Νεογέννητο και διατροφή

γάλα νεογέννητου, μητρικό ή εμπορίου γάλα, νεογέννητο, μωρόΕίτε θηλάζετε είτε όχι, η βασική τροφή του νεογέννητου είναι το γάλα. Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τάισμα του νεογέννητου;

 

Τι πρέπει να τρώει; 

Το γάλα αποτελεί την αποκλειστική τροφή για το νεογέννητο, μητρικό ή του εμπορίου. Το ανώριμο πεπτικό σύστημα του μωρού, αλλά και το γεγονός ότι δεν ελέγχει ικανοποιητικά το στόμα και τη γλώσσα του είναι οι βασικοί λόγοι που δεν μπορεί να φάει κάτι άλλο. Σε αυτή την περίοδο της ζωής του μπορείτε να του χορηγείτε στα ενδιάμεσα των γευμάτων τσάι ή νερό, ειδικά το καλοκαίρι όταν η ζέστη είναι στα ύψη.

 

Πόσο και κάθε πότε;

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τη συχνότητα αλλά και την ποσότητα γάλακτος που χρειάζεται ένα μωρό. Πλέον παγκοσμίως τα νεογέννητα (και ιδιαίτερα αυτά που θηλάζουν) πιστεύεται ότι πρέπει να τρώνε όσο θέλουν και όταν θέλουν. Φυσικά χρειάζεται να συζητήσετε με τον παιδίατρό σας τις λεπτομέρειες. Να θυμάστε ότι ένα μωρό που τρώει καλά, κοιμάται καλά μετά το γεύμα, παίρνει βάρος φυσιολογικά και έχει αρκετές λερωμένες πάνες κάθε μέρα. Το δεύτερο μήνα τα μωρά τρώνε συνήθως 5 με 6 γεύματα, 120 ml κάθε φορά περίπου. Η πλειοψηφία των μωρών εξακολουθεί να ξυπνά και να θέλει φαγητό τη νύχτα. Τον τρίτο και τέταρτο μήνα η συχνότητα των γευμάτων, συνήθως, παραμένει η ίδια, αλλά τα μωρά τρώνε περισσότερο, 150 με 200 ml κάθε φορά. Σταδιακά θα σταματήσει να θέλει φαγητό τη νύχτα. Τον πέμπτο μήνα τα γεύματα είναι συνήθως 4 με 5 και το παιδί πίνει περίπου 200 ml γάλακτος κάθε φορά. Η πλειοψηφία των βρεφών δεν ξυπνά πια τη νύχτα. 

 

Νυχτερινά ταΐσματα

Προσπαθήστε να του δίνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας πριν πάτε εσείς για ύπνο. Αν το μωρό ξυπνήσει κατά τη νυχτερινό τάισμα νεογέννητουδιάρκεια της νύχτας, τότε δώστε του λίγο τσάι. Αν κοιμηθεί, τότε δεν πεινά αλλά ξυπνά από συνήθεια. Σιγά-σιγά μειώστε την ποσότητα τσαγιού που του δίνετε και σταδιακά το μωρό θα σταματήσει να ξυπνά τα βράδια. Αν με το τσάι δεν κοιμηθεί, πιθανόν να πεινά, γι’ αυτό δώστε του γάλα και προσπαθήστε να μειώνετε την ποσότητα του γάλακτος που του δίνετε σταδιακά. Βέβαια σωστό είναι κάθε φορά που ξυπνά να ελέγχετε μήπως είναι βρεγμένο, οπότε θα πρέπει να του βάζετε καθαρή πάνα.

 

Γάλα σε 10 βήματα!

 1. Πλύνετε πολύ καλά τα μπιμπερό με ζεστό νερό και σαπούνι και τοποθετήστε τα στον αποστειρωτή. Επίσης, πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι πριν ετοιμάσετε το γάλα του μωρού σας. 
 2. Την πρώτη φορά που θα φτιάξετε το γάλα του μωρού σας φροντίστε να έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στο κουτί με τη σκόνη γάλακτος και να έχετε ελέγξει από πριν την ημερομηνία λήξεως.
 3. Βράστε νερό και τοποθετήστε το στο μπουκάλι. Χρησιμοποιείτε νερό βρύσης, εφόσον είναι βέβαια πόσιμο και όχι εμφιαλωμένο, και ποτέ νερό ξαναβρασμένο. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε εμφιαλωμένο νερό, προσέξτε να μην είναι εμπλουτισμένο με διάφορα μέταλλα ή ιχνοστοιχεία γιατί αυτά τα συστατικά ήδη υπάρχουν στις σωστές ποσότητες στο γάλα του μωρού. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε βραστήρα για να βράζετε το νερό για το γάλα. Μια γρήγορη και εύκολη λύση είναι η ακόλουθη: Βάλτε μικρή ποσότητα βρασμένου νερού στα αποστειρωμένα μπουκάλια, κλείστε τα καλά και μόλις κρυώσουν βάλτε τα στο ψυγείο. Όταν έρθει η ώρα για το επόμενο γεύμα, βγάλτε ένα μπουκάλι με κρύο βρασμένο νερό από το ψυγείο, βράστε λίγο νερό στο βραστήρα και προσθέστε το στο μπουκάλι. (π.χ. για 150 ml γεύμα χρειάζεστε περίπου 90 ml κρύο νερό και 60 ml καυτό).
 4. Η ποσότητα του νερού είναι ανάλογη με την ποσότητα του γάλακτος που θα ετοιμάσετε για το μωρό σας. Μην αναμειγνύετε τη σκόνη σε ζεματιστό νερό. Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι γύρω στους 40ο C. Πρακτικά, όταν πιάνετε το μπιμπερό με το χέρι σας, να αισθάνεστε το νεράκι ζεστό αλλά να μην καίγεστε.
 5. Με τη μεζούρα που θα βρείτε στο κουτί του γάλακτος, βάλτε μέσα στο μπουκάλι την ποσότητα του γάλακτος που αναλογεί στο νερό που έχετε τοποθετήσει. Η αναλογία είναι διαφορετική για την κάθε εταιρία, αλλά σήμερα η πλειοψηφία των εταιριών έχει υιοθετήσει την αναλογία 1 μεζούρα για κάθε 30 ml νερού. Χρησιμοποιείτε μόνο τη μεζούρα που βρίσκεται στη συσκευασία του γάλακτος. Ισιώστε τη μεζούρα με τον ειδικό «κόφτη» που περιέχεται στη συσκευασία ή με ένα καθαρό μαχαίρι, ώστε να μείνει μόνο η σκόνη που χρειάζεστε μέσα στη μεζούρα. Μην μπείτε στον πειρασμό να βάλετε παραπάνω σκόνη γάλακτος στο γεύμα, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία ή και διάρροια στο μωράκι σας. Μη χρησιμοποιείτε τη μεζούρα αν είναι βρεγμένη. Κλείστε το μπιμπερό με το ειδικό καπάκι της θηλής και κουνήστε το καλά μέχρι να διαλυθεί εντελώς το γάλα.
 6. Πριν δώσετε το γάλα στο μωρό σας, ελέγξτε τη θερμοκρασία του αφήνοντας πάνω στο χέρι σας μερικές σταγόνες γάλακτος. Αν καίει, τότε περιμένετε λίγο ή τοποθετήστε το μπιμπερό σε ένα ποτήρι με νερό για να κρυώσει πολύ πιο γρήγορα.
 7. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε το γάλα του μωρού σας.
 8. Μην προσθέτετε ζάχαρη, μέλι ή οτιδήποτε άλλο στο γάλα του μωρού. 
 9. Φυλάξτε τη σκόνη του γάλακτος σε ξηρό και δροσερό μέρος, μακριά από τρόφιμα με δυνατές οσμές, όπως ο καφές. Ποτέ μη βάζετε τη σκόνη στο ψυγείο. 
 10. Φτιάχνετε πάντα φρέσκο γάλα στο μωρό σας και απομακρύνετε τυχόν  υπολείμματα γάλακτος από το προηγούμενο γεύμα. 

 

Αποστείρωση των μπιμπερό

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποστείρωσης, αλλά ουσιαστικά οι γονείς υιοθετούν δύο: αποστείρωση με βράσιμο ή αγορά ενός αποστειρωτή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα μοντέλα. Διαλέξτε αυτό που σας αρέσει και ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν διαλέξετε να μην αγοράσετε αποστειρωτή, τότε η μέθοδος αποστείρωσης είναι να βράζετε μπιμπερό και θηλές τουλάχιστον 10 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, πριν αποστειρώσετε τα μπιμπερό, φροντίστε να τα πλένετε καλά με τη βοήθεια της ειδικής βούρτσας, με ζεστό νερό και σαπούνι. 

(Συμβουλές για την αποστείρωση!)

 

Μέχρι πότε… αποστείρωση;

Ένας απλός κανόνας λέει: με το κουτάλι έρχεται το τέλος στην αποστείρωση. Οι περισσότεροι παιδίατροι συστήνουν να ξεκινήσει ο απογαλακτισμός κάποια στιγμή γύρω στον 5ο μήνα, όχι μόνο γιατί το πεπτικό σύστημα του μωρού είναι πιο ώριμο αλλά επειδή και το ανοσοποιητικό του σύστημα έχει ωριμάσει κι έχει αναπτύξει περισσότερη αντίσταση. Ο απογαλακτισμός, λοιπόν, σημαίνει στην ουσία και το τέλος της αποστείρωσης. Παράλληλα, όμως, με την εισαγωγή τροφών τον 5ο με 6ο μήνα ξεκινά και η στοματική φάση. Το μωράκι πιάνει εύκολα αντικείμενα με τα χεράκια του και το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να τα βάλει στο στόμα. Πολλές μητέρες ανησυχούν και θεωρούν ότι το μωρό, λόγω αυτής της συνήθειας, είναι πιο επιρρεπές στα μικρόβια, οπότε παρατείνουν την αποστείρωση. Συνεχίζουν να βράζουν ή να ζεματούν αντικείμενα ή παιχνίδια που δίνουν στο μωρό κι αυτό συνηθίζει να τα βάζει στο στοματάκι του. Στην πραγματικότητα, η αποστείρωση δεν θα πρέπει να παρατείνεται παραπάνω από τους οκτώ μήνες, όχι τόσο γιατί έτσι εντείνεται η ευαισθησία του μωρού στα μικρόβια, αλλά γιατί δεν έχει πλέον κανένα νόημα. 

 

Η τέχνη του ταΐσματος!

Υπάρχουν μερικές καλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν στο τάισμα:

 • Βάλτε το μωρό στη σωστή θέση στην αγκαλιά σας. Βάλτε το κεφαλάκι του στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα και στηρίξτε το υπόλοιπο σώμα του με τον πήχη σας. Θα πρέπει το παιδί να σχηματίζει περίπου γωνία 45 μοιρών σε σχέση με το σώμα σας. 
 • Αφήστε το να φάει στο ρυθμό που θέλει αυτό. Αν, όμως, είναι πολύ λαίμαργο, είναι σωστό να κάνετε 1-2 διαλείμματα για να του δώσετε τη δυνατότητα να ρευτεί. 
 • Μην πιέζετε το μωρό σας να φάει χωρίς να θέλει. 
 • Μη στερήσετε από τον μπαμπά τη δυνατότητα να ταΐσει το μωρό για να σας ξεκουράσει, ώστε να δεθεί περισσότερο με εκείνο.

 

Με τη συνεργασία του ειδικού παιδιάτρου, υπεύθυνου του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, Μάριου Ανδρέου

happy baby