Μητέρα στα 40

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

έγκυος δείχνει υπερηχογράφημα Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορούν στην σημερινή εποχή να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη. Η σημερινή γυναίκα δεν βιάζεται να παντρευτεί κυρίως λόγω του ότι όλο και σε μεγαλύτερα ποσοστά ακολουθεί ανώτερες ή ανώτατες σπουδές ή έχει επαγγελματική καριέρα.

 

 

Στην σημερινή εποχή λοιπόν, η απόκτηση ενός παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σχέση με τα παλαιότερα έτη είναι γεγονός.

 

Στο παρελθόν μια εγκυμοσύνη μετά τα 35 θεωρούνταν λανθασμένα, μη φυσιολογική κατάσταση. Σήμερα θεωρείται συνηθισμένο, καθημερινό φαινόμενο και η κύηση στις ηλικίες αυτές ως απόλυτα φυσιολογική. Σύμφωνα δε με τις σύγχρονες στατιστικές, το ποσοστό της εγκυμοσύνης σε γυναίκες ηλικίας 20-30 ετών μειώνεται, ενώ αυξάνει διαρκώς εκείνο όσων γυναικών, έχουν περάσει τα 35. Κάθε γυναίκα όμως χρειάζεται να γνωρίζει ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και αφορούν τόσο τη σύλληψη και την εγκυμοσύνη, όσο και το έμβρυο.

 

Όταν μιλάμε για πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη σε αυτές τις ηλικίες, μεγάλο ρόλο παίζει και η αύξηση των κυήσεων με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία ούτως ή άλλως εμφανίζει μια σχετικά αυξημένη πιθανότητα γέννησης λιπόβαρων και πρόωρων νεογνών. Η ηλικία των 35 ετών, παρόλο που αρχίζουν ήδη να αυξάνονται οι πιθανότητες για κάποιες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, είναι ένα πλασματικό όριο, με την έννοια ότι δεν επέρχεται κάποια δραματική αλλαγή στον οργανισμό της γυναίκας την ημέρα που κλείνει τα 35 της. Σήμερα το όριο επιφυλακής θεωρείται η ηλικία των 40 χρόνων. Οι εγκυμονούσες γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία μεγαλύτερη των 40 ετών αποτελούν παγκοσμίως το 1-1,5% του γενικού συνόλου και από αυτές το 1 /3 περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

 

Οι πιο συχνές επιπλοκές που σχετίζονται με την ηλικία της εγκύου, μιλώντας γενικότερα, είναι η προεκλαμψία (υψηλή πίεση & λεύκωμα στα ούρα), ο πρόωρος τοκετός λόγω της πρόωρης ρήξης των υμένων ή των συσπάσεων της μήτρας, η ανώμαλη θέση και προβολή του εμβρύου καθώς και η δυσκολία στη φυσιολογική εξέλιξη του τοκετού.

 

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ηλικία από μόνη της δεν αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου γιατροί συζητούνστην εγκυμοσύνη. Χρειάζεται όμως περισσότερη προσοχή όταν συνδυάζεται με ενδείξεις επιπλοκών και προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Οι κίνδυνοι των επιπλοκών μπορούν να μειωθούν με την διεξαγωγή των ενδεδειγμένων εξετάσεων.Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και αντιδρά διαφορετικά!

 

Κάθε μέλλουσα μητέρα, ανεξαρτήτως ηλικίας, πραγματοποιεί συγκεκριμένες εξετάσεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης της,τις οποίες υποδεικνύει ο γυναικολόγος της, ο οποίος είναι και ο μοναδικός αρμόδιος,ώστε να εξαχθούν χρήσιμα αποτελέσματα για την υγεία του εμβρύου.

 

Μία πολύ γνωστή εξέταση είναι το Α-Τεστ, το οποίο γίνεται πριν από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης και το οποίο εάν συνδυασθεί και με άλλες εξετάσεις μπορεί να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον γυναικολόγο ή τον γενετιστή, σχετικά την έκβαση της εγκυμοσύνης και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Είναι μια εξέταση συνεπώς, που αποτελεί για τους ειδικούς ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο που τους βοηθά να καθορίσουν τις απαραίτητες εξετάσεις που θα διασφαλίσουν πως το μωρό που θα γεννηθεί θα είναι υγιές.Εκτός από την συγκεκριμένη εξέταση, υπάρχουν και άλλες ειδικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου, στις οποίες υποβάλλεται η έγκυος.

Όλες λοιπόν οι μέλλουσες μανούλες, μπορούν να είναι σίγουρες ότι με την κατάλληλη παρακολούθηση, η απόκτηση ενός μωρού σε μεγαλύτερη ηλικία δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά ένα όνειρο που μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την βοήθεια και την καθοδήγηση του γιατρού τους!

 

Πηγή : Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου.

happy baby