Οικογενειακοί καλοκαιρινοί κανόνες!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

οικογένεια στην παραλία

Καλοκαίρι συνήθως σημαίνει παραλία, διακοπές και ατέλειωτο παιχνίδι! Αλλάζουμε τους αυστηρούς κανόνες του χειμώνα. και τους αντικαθιστούμε με κάποιες καλοκαιρινές συνήθειες που βοηθούν παιδιά και γονείς να περνούν καλύτερα.

Παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι είναι συνώνυμο της ανεμελιάς για τα παιδιά και πολύ περισσότερο για εκείνα που πηγαίνουν στο σχολείο, μπορεί να γίνει και συνώνυμο της τεμπελιάς και οι γονείς να δυσκολευτούν να τα επαναφέρουν στην τάξη πριν ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Φυσικά κανείς δεν έχει δικαίωμα να στερήσει από τα παιδιά τον ήλιο και τη θάλασσα, καλό είναι όμως να διατηρήσετε ένα στοιχειώδες πρόγραμμα στην καθημερινότητά τους, ώστε να μην ξεφεύγουν από την καλώς εννοούμενη πειθαρχία, που με κόπο προσπαθείτε να επιβάλετε τον υπόλοιπο χρόνο. Καταρχάς, μην αγχώνεστε! Παρακάτω θα βρείτε έξυπνες ιδέες για το πόσο, πώς και πότε να χαλαρώσετε τους κανόνες, ώστε και να μη χαλάσετε τη θερινή ραστώνη αλλά και να διατηρήσετε την οικογένεια σε… τάξη!

 

Σωστές καλοκαιρινές συνήθειες

Τί ώρα να πάνε τα παιδιά για… ύπνο;

Το ωράριο ύπνου, εκ των πραγμάτων, γίνεται πιο ελαστικό το καλοκαίρι, καθώς τα παιδιά θέλουν να χαλαρώσουν και να απολαύσουν κάθε λεπτό. Ειδικά εάν παραθερίζουν στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, είναι εκτός ελέγχου μέχρι να δύσει ο ήλιος! Δεν είναι τόσο κακό να ξενυχτήσουν τα παιδιά, αν και η κούραση κάποια στιγμή θα τα σπρώξει στο κρεβατάκι τους. Έχετε υπόψη τα εξής:

Το ωράριο ύπνου σχετίζεται συνήθως με το βραδινό φαγητό, το μπάνιο κ.ά. Εάν τα παιδιά σας επιμένουν να συνεχίσουν το παιχνίδι τους μέχρι αργά, βάλτε τους να φάνε, κάντε τα μπάνιο και μετά αφήστε τα να παίξουν μέχρι να κουραστούν. Μπορείτε να βγείτε στην αυλή και να τους διαβάσετε παραμύθια ή να τα πάτε στην πλατεία του χωριού για παγωτό!

Μην αφήνετε τα παιδιά να ξενυχτούν κάθε μέρα. Κάντε εξαρχής συμφωνία ότι συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας πρέπει να κοιμούνται νωρίς, για να ξεκουράζονται. Έτσι, θα είναι πιο εύκολο να επαναφέρετε το καθημερινό ωράριο ύπνου όταν τελειώσουν οι διακοπές.

 

Τηλεόραση, PC και βιντεοπαιχνΙδια

Κανονικά το καλοκαίρι η τηλεόραση μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα παιδιά βρίσκονται στο ύπαιθρο και παίζουν ή απολαμβάνουν τη θάλασσα. Εάν, όμως, τα παιδιά σας παραμένουν στην πόλη, όταν κλείνουν τα σχολεία έχουν άπλετο χρόνο που θα θέλουν να ξοδέψουν μπροστά στην τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Εάν μπορείτε να τα κλειδώσετε και τα δύο, τότε όλα είναι υπό έλεγχο. Υπάρχουν, όμως, και πιο ήπιες μέθοδοι που μπορείτε να εφαρμόσετε:

  1. Εφόσον η τηλεόραση μένει ανοιχτή περισσότερες ώρες, φροντίστε τουλάχιστον να ελέγχετε τα όσα βλέπουν, γιατί είναι σημαντικό για τον ψυχισμό και την συμπεριφορά των παιδιών σας. Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο πράγματα. Χρειάζεται είτε να βάλετε το DVD player σε λειτουργία με ψυχαγωγικά και εκπαιδευτικά DVD κατάλληλα για την παιδική ηλικία, με πολύ ωραία ντοκυμαντέρ,που ικανοποιούν πολλά παιδιά με αντίστοιχα ενδιαφέροντα (ντοκυμαντέρ μυστηρίου, ιστορικά,φύσης,ζώων κ.α), είτε να στραφείτε προς τα παιδικά συνδρομητικά κανάλια με προσεγμένο περιεχόμενο προσαρμοσμένο ειδικά για τα παιδιά όπως είναι το Disney Channel.Το Disney Channel είναι ένα 24ωρο παιδικό κανάλι, με οικογενειακές ταινίες και παιδικές σειρές,το οποίο εισχωρεί στον κόσμο και στην φαντασία των παιδιών.
  2. Παίξτε μαζί τους με τον υπολογιστή και βρείτε σελίδες που θα επισκέπτονται προκειμένου να ζωγραφίζουν, να μαθαίνουν λέξεις αλλά και μαθηματικά. Έτσι, μετατρέπετε τον υπολογιστή σε εργαλείο. Καλό, όμως, είναι ο υπολογιστής να βρίσκεται εκτός λειτουργίας όταν δεν επιτηρούνται από κάποιον ενήλικα.
  3. Για να περιορίσετε το χρόνο που περνούν μπροστά στη μικρή οθόνη, πρέπει να εξασφαλίσετε στα παιδιά άλλες δραστηριότητες εντός κι εκτός σπιτιού. Το καλοκαίρι είναι ιδανικό για να τα εγγράψετε σε κάποιον αθλητικό όμιλο και ακόμη καλύτερα σε ομάδες ναυτοπροσκόπων ή σε ομάδες εκμάθησης κολύμβησης, για να κάνετε ακόμη πιο ασφαλή και υγιεινά τα καλοκαίρια τους.
  4. Περιορίστε τον χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά στα τάμπλετ, τα κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.Παρακινήστε τα να κινηθούν, να διαβάσουν κάποιο βιβλίο ή κόμικ και δελεάστε τα με μία βόλτα με τα ποδήλατα στην πλατεία!

H διατροφή

Παγωτά, τηγανητές πατάτες, πρόχειρο φαγητό φαίνεται να είναι τα κυρίαρχα πιάτα του καλοκαιριού στη διατροφή των παιδιών.Για το καλοκαιρινό μενού της οικογένειας, πρέπει να είστε αρκετά αυστηροί με τους κανόνες!

Ιδού μερικά tips που θα σας βοηθήσουν:

  • Η ζέστη θέλει κάτι παγωμένο; Γεμίστε την κατάψυξη! Για να αποφύγετε το… σκόπελο του να σας ζητούν καθημερινά παγωτό, φτιάξτε τις δικές σας παγωμένες προτάσεις! Γιαούρτι φράουλα στην κατάψυξη και κύβοι χυμού ισοδυναμούν με παγωτό και γρανίτα αντίστοιχα! Έτσι, θα προτιμούν να ανοίγουν την κατάψυξη παρά το πορτοφόλι σας και το ψυγείο κάποιου περιπτέρου!
  • Από την άλλη αφήστε τα έστω μια φορά την εβδομάδα να απολαύσουν ένα παγωτό και μάλιστα κάντε το όλο θέμα οικογενειακή υπόθεση. Η βασική προϋπόθεση; Πρώτα θα φάνε το φαγητό τους και μετά το επιδόρπιο!
  • Εξηγήστε ξεκάθαρα στον παππού και τη γιαγιά τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά και μην τους επιτρέψετε να… παρανομήσουν. Μπορεί να θέλουν να φαίνονται «καλοί» στα μάτια των παιδιών, όμως στο τέλος μόνο κακό μπορούν να κάνουν, άθελά τους βέβαια.
  • Ελαφρύνετε τα γεύματα αλλά πυκνώστε τη συχνότητά τους. Εάν τα παιδιά σας τρώνε κάτι ελαφρύ και υγιεινό, που εσείς τους δίνετε ανά 2-3 ώρες, δεν θα καταφεύγουν με τόση ευκολία σε ακατάλληλα σνακ ή πρόχειρο φαγητό. Επίσης, όσο πιο δραστήρια είναι παίζοντας ή κάνοντας μπάνιο τόσο λιγότερο σκέφτονται το φαγητό. Εσείς, όμως, οφείλετε να τους προσφέρετε γεύματα και σνακ που θα τα διευκολύνουν στο να έχουν ενέργεια για παιχνίδι, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά και το ψάρι.

Ντύσιμο

Αν είστε από τους γονείς που φροντίζουν σχολαστικά την εμφάνιση των παιδιών τους μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, σας έχουμε καλά νέα! Το καλοκαίρι μπορείτε να κάνετε πολλές εκπτώσεις σε ό,τι έχει να κάνει με την πειθαρχία σε αυτόν τον τομέα!

  1. Αφήστε τα παιδιά να «αναπνεύσουν» φορώντας τους ρούχα που θα τα δροσίζουν και θα τουςοικογένεια με ποδήλατα προσφέρουν άνεση για παιχνίδι. Τα παιδιά που παραθερίζουν κοντά στη θάλασσα θα θέλουν να φορούν συνέχεια το μαγιό τους, φροντίστε όμως να αλλάζουν μαγιό για να αποφύγετε τις μολύνσεις. Μην τα ντύνετε με ρούχα που μπορεί να καταστρέψουν! Προτιμήστε βαμβακερά σπορ ρούχα και αφήστε τα να λερωθούν όσο θέλουν!
  2. Εάν είστε αυστηροί στο ζήτημα των υποδημάτων, σας ενημερώνουμε ότι το να περπατήσουν και λίγο ξυπόλυτα θα τους κάνει καλό! Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών η αντίληψη ότι το να περπατούν τα παιδιά ξυπόλυτα μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει ανατομικά προβλήματα έχει καταρριφθεί. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να περπατούν σε μέρη όπου δεν υπάρχουν γυαλιά, σκουριασμένα καρφιά ή άλλα επικίνδυνα αντικείμενα που ίσως τραυματίσουν τα πέλματά τους.
  3. Παραμείνετε αυστηροί στη χρήση καπέλου, αντηλιακού και γυαλιών ηλίου ειδικά, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας! Ο ήλιος δεν είναι πια τόσο… φιλικός, αλλά δεν μπορείτε να τους στερήσετε το παιχνίδι έξω για αυτόν το λόγο. Αντ’ αυτού βάλτε τους ένα καλό αντηλιακό, που θα το ανανεώνετε, καπελάκι, ζητήστε τους να παίζουν στη σκιά και αφήστε τα… ελεύθερα!

Διάβασμα

Το ζήτημα αυτό «πονάει» πολλούς γονείς, καθώς κάποιοι θεωρούν απαραίτητο τα παιδιά τους να μελετούν και τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ κάποιοι άλλοι το θεωρούν παντελώς αδιανόητο! Η αλήθεια για τους κανόνες του διαβάσματος βρίσκεται κάπου στη μέση! Από τη μια το καλοκαίρι είναι η μόνη περίοδος που τα παιδιά μπορούν να ξεχάσουν τα άγχη του σχολείου (ναι, ακόμη και ένα πρωτάκι έχει άγχος με την τεράστια ύλη που διδάσκεται στα δημόσια σχολεία!). Από την άλλη, το να βάλετε τα παιδιά και ειδικά όσα είναι πρώτης σχολικής ηλικίας να κάνουν επανάληψη μια μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία θα τα αγχώσει ακόμη περισσότερο. Να, οι προτάσεις μας:

  • Φροντίστε να οξύνετε το μυαλουδάκι τους! Αυτό σημαίνει ότι πρέπει σε τακτική βάση να κάνετε μαζί ανάγνωση. Παραμύθια πριν τον ύπνο και κόμικ για τα μεγαλύτερα παιδιά είναι ευχάριστα και αποτελούν μια καλή λύση!
  • Ανακαλύψτε τη χαρά των μαθηματικών και της φυσικής στη φύση! Αντί να τα υποχρεώσετε να λύνουν ασκήσεις, μετρήστε αστέρια, φτιάξτε πύργους στην άμμο, ανακαλύψτε πόσα μυρμήγκια κάνουν πορεία προς τη φωλιά τους κ.ο.κ.

SOS TIP

Μην το παρακάνετε! Οι κανόνες υπάρχουν για να κάνουν τη ζωή ευκολότερη και όχι για να μετατρέψετε το σπίτι σε στρατώνα! Καλό είναι σε κάποια πράγματα να είστε αυστηροί αλλά εκεί που μπορείτε, φανείτε ελαστικοί. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι προσφέρεται για να χαλαρώσουν κανόνες όπως το ωράριο ύπνου ή το διάβασμα, πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί με το φαγητό. Πώς θα καταλάβετε ότι το παρακάνατε; Τα μονίμως συννεφιασμένα προσωπάκια των παιδιών σας είναι ο καλύτερος δείκτης ότι πρέπει να αναθεωρήσετε.

 

Ο παππούς και η γιαγιά!

Καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών συνηθίζει να παραθερίζει κοντά στον παππού και τη γιαγιά και οι γονείς εργάζονται ή πηγαίνουν στο χωριό αργότερα, έχει μεγάλη σημασία να εκπαιδεύσετε και εκείνους ώστε να μην κάνουν… σκόντο στους κανόνες που θέτετε. Ο παππούς και η γιαγιά είναι ταυτισμένοι με τα χατίρια που κάνουν στα εγγόνια τους, αν και πλέον οι περισσότεροι έχουν αντιληφθεί τη σημασία που έχει να τηρούν κοινή γραμμή πλεύσης με τους γονείς. Εάν εν τούτοις οι γονείς σας ή τα πεθερικά σας αποδεδειγμένα «χαλάνε» τα παιδιά και την πειθαρχία τους, καλό είναι να κάνετε μια φιλική και ξεκάθαρη κουβέντα μαζί τους εξηγώντας τους γιατί έχει σημασία να τηρούν το πρόγραμμα που θέτετε.

Για να είστε ακόμη πιο φιλικοί (ειδικά με τα πεθερικά), τονίστε τους ποιες χάρες μπορούν να κάνουν στα εγγόνια τους ώστε να κατανοήσουν ότι υπάρχει και μέση οδός. Φροντίστε να χειριστείτε το θέμα με τον πλέον διπλωματικό τρόπο καθώς οι μεγάλοι άνθρωποι συχνά παρεξηγούνται, πράγμα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συμβεί. Μην ξεχνάτε πάντοτε ότι η ευθύνη τού να φροντίζουν τα παιδιά σας στις διακοπές, όσο λείπετε, είναι μεγάλη και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη με δεδομένο ότι η υγεία και το κουράγιο τους δεν είναι το ίδιο με το δικό σας.

Επιπλέον δεν είναι υποχρεωμένοι να φιλοξενούν μικρά παιδιά, το κάνουν όμως με μεγάλη προθυμία για να δείξουν την αγάπη τους στα εγγόνια τους και σε εσάς.

 

Mε τη συνεργασία της ψυχολόγου, MSc παιδοψυχολογίας, Lancaster University, πτυχιούχου Πάντειου Πανεπιστημίου (ειδίκευση στη συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία, BTEC in SPLD-Dyslexia, συμβουλευτική γονέων-ζεύγους-παιδιού-εφήβου, διάγνωση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών, επαγγελματικός προσανατολισμός), Σίλειας Δημουλή.

happy baby