Μαθήματα χρόνου για εργαζόμενες

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εργαζόμενη μητέραΤο ζήτημα του χρόνου ορίζεται ως κάτι πολυδιάστατο και πολύπλοκο. Θα θέλατε το 24ωρο να έχει 48 ώρες! Αφού πρακτικά δεν γίνεται, όμως, τι μπορείτε να κάνετε για να οργανωθείτε καλύτερα;

 

Χρόνος, δουλειά και οικογένεια αποτελούν το πλέον ασύμβατο και δύσκολο τρίγωνο για τους γονείς και κυρίως για τις εργαζόμενες μητέρες. Μερικές φορές, μάλιστα, το δύσκολο για μια μητέρα δεν είναι η επιστροφή στη δουλειά, όσο ο ρυθμός ζωής της οικογένειας: τα παιδιά έχουν αυξανόμενες ανάγκες καθώς μεγαλώνουν, το φαγητό πρέπει να είναι ζεστό και το σπίτι καθαρό, τα ρούχα πλυμένα και σιδερωμένα, τα παιδιά πρέπει να κάνουν τα μαθήματά τους και να κοιμηθούν στην ώρα τους. Έτσι, ενίοτε ίσως έχετε την αίσθηση ότι ξοδεύετε περισσότερη ώρα για να πείσετε τα παιδιά να φάνε και να ετοιμαστούν, παρά για να καθίσετε σαν οικογένεια και να περάσετε όμορφες στιγμές. Με άλλα λόγια αναλώνεστε στη διαδικασία παρά στην ουσία. Πρέπει, όμως, να αισθάνεστε έτσι; Όπως θα διαβάσετε παρακάτω δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεστε κατ’ αυτόν τον τρόπο!

 

Οι συνέπειες της εργασίας!

Όταν και οι δύο γονείς εργάζονται 8 ή και περισσότερες ώρες την ημέρα, τότε είναι επόμενο ότι ο χρόνος που περνούν με τα παιδιά τους μειώνεται. Υπάρχουν βέβαια άλλα πλεονεκτήματα, όπως το ότι τα οικονομικά της οικογένειας συνήθως εξισορροπούνται και έτσι υπάρχει λιγότερο άγχος. Επίσης, υπάρχει συνήθως μεγαλύτερη ισορροπία ανάμεσα στο ζευγάρι, από την άποψη ότι οι γονείς αναλαμβάνουν εξίσου υποχρεώσεις μέσα στο σπίτι και στην ανατροφή των παιδιών, οπότε δεν πέφτουν όλα στον ένα γονιό και δη στη μητέρα. Αυτό που συχνά παραγνωρίζουν οι γονείς είναι ότι ακόμη και η διαδικασία τού να ντύσουν, να πλύνουν και να βάλουν στο κρεβάτι τους τα παιδιά δεν είναι ούτε χαμένος χρόνος ούτε αμελητέα. Κι αυτό γιατί δείχνουν στο παιδί ότι νοιάζονται και ασχολούνται μαζί του. Αν μάλιστα το κάνετε με κέφι και φαντασία, μπορεί να γίνει ο πλέον παραγωγικός ο χρόνος που περνάτε με τα παιδιά σας! Παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις για το πώς να οργανώσετε το χρόνο σας, όπως προκύπτουν από εργαζόμενους γονείς και ειδικούς.

 

Οργανώστε τον χρόνο σας!

  1. Θέστε προτεραιότητες: Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες και ίσως από τα πολυτιμότερα μαθήματα για τους εργαζόμενους γονείς, ειδικά όταν δουλεύουν και οι δύο και έχουν μικρά σε ηλικία παιδιά, είναι να θέσουν προτεραιότητες στην καθημερινότητά τους. Πρέπει να καταγράψετε, λοιπόν, εξαρχής όλα αυτά που έχετε να κάνετε ή αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε και αμέσως να διαγράψετε τα δευτερεύοντα και ασήμαντα. Για παράδειγμα μπορεί να είναι ασήμαντο το να μαζέψετε τα πιάτα και να τα πλύνετε μετά το βραδινό και σημαντικότερο το να διαβάσετε παραμύθια με το παιδί σας και να τα πλύνετε το πρωί.
  2. Διαπραγματευτείτε! Μην ξεχνάτε ότι στο γάμο και στην οικογένεια είστε δύο. Εφόσον και οι δύο εργάζεστε, τα βάρη του σπιτιού πρέπει να μοιράζονται. Και ο μπαμπάς μπορεί να μαγειρέψει ή να παραγγείλει, μπορεί να κάνει μπάνιο το παιδί ή να πάρει το άλλο από το σχολείο. Το παν είναι η δίκαιη συμφωνία! Εφόσον και οι δύο αντιλαμβάνεστε ότι το σπίτι χρειάζεται δύο μισθούς, για να δουλέψετε πρέπει να διαπραγματευτείτε τους όρους. Ευτυχώς, πολλοί νέοι μπαμπάδες έχουν και όρεξη και κατανόηση και φυσικά δέχονται να μοιραστούν τα οικιακά βάρη και να συμμετέχουν στην ανατροφή των παιδιών. Η ενεργή ενασχόληση του πατέρα, άλλωστε, συμβάλλει στην ομαλή ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Η διαπραγμάτευση, όμως, μπορεί να περιλαμβάνει και τα ίδια τα παιδιά, εφόσον η ηλικία τους επιτρέπει να τους αναθέσετε αρμοδιότητες, όπως να στρώσουν τραπέζι, να βάλουν πλυντήριο, να διατηρούν τακτοποιημένο το δωμάτιό τους ή να αγοράσουν κάτι από το σουπερμάρκετ. Μια οικογένεια με δίκαια κατανεμημένες αρμοδιότητες εκτός από λειτουργική είναι και εύρυθμη. Επομένως, υπάρχει χρόνος για όλους!
  3. Μην αρνηθείτε εξωτερική βοήθεια. Εκεί που νομίζετε ότι ο ουρανός θα πέσει να σας πλακώσει και αισθάνεστε σαν τον αρχαίο Άτλαντα είναι καλό να έχετε ένα φιλικό χέρι βοήθειας. Τα πεθερικά και οι γονείς, συνήθως, είναι οι πιο κοντινοί άνθρωποι, όμως εάν πιστεύετε ότι το να τους ζητήσετε βοήθεια θα διαταράξει τις οικογενειακές σας ισορροπίες προτιμήστε άλλου είδους βοήθεια. Εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν μπορείτε να φέρνετε μια οικιακή βοηθό μια φορά το 15μερο, ώστε να σας βοηθά με τις δουλειές που απαιτούν πολύ από το χρόνο σας (π.χ. το σιδέρωμα είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια). Επιπλέον, μη διστάσετε να ρωτήσετε τις φίλες σας αν μπορούν να σας κρατήσουν τα παιδιά για μερικές ώρες, ώστε να πάτε στο κομμωτήριο ή να πάτε σινεμά με τον σύζυγο και μια άλλη μέρα τους ανταποδίδετε τη χάρη.
  4. Προσχεδιάστε! Ετοιμάζετε το μεσημεριανό φαγητό της οικογένειας; Κάντε διπλή ποσότητα και αποθηκεύστε το στην κατάψυξη. Εάν το κάνετε αυτό κάθε φορά που μαγειρεύετε, θα χρειάζεται να μπαίνετε στην κουζίνα μόνο μέρα παρά μέρα. Το Σαββατοκύριακο είναι μια καλή χρονική στιγμή για να φτιάξετε κάτι παραπάνω για την εβδομάδα που ακολουθεί. Έτσι, θα υπάρχει πάντα σπιτικό φαγητό στο τραπέζι σας κι εσείς θα απολαμβάνετε στιγμές χαλάρωσης με τα παιδιά σας.
  5. Σοφά ψώνια! Φροντίστε να ψωνίζετε έχοντας κατά νου το χρόνο. Πώς γίνεται αυτό; Να μερικά καλά παραδείγματα: Αγοράστε παπούτσια με αυτοκόλλητο δέσιμο και όχι κορδόνια για τα παιδιά, καθώς απαιτείται λιγότερος χρόνος για να τα φορέσουν. Προτιμήστε ρούχα που δεν θέλουν πολύ σιδέρωμα ή πλύσιμο στο χέρι για να μην παιδεύεστε. Προτιμήστε έτοιμες σάλτσες σε βαζάκια για τα μακαρόνια, αντί να τις φτιάχνετε μόνη σας όταν δεν προλαβαίνετε και εκμεταλλευτείτε τα φρεσκοκατεψυγμένα λαχανικά για να φτιάχνετε νόστιμα και πολύχρωμα πιάτα για τα παιδιά.
  6. Καθιερώστε μια μέρα για την οικογένεια. Τη μέρα αυτή θα χαλαρώνετε οικογενειακώς χωρίς να ανησυχείτε για τίποτα. Αυτή η μέρα θα μπορούσε να είναι η Τετάρτη ή η Παρασκευή, όχι απαραίτητα το Σαββατοκύριακο. Εκείνη τη μέρα μπορείτε να πάτε όλοι μαζί για πίτσα ή σε κάποιο εστιατόριο για να ξεσκάσετε, χωρίς να ανησυχείτε για τα πιάτα και το μενού. Δεν χρειάζεται να ξενυχτήσετε εάν είναι καθημερινή. Μπορείτε να φάτε ήρεμα και να επιστρέψετε για να διαβάσουν ή να κοιμηθούν τα παιδιά. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να έρθετε πιο κοντά και μεγαλύτερη δύναμη για τις υπόλοιπες μέρες. Επιπλέον, θα εξοικονομήσετε χρόνο!
  7. Μην έχετε παράλογες αξιώσεις από τον εαυτό σας. Το να προσπαθείτε για το τέλειο σπίτι, την τέλεια οικογένεια και την τέλεια δουλειά δεν θα σας οδηγήσει παρά στην παράνοια! Το σπίτι δεν μπορεί να είναι πάντα σε κατάσταση για φωτογράφηση! Αφήστε και κάτι να «πέσει κάτω» και απολαύστε όσο το δυνατόν τη ζωή, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι και χρειάζεστε όλη σας την αισιοδοξία για να στηρίζετε την οικογένειά σας και να περνάτε καλά!

συνάδελφοι στο γραφείοΤο μυστικό του time-management είναι η σωστή ιεράρχηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων μιας οικογένειας αλλά και η διάθεση μεταξύ των μελών της να αλληλοβοηθούν.

 

Οδηγός κατά του άγχους!

Συχνά, στην προσπάθειά τους να τα προλάβουν όλα, οι μητέρες αισθάνονται τρομερή κόπωση και πίεση. Έτσι, εάν κάποια στιγμή αισθανθείτε σαν υπολογιστής που «κρασάρει», τότε δεν θα μπορέσετε να οργανωθείτε σωστά. Ιδού μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε την πίεση.

  • Αν παρατηρείτε ότι τακτικά γυρνώντας στο σπίτι είστε κουρασμένη, αφιερώστε έστω 10 λεπτά αποκλειστικά σε εσάς πριν καταπιαστείτε με τα παιδιά και το σπίτι. Μπορείτε να κάνετε ένα χαλαρό ντουζ ή να απολαύσετε έναν καφέ στο μπαλκόνι. Μετά μπορείτε να ασχοληθείτε με τους γύρω σας. Είναι πολύ σημαντικό να αποφορτίζεστε όταν βρίσκεστε σπίτι, καθώς τα παιδιά σας περιμένουν τη στιγμή που θα ασχοληθείτε μαζί τους, θα σας πουν τις εμπειρίες και τα παράπονά τους και απαιτούν προσοχή. Εάν εσείς έχετε αλλού το μυαλό σας, θα διαταραχθούν οι ευαίσθητες αυτές ισορροπίες.
  • Καταγράψτε ποιες καθημερινές δραστηριότητες σας προκαλούν περισσότερο άγχος και άρα απαιτούν περισσότερο χρόνο. Για παράδειγμα σας αγχώνει το μαγείρεμα; Δύο φορές την εβδομάδα βρείτε ένα καλό οινομαγειρείο και πάρτε από εκεί φαγητό.
  • Τα Σαββατοκύριακα εξασφαλίστε έστω και ένα μισάωρο αποκλειστικά για εσάς, π.χ. πηγαίνοντας κομμωτήριο (ή φέρνοντας κομμώτρια στο σπίτι εάν δεν μπορείτε να βγείτε) ή διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο. Όσο κι αν ο προσωπικός χρόνος ακούγεται ουτοπικός, είναι απαραίτητος για να υπάρχει μια ισορροπία στην καθημερινότητά σας.

Top tip

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για να εξοικονομήσετε χρόνο. Υπάρχουν όμως καλές προτάσεις και υποδείξεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να τον οργανώσετε καλύτερα. Μην τις αγνοείτε, ακόμη κι αν δεν συγκαταλέγεστε στα οργανωτικά άτομα!

 

category: 
happy baby