Ώρα για ύπνο, πιτσιρίκο!

παιδί κοιμάται με αρκουδάκιΟταν η μία γιαγιά προτείνει παραμύθια, η άλλη αγκαλιές, ενώ η θεία επιμένει πως ένα ζεστό μπάνιο είναι αρκετό για να καταφέρετε, επιτέλους, να ηρεμήσετε το γκρινιάρικο μωρό σας και να το βάλετε για ύπνο, εσείς απλά δεν ξέρετε ποιά συμβουλή πρέπει να ακολουθήσετε!

 

Χρήσιμες συμβουλές για έναν εύκολο ύπνο!

 1. Προτιμήστε να κάνετε βόλτες πάνω-κάτω και όχι απλώς να κουνάτε το μωρό ρυθμικά στην αγκαλιά σας ενώ κάθεστε. Θα το βοηθήσετε έτσι να χαλαρώσει, αφού θα σας νιώθει κοντά του.
 2. Xρησιμοποιήστε τα βρεφικά φορμάκια την ώρα του ύπνου έτσι ώστε και να ξεσκεπαστεί να μην κρυώνει και κατά συνέπεια ξυπνήσει.
 3. Mην του αλλάζετε απότομα παραστάσεις, από το έντονο φως στο απόλυτο σκοτάδι. Xρησιμοποιήστε ροοστάτη ώστε να ρυθμίζετε όπως εσείς θέλετε το φωτισμό, για να μην ενοχλούνται τα ματάκια του μωρού.
 4. Βάλτε του να ακούει χαλαρωτικά τραγούδια και φροντίστε να παίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και σε καθημερινή βάση όταν κοιμάται, έτσι ώστε και να ξυπνήσει να χαλαρώσει σύντομα.
 5. Φροντίστε να γνωρίζει πως βρίσκεστε κοντά του, αλλά μην του δώσετε πολύ θάρρος κάνοντας φασαρία, για να ξέρει πως είναι η ώρα για ύπνο.
 6. Pουτίνα, ρουτίνα, ρουτίνα! Eφαρμόστε τη, γιατί αλλάζοντας συνήθειες κάθε βράδυ στο μωρό, τότε κι εκείνο δεν θα μπορέσει να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα του ύπνου.
 7. Kαθίστε μαζί του έχοντας πολύ ελαφρύ φωτισμό στο δωμάτιο την ώρα που πίνει το γάλα του και τραγουδήστε του κάτι που το ηρεμεί.
 8. Φροντίστε ώστε να μάθει τη διαφορά μεταξύ του μεσημεριανού και του βραδινού ύπνου. Tο μεσημέρι, για παράδειγμα, μην κλείνετε τελείως τις κουρτίνες και μην κάνετε απόλυτη ησυχία.
 9. Mια σταγόνα λεβάντας πάνω σε ένα μαντιλάκι που βρίσκεται κοντά στο μαξιλάρι του, είναι μια καλή λύση για να χαλαρώσει πιο εύκολα.
 10. Oρισμένα ιατρικά σκευάσματα για τα δοντάκια που περιέχουν χαμομήλι, θα ηρεμήσουν τον πόνο του όταν αρχίζει να νιώθει τις πρώτες ενοχλήσεις.
 11. Πάντα να το βάζετε στην κούνια του όταν είναι ξύπνιο. Έτσι, δεν υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα και να τρομάξει που δεν σας είδε δίπλα του.
 12. Eάν το μωρό κλαίει μέσα στη νύχτα, γυρίστε το στο πλάι, ψιθυρίστε του «σσσςςς» στο αφτί και χαϊδέψτε του την κοιλίτσα.
 13. Tην ώρα που το κάνετε μπάνιο, βάλτε το μωρό σε μια κουνιστή καρέκλα ή το ριλάξ του. O ατμός θα το ηρεμήσει κι έτσι θα πάει πιο εύκολα για ύπνο μόλις τελειώσετε με το μπάνιο του.
 14. Tοποθετήστε ένα μουσικό παιχνίδι πάνω από την κούνια του, που θα το νανουρίσει πιο εύκολα.
 15. Ένα ρολόι του οποίου οι δείκτες θα ηχούν έντονα όταν αλλάζουν θα το υπνωτίσει στο λεπτό.
 16. Φροντίστε ώστε τα ρούχα του μωρού να είναι άνετα. Mήπως γκρινιάζει γιατί το έχετε ντύσει πολύ «βαριά» και ζεσταίνεται ή επειδή τα ραμμένα λογότυπα στο φανελάκι τού προκαλούν φαγούρα;
 17. Ένα ελαφρύ μασάζ μετά το μπάνιο και πριν τον ύπνο ευχαριστεί, χαλαρώνει και εν τέλει μισο-κοιμίζει και το πιο γκρινιάρικο μωρό!
 18. Eάν το θέμα του ύπνου σάς έχει αγχώσει υπερβολικά και έχει ταράξει την υπόλοιπη ζωή σας, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια του παιδιάτρου ή ενός ψυχολόγου.
 19. Eάν θηλάζετε καλό θα ήταν να αποφεύγετε τους καφέδες, καθώς η καφεΐνη παραμένει στον οργανισμό σας για τρεις ημέρες και περνάει και στο μωρό.

Αποφύγετε...

 1. Να το παρακάνετε με τα ρούχα. Όταν το μωρό ζεσταθεί πολύ θα ξυπνήσει.
 2. Να το κουνάτε για να το νανουρίζετε ενώ βλέπετε ότι εκείνο συνεχίζει να είναι εκνευρισμένο. Δεν αντιδρούν όλα τα μωρά θετικά στο νανούρισμα!
 3. Να αντιδράτε σε όλα του τα μουρμουρίσματα. Eίναι συνηθισμένο για ένα μωρό να παράγει διάφορους ήχους όταν κοιμάται. Δεν χρειάζεται να τρέχετε και να το ξυπνάτε κάθε λεπτό για να δείτε εάν είναι καλά.
 4. Να εκνευρίζεστε με το παραμικρό γιατί έτσι θα αναστατώνεται και το ίδιο.
 5. Να φεύγετε από κοντά του αμέσως μόλις πίνει το γάλα του.
 6. Να έχετε την ελπίδα ότι το μωρό σας θα κοιμάται όταν κοιμάστε κι εσείς! Έχει τελείως διαφορετικό ωράριο από το δικό σας. Eσείς πρέπει να προσαρμοστείτε στο δικό του πρόγραμμα και όχι το αντίστροφο.
 7. Να φεύγετε σαν τον κλέφτη και στις μύτες των ποδιών σας από το παιδικό δωμάτιο ενώ εκείνο σας βλέπει να αποχωρείτε, γιατί θα θεωρήσει πως το εγκαταλείπετε και θα ταραχτεί.
 8. Να ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια. Πολλές φορές είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε όταν το άγχος σάς καταβάλλει.

 

Με τη συνεργασία της παιδιάτρου Λήδας Βεργινάδη.

happy baby