Συμβουλές για γονείς

Μην πειράξεις τα μαλλιά μου!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

αγορι κουρείο

Ήρθε η ώρα να «ελαφρύνετε» λίγο το κεφαλάκι του παιδιού σας από τα πυκνά μαλλιά του. Τι γίνεται, όμως, εάν το παιδί σας φοβάται το ψαλίδι του κομμωτή;

 

Καλοκαιράκι, η θερμοκρασία ανεβαίνει και σκέφτεστε να «δροσίσετε» το μικρό σας με ένα όμορφο κούρεμα. Ειδικά για το αγοράκι σας, όσο και αν θέλετε να αφήσετε τα μαλλιά του να μακρύνουν, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να επισκεφτείτε ένα κομμωτήριο. Για ένα νήπιο, όμως, καθετί νέο μπορεί να είναι και τρομακτικό και ίσως δεν μοιραστεί τον ενθουσιασμό σας. Λίγη πίεση και μια τραυματική εμπειρία μπορούν να κάνουν το παιδί αρνητικό σε ένα ενδεχόμενο κούρεμα. Πώς πρέπει να το αντιμετωπίσετε;

 

Στο ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ ή στο ΣΠΙΤΙ;

Ένας καλός τρόπος για να κουρέψετε το παιδί χωρίς να το τρομάξετε είναι το κούρεμα στο σπίτι, είτε προσλαμβάνοντας μια κομμώτρια που θα έρθει για να κουρέψει το παιδί είτε κουρεύοντάς το μόνοι σας. Το να το κουρέψετε μόνοι σας εξαρτάται και από την καλλιτεχνία σας και την ικανότητά σας να χειρίζεστε το ψαλίδι. Για παράδειγμα τα ίσια μακριά μαλλιά κουρεύονται εύκολα εάν θέλετε απλώς να τα κοντύνετε λίγο. Μια κομμώτρια στο σπίτι σάς δίνει το πλεονέκτημα ότι το παιδί δεν απομακρύνεται από έναν γνώριμο χώρο.

Σε κάθε περίπτωση επιλέξτε ένα άτομο με υπομονή και ακόμη καλύτερα κάποιον που να ειδικεύεται σε παιδικά κουρέματα. Αν όμως το κούρεμα στο σπίτι δεν είναι λύση που μπορείτε να υλοποιήσετε, η επίσκεψη σε ένα κομμωτήριο θα πρέπει να γίνει και πάλι με κριτήριο το χώρο και την ικανότητα των κομμωτών να χειρίζονται παιδιά.

 

ΏΡΑ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ!

Έφτασε η μεγάλη στιγμή; Πώς θα κάνετε το κούρεμα του παιδιού σας μια ανώδυνη εμπειρία, ειδικά εάν φοβάται και μόνο στην ιδέα;

  1. Προετοιμάστε το αρκετές μέρες νωρίτερα, διαβάζοντας βιβλία για το κούρεμα ή εξηγώντας του τι θα γίνει. Μπορείτε, μάλιστα, να κάνετε μια μικρή αναπαράσταση του κομμωτηρίου για να βάλετε το παιδί σας στο κλίμα. Παραστήστε τον πελάτη και αφήστε το να αναλάβει το ρόλο του κομμωτή.
  2. Μην το πιέσετε να πάει στο κομμωτήριο. Όσο πιο πιεστικοί και βίαιοι γίνετε, τόσο πιο τραυματική θα είναι η εμπειρία για εκείνο και θα διογκώσει τους φόβους του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύετε τη ζωή σας όταν θα πρέπει να πάει για κούρεμα.
  3. Πάρτε μαζί σας στο κομμωτήριο μια αλλαξιά ρούχα για το παιδί. Επειδή ενδέχεται να μη θέλει να φορέσει την ειδική κάπα του κομμωτηρίου ή να περιφέρεται στο κομμωτήριο και να μπουν τρίχες στα ρουχαλάκια του, αυτό το θα εκνευρίσει ακόμη περισσότερο. Οπότε προετοιμαστείτε!
  4. Εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί πιπίλα, να την έχετε πάντα μαζί σας. Επίσης το αγαπημένο του παιχνίδι θα το κρατήσει απασχολημένο. Παιχνίδια που κάνουν θόρυβο και το παιδί μπορεί να τα κρατήσει στα χέρια του (όπως το game boy) είναι τα καταλληλότερα.
  5. Πάρτε μαζί σας κάποιο σνακ, που επίσης θα απασχολεί τα χεράκια του παιδιού σας (αποφύγετε πράγματα που «κολλούν», όπως τα γλειφιτζούρια, για να μην τα βρείτε σκούρα μετά, ξεκολλώντας τις τρίχες από τα δαχτυλάκια του).
  6. Να είστε προετοιμασμένοι ότι το κούρεμα μπορεί να γίνει με... δόσεις, δηλαδή μπορεί το παιδί να χρειαστεί ή να κάνει από μόνο του διαλείμματα που θα παρατείνουν το κούρεμα. Κανονίστε ανάλογα το χρόνο σας και το χρόνο του κομμωτή ώστε να μην ακούσετε παράπονα από άλλους πελάτες.
  7. Πάρτε μαζί σας και κάποιον για παρέα. Για παράδειγμα ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο μεγάλος αδελφός θα σας βοηθήσουν να το απασχολήσετε καλύτερα. Επιπλέον εάν κάποιος από την οικογένεια κουρευτεί πριν από το παιδί την ίδια μέρα και του δείξει πόσο ευχάριστη εμπειρία είναι μπορεί να το παραδειγματίσει και να κάμψει τις αντιρρήσεις ή τους φόβους του.

Καθετί νέο ή δυσάρεστο στο μυαλό του παιδιού μπορεί να το αναστατώσει, όπως συχνά συμβαίνει με το κούρεμα!

 

ΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΩΤΗ!

Υπάρχουν κομμωτήρια που ειδικεύονται σε παιδικά κουρέματα, προσφέροντας παιχνίδια, ή με έναν χώρο διαμορφωμένο ώστε να είναι φιλικός για παιδιά. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε τέτοιο κομμωτήριο ή εάν οι χρεώσεις του δεν είναι για το βαλάντιό σας επιλέξτε απλώς ένα ήσυχο και φιλικό κομμωτήριο, με μια υπομονετική και φιλόξενη κομμώτρια. Ένας κομμωτής για παιδιά πρέπει να είναι γρήγορος, καθώς τα νήπια δεν κάθονται ήσυχα για πολλή ώρα και φυσικά απόλυτα υπομονετικός και ευγενής.

Κλείστε ένα ραντεβού εξηγώντας ότι πρόκειται για μικρό παιδί. Ο κομμωτής πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τους υπόλοιπους ανυπόμονους πελάτες, που ίσως δεν έχουν την ευγένεια και την καλοσύνη του επαγγελματία! Πάντως μια επίσκεψη στο κομμωτήριο μια μέρα που θα κουρευτεί η μαμά θα το προετοιμάσει και θα το βοηθήσει να καθίσει πιο εύκολα στην καρέκλα του κουρέματος, αφού θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για μια δυσάρεστη διαδικασία και ότι δεν πρέπει να φοβάται!

 

Κρατήστε ενθύμιο!

Εάν πρόκειται για το πρώτο κούρεμα του παιδιού σας, μην ξεχάσετε να φυλάξετε μια μπούκλα του στο άλμπουμ με τις παιδικές φωτογραφίες ή ακόμη και σε ένα ημερολόγιο μαζί με φωτογραφίες πριν και μετά το κούρεμα!

 

Mε τη συνεργασία της ψυχολόγου, MSc παιδοψυχολογίας, Lancaster University, πτυχιούχου Πάντειου Πανεπιστημίου, Σίλειας Δημουλή.

happy baby