Οι πρώτες εβδομάδες του μωρού στο σπίτι

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

σκουπίζοντας το νεογέννητο μωρόΟι πρώτες εβδομάδες φροντίδας του νεογέννητου μωρού είναι ιδιαίτερα σημαντικές, αλλά και επιμορφωτικές για τους νέους γονείς!

 

Οι νέοι γονείς, μετά το πρώτο άγχος που έχουν για τη γέννηση του παιδιού τους, περνούν μερικές μέρες στο νοσοκομείο ή την κλινική και εκεί μαθαίνουν τα βασικά πράγματα για τη φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειάς τους. Εάν έχουν ήδη άλλα παιδιά, ίσως νιώθουν πιο άνετα με το νέο μέλος της οικογένειας, χωρίς αυτό να είναι δεδομένο. Οι πρώτες εβδομάδες στο σπίτι με ένα μωρό είναι για πολλούς γονείς κάτι σαν εντατικό επιμορφωτικό σεμινάριο. Πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες ενός μωρού, ενώ παράλληλα η νέα μητέρα πρέπει να ξεκουραστεί και να δυναμώσει μετά τον τοκετό. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξετε σχετικά με τη φροντίδα των πρώτων ημερών;

 

Το ταξίδι για το σπίτι

Ένα από το απαραίτητα πράγματα που πρέπει να έχετε για να πάρετε το νεογέννητο σπίτι με ασφάλεια και χωρίς να παρανομήσετε είναι το κάθισμα. Το βρέφος πρέπει να είναι δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας του καθίσματος και το κάθισμα με τη σειρά του πρέπει να είναι στερεωμένο στο αυτοκίνητο. Τα καθίσματα για νεογέννητα πρέπει να τοποθετούνται έτσι, ώστε το βρέφος να κοιτάζει προς τα πίσω, ενώ μπορούν να τοποθετηθούν πίσω ή και στη θέση του συνοδηγού, αν δεν υπάρχει αερόσακος.

 

Το βρέφος και η διατροφή του

Όποια και αν είναι η επιλογή σας για τη διατροφή του μωρού σας, πριν φύγετε από το μαιευτήριο πρέπει να γνωρίζετε είτε πώς να φτιάχνετε το γάλα είτε πώς να θηλάζετε. Φυσικά το ιδανικότερο γάλα είναι το μητρικό, τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Με το ξένο γάλα ίσως είναι πιο εύκολο στην αρχή, αφού παίρνει μερικές μέρες για να συνηθίσουν μητέρα και παιδί το θηλασμό. Μετά τις πρώτες εβδομάδες, όμως, ο θηλασμός γίνεται πιο εύκολος, αφού θα έχετε κάθε στιγμή έτοιμο, αποστειρωμένο γάλα στη σωστή θερμοκρασία και με αντισώματα που θα προστατεύουν το βρέφος από ασθένειες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τη συχνότητα και ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται ένα μωρό. Πλέον, παγκοσμίως, τα βρέφη (και ιδιαίτερα αυτά που θηλάζουν) πιστεύεται ότι πρέπει να τρώνε όσο θέλουν κι όταν θέλουν. Φυσικά, πρέπει να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας τις λεπτομέρειες. Να θυμάστε ότι ένα μωρό που τρώει καλά, κοιμάται καλά μετά το γεύμα, παίρνει βάρος φυσιολογικά και «παράγει» αρκετές βρεγμένες πάνες κάθε μέρα.

 

Το μπάνιο του βρέφους

Τα βρέφη όταν είναι στο μαιευτήριο κάνουν συνήθως μπάνιο κάθε πρωί. Όταν είσαστε στο σπίτι σας, είναι πιο πρακτικό το μπάνιο να γίνεται το βράδυ. Το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία 37 βαθμών Κελσίου κι αν δεν είστε σίγουροι, τότε ένα θερμόμετρο μπάνιου θα σας βοηθήσει. Το μπάνιο είναι μια ευκαιρία να χαλαρώσουν και να παίξουν ακόμη και τα μικρότερα βρέφη, ιδιαίτερα όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Μην κάνετε μπάνιο τα βρέφη με πολλές σαπουνάδες, γιατί ξηραίνουν το ευαίσθητο δέρμα τους. Ακόμη, καλό είναι να χρησιμοποιείτε προϊόντα χωρίς σαπούνι και σε μικρές ποσότητες. Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού του παιδικού προσώπου είναι με βαμβάκι και νερό, χωρίς τη χρησιμοποίηση άλλων προϊόντων. Με βαμβάκι και νερό είναι καλό να καθαρίζετε το βρέφος και όταν αλλάζετε την πάνα του. Τα διάφορα παιδικά υγρά μαντιλάκια είναι πολύ καλά και πρακτικά, αλλά καλό είναι να μη χρησιμοποιούνται τις πρώτες εβδομάδες ή αν το βρέφος έχει πολύ ευαίσθητο δέρμα.

 

Η ρουτίνα μέρας-νύχτας

Όσο πιο γρήγορα βοηθήσετε το βρέφος να καταλάβει τη διαφορά ημέρας και νύχτας, τόσο πιο εύκολα θα αρχίσει ναοι πατούσες του μωρού κοιμάται για πιο πολλές ώρες τα βράδια. Μετά το βραδινό μπάνιο ένα μασάζ με παιδικό λάδι, λοσιόν ή ακόμη και ελαιόλαδο θα βοηθήσει το βρέφος να χαλαρώσει. Αφού πιει το βραδινό του γάλα, βάλτε το να κοιμηθεί. Όταν ξυπνά το βράδυ θα έχετε ένα χαμηλό φως για να βλέπετε όταν το αλλάζετε και το ταΐζετε, αλλά δεν θα ανάβετε έντονα φώτα και ούτε θα κάνετε πολύ θόρυβο παίζοντας με το παιδί, για να μην του δώσετε την εντύπωση ότι πρέπει να ξυπνήσει. Αντίθετα, τη μέρα πρέπει να έχετε το μωρό σε φωτεινό δωμάτιο. Πρέπει να του μιλάτε, να τραγουδάτε και να παίζετε όταν είναι ξύπνιο και να έχετε παιχνίδια που να μπορεί να τα βλέπει και να παίζει.

 

Βόλτες έξω από το σπίτι

Το μωρό μπορεί να βγαίνει για βόλτες από πολύ μικρή ηλικία, αλλά πρέπει να το προστατεύουμε από τον αέρα, από καπνούς και φυσικά από τον ήλιο. Καλό είναι να φοράει καπελάκι, να έχουμε ομπρελίτσα ή άλλο αντηλιακό κάλυμμα και να του βάζουμε αντηλιακή κρέμα.

 

Μακριά από το τσιγάρο!

Δεν πρέπει να καπνίζει κανένας μέσα στο σπίτι, όχι μόνο λόγω των γνωστών επιπτώσεων του παθητικού καπνίσματος, αλλά και λόγω της αύξησης του κινδύνου από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Καλό είναι να έχετε κατά νου ότι οι καπνιστές μεταφέρουν με τα ρούχα και την ανάσα τους ουσίες βλαβερές για τον καθένα, αλλά ιδιαίτερα για τα βρέφη. Ίσως να μην μπορείτε να υποχρεώσετε όλους τους καπνιστές να αλλάζουν ρούχα για να πιάνουν το μωρό σας (αν και θα έπρεπε), εάν όμως εσείς ή ο σύζυγος, που έρχεστε συνέχεια σε επαφή με το μωρό, καπνίζετε, είναι σημαντικό και ρούχα να αλλάζετε, αλλά και να πλένετε χέρια και δόντια, πριν πλησιάσετε το μωρό, εάν δεν θέλετε να διακινδυνεύσετε την υγεία του.

 

H θερμοκρασία του σπιτιού

Η ιδανική θερμοκρασία για το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται ένα μωρό είναι 22 βαθμοί Κελσίου. Σε αυτήν τη θερμοκρασία το βρέφος χρειάζεται να φοράει ένα εσωτερικό φανελάκι, κάλτσες και ένα φορμάκι με μακρύ μανίκι. Πρέπει ακόμη να είναι σκεπασμένο με μια λεπτή κουβερτούλα και το κεφαλάκι του να είναι ξεσκέπαστο. Σε ψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες η ενδυμασία και τα σκεπάσματα πρέπει να μεταβάλλονται ανάλογα. Εσείς οφείλετε να θυμάστε ότι ούτε η πολλή ζέστη, αλλά ούτε και το κρύο, ενδείκνυται για τα βρέφη. Ένα μωρό που κρυώνει θα έχει κρύες πατούσες και παλάμες. Ένα μωρό που ζεσταίνεται θα είναι ιδρωμένο και συνήθως το πρώτο μέρος του σώματος που ιδρώνει είναι ο αυχένας. Όσο πιο μικρό σε ηλικία και βάρος είναι ένα βρέφος, τόσο πιο πολύ επηρεάζεται από ακραίες θερμοκρασίες και ιδιαίτερα από το κρύο. Εάν το καλοκαίρι θα χρησιμοποιήσετε κλιματισμό στο σπίτι ή το αυτοκίνητο, καλό είναι ο κρύος αέρας να μη φυσάει απευθείας πάνω στο βρέφος, η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή και το βρέφος να είναι καλά ντυμένο.

 

Το δωμάτιο του βρέφους και η στάση ύπνου

Συνιστάται, αν σκοπεύετε να κάνετε αλλαγές και ιδιαίτερα βαψίματα τοίχων στο δωμάτιο όπου θα κοιμάται το μωρό, αυτές να πραγματοποιηθούν με μπογιές που δεν μυρίζουν έντονα και κατά προτίμηση τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τη γέννηση του βρέφους. Τους πρώτους έξι μήνες περίπου καλό είναι το βρέφος να κοιμάται στο δωμάτιο των γονιών του. Μπορεί να κοιμάται σε κρεβατάκι ή καλαθάκι παιδικό, σε σχετικά σκληρό στρώμα και πάντα ανάσκελα. Παλαιότερα τα βρέφη κοιμούνταν μπρούμυτα και στο πλάι. Τώρα έχει βρεθεί σε διάφορες μελέτες ότι όταν ένα βρέφος κοιμάται ανάσκελα, κινδυνεύει λιγότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Η πεποίθηση ότι εάν το μωρό είναι ανάσκελα και έχει αναγωγές ή κάνει εμετό τότε κινδυνεύει να πνιγεί είναι αβάσιμη. Κοντά στο κεφάλι του μωρού δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά παιχνίδια ούτε σκεπάσματα όταν κοιμάται.

 

happy baby