Συμβουλές για γονείς

Ο ρόλος του πλακούντα!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

πλακούνταςΜάθετε όσα χρειάζεστε για τη λειτουργία του πλακούντα, ο οποίος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εμβρύου σας!

 

Ο πλακούντας είναι ένα όργανο που αποτελείται από μια σαρκώδη μάζα με σπογγώδη σύσταση, που υφίσταται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εξασφαλίζοντας την άριστη επικοινωνία εμβρύου και μητέρας, αλλά και παράγοντας χρήσιμες ορμόνες που διασφαλίζουν μία ομαλή εγκυμοσύνη.

 

Ασπίδα προστασίας!

Ο πλακούντας διαδραματίζει το σημαντικό ρόλο του «φύλακα αγγέλου» για το έμβρυο, καθώς:

  • Tου παρέχει όλες τις θρεπτικές ουσίες και το οξυγόνο που έχει ανάγκη (από το αίμα σας) και απομακρύνει από το έμβρυο το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες. Η ανταλλαγή αυτή γίνεται μέσω του ομφάλιου λώρου, δίχως, όμως να ανακατεύεται το αίμα σας με εκείνο του εμβρύου.
  • Λειτουργεί σαν φίλτρο, διότι δεν επιτρέπει τη διέλευση μικροβίων και βακτηριδίων, που ενδεχομένως θα μολύνουν το έμβρυο.
  • Επιτρέπει σε κάποιες θρεπτικές ουσίες, όπως τα ιχνοστοιχεία, να τον διαπερνούν, ενώ άλλες ουσίες τις φιλτράρει για να τις επεξεργαστεί. Στην περίπτωση που υπάρχουν θρεπτικές ουσίες σε μεγάλη ποσότητα, τότε ο πλακούντας τις αποθηκεύει, ώστε το έμβρυο να έχει τη δυνατότητα να αντλεί τα απαραίτητα πολύτιμα συστατικά όποτε τα έχει ανάγκη.
  • Είναι «πέρασμα» για τα αντισώματα τα οποία παράγει ο οργανισμός της εγκύου, προκειμένου να προστατευτεί το έμβρυο από αντίστοιχες λοιμώξεις.
  • Είναι παραγωγός ορμονών, οι οποίες βοηθούν να βιώσετε μία καλή εγκυμοσύνη. Για παράδειγμα η μοριακή γοναδοτροπίνη είναι μία σημαντική ορμόνη, η οποία κάνει την πρώτη της εμφάνιση από τις πρώτες κιόλας μέρες της κύησης. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για το γεγονός της εγκυμοσύνης, που πιστοποιείται μέσω των ούρων σας. Άλλες ορμόνες που παράγονται είναι η πλακουντιακή γαλακτογόνος (ΗΡL), τα οιστρογόνα, αλλά και η προγεστερόνη.

Ένας αντικαταστάτης εμπιστοσύνης!

Ενημερωθείτε για όλα τα βασικά όργανα που υποκαθιστά ο πλακούντας και μάθετε με ποιον τρόπο παρέχει στο έμβρυο τις βασικές του ανάγκες:

- Πνεύμονες: Οι πνεύμονες του εμβρύου βρίσκονται σε ανενεργία. Έτσι, λοιπόν, το οξυγόνο που έχει ανάγκη το έμβρυο, το παίρνει από εσάς μέσω του πλακούντα. Με τον ίδιο τρόπο το διοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το έμβρυο προς τη μητέρα μέσω του πλακούντα.

- Νεφροί: Το έμβρυο κάνει την «ανάγκη» του, αποβάλλοντας άχρηστες ουσίες στο κυκλοφοριακό σύστημα της μητέρας, η οποία με τη σειρά της τις αποβάλλει στο περιβάλλον. Σημαντικό, βέβαια, είναι να επισημάνουμε πως τα ούρα του είναι άσηπτα και ακίνδυνα.

- Έντερο: Το έντερο του ανθρώπου, όπως είναι γνωστό, χρησιμεύει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τις τροφές. Στο έμβρυο, όμως, δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους λειτουργία και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου γίνεται από το αίμα της μητέρας μέσω του πλακούντα.

- Ενδοκρινικό όργανο: Ο πλακούντας παράγει πολύ σημαντικές ορμόνες, οι οποίες διασφαλίζουν μία ομαλή εγκυμοσύνη και βοηθά στο να μην προκαλούνται αποβολές.

 

Δώστε προσοχή!

Ο ρόλος του πλακούντα, είναι ιδιαίτερα προστατευτικός, από την άλλη, όμως, η ασπίδα του δεν είναι ανίκητη, καθώς το «απαγορευτικό» διέλευσης δεν υπάρχει για τα φάρμακα, το αλκοόλ, το τσιγάρο, καθώς και άλλες επιβλαβείς ουσίες, οι οποίες μπορεί να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή του εμβρύου. Για το λόγο αυτόν είναι σημαντικό να μην κάνετε χρήση τέτοιων ουσιών. Όσον αφορά στα φάρμακα, μην τα χρησιμοποιείτε ποτέ εάν δεν έχετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Επιπλέον, μέσα από τον πλακούντα περνούν και πολλοί από τους ιούς ή τα παράσιτα, όπως το τοξόπλασμα. Φροντίστε, λοιπόν, να διατηρείτε τον οργανισμό σας σε υγεία και ευεξία, καθώς και να ακολουθείτε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, προκειμένου να εξασφαλίσετε την καλή υγεία του μικρού σας.

 

 

happy baby