές, καθώς από τόσο μικρά πολεμούν για να κερδίσουν το δικαίωμα στη ζωή. Κι αν ένα τόσο μικρό πλάσμα έχει τόσο πολύ κουράγιο, τότε και εσείς θα βρείτε το κουράγιο να σταθείτε δίπλα τους δυνατές και να το στηρίξετε. Πολλές μαμάδες δυσκολεύονται να δημιουργήσουν συναισθηματικό δεσμό με ένα πρόωρο μωρό γιατί φοβούνται την περίπτωση που το μωρό τους δεν επιβιώσει. Παρ’ όλα αυτά η καθημερινή επαφή θα βοηθήσει εσάς και το μωρό σας όσο δεν μπορείτε να φανταστείτε. Το ειδικευμένο προσωπικό όπου νοσηλεύεται το μικρό σας θα σας υποδείξει πώς να το κρατάτε και πώς να το παίρνετε αγκαλιά.

 

Θυμηθείτε... Το μωρό σας αντιλαμβάνεται την αγάπη και την τρυφερότητα που του δείχνετε κι αυτό το βοηθάει στην ομαλή ανάπτυξή του. Αν η μητέρα δείχνει έντονα σημάδια άρνησης ή ακόμη και κατάθλιψης, ίσως χρειαστεί να μιλήσει με κάποιον ειδικό, ο οποίος θα τη βοηθήσει να βρει το κουράγιο και εν τέλει να σταθεί κοντά στο μωρό της.

 

Ο μπαμπάς φοβάται...

Η ψυχολογία του μπαμπά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Η αγωνία του στο χώρο αναμονής δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη στον κόσμο. Ανησυχεί για το μωρό, ανησυχεί και για τη μητέρα. Μετά τη γέννηση του μωρού όλα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Πρέπει να στηρίξει τη γυναίκα του αλλά και να συνηθίσει στην ιδέα πως πλέον έχει γίνει πατέρας. Ακόμα πιο δύσκολη είναι η στιγμή που ενημερώνεται πλήρως για την κατάσταση του μωρού. Πρέπει να δείξει κουράγιο και να συμπαρασταθεί στη μητέρα, η οποία είναι περισσλοτερο ευαίσθητη. Η συντροφικότητα θα σας αναζωογωνήσει ώστε να σταθείτε ενεργά δίπλα στο μικρό σας και τη σύντροφό σας.

 

Συμβουλές για μπαμπάδες!

Εμψυχώστε τη σύζυγό σας, δείχνοντας την αγάπη σας με τρυφερότητα γιατί σας έχει ανάγκη.

  • Μην διστάζετε να μιλάτε στο μωράκι σας.
  • Μην αποδίδετε ευθύνες σε κανέναν για την πρόωρη γέννηση του μωρού σας.
  • Πρέπει να φανείτε δυνατοί τόσο εσείς όσο και η σύντροφός σας και όλα θα πάνε καλά!

 

Yπερκινητικότητα για τα πρόωρα

Τελευταίες έρευνες υποστηρίζουν πως τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα αργότερα παρουσιάζουν υπερκινητικότητα.  Tα αποτελέσματα της έρευνας δεν έχουν επιβεβαιωθεί και επομένως οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν. Tα πιο πολλά πρόωρα καταφέρνουν να συμβαδίσουν με τους συνομήλικούς τους οπότε και εσείς θα πρέπει να είστε θετικοί. O παιδίατρος-νεογνολόγος θα σας ενημερώσει και θα σας παρουσιάσει μια πλήρη εικόνα για το τι πρέπει να περιμένετε από το μωρό σας μελλοντικά.

 

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου-νεογνολόγου Xριστίνας Σαραντάρη.

happy baby