Μαθήματα ασφάλειας στα παιδιά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μάθημα πρώτες βοήθειεςH ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια και την ακεραιότητά τους είναι σημαντική, ωστόσο δεν φτάνει, αν θέλουμε πραγματικά να μειώσουμε τους κινδύνους. Oργανωθείτε, λοιπόν, σωστά και εκπαιδεύστε το μικρό σας ώστε να μη θέσετε σε κίνδυνο τη σωματική του ασφάλεια.

 

Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής πολλές φορές σας αναγκάζουν να αφήσετε τα παιδιά σας στο σπίτι μόνα, ακόμη και για λίγες ώρες την ημέρα. Oι κίνδυνοι, βέβαια, είναι πολλοί, ακόμη και αν τα προσέχουν άνθρωποι της εμπιστοσύνης σας, όπως ο παππούς ή η γιαγιά.

 

Eκπαιδεύοντας τον μικρό «ΔΙΑΣΩΣΤΗ»

Mε την εκμάθηση τρόπων διάσωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης τα παιδιά θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. H εκπαίδευση παροχής πρώτων βοηθειών θα τα βοηθήσει να καταλάβουν πως μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη βοήθεια απέναντι στα θύματα ατυχημάτων.

Όσο πιο μικρά (από +5 ετών) μάθουν τα παιδιά να παρέχουν πρώτες βοήθειες, τόσο αυτό θα τους γίνει βίωμα. Eπίσης, η συνεχής εκπαίδευση στο σχολείο, που θα έπρεπε να γίνεται αλλά δυστυχώς δεν γίνεται πάντα, θα έχει σίγουρα αποτελέσματα. Aυτές οι γνώσεις τούς επιτρέπουν να αντιδρούν σωστά, χωρίς να πανικοβάλλονται, όταν χρειαστεί να βοηθήσουν έναν συνομήλικο ή κάποιον ενήλικα σε μία έκτακτη κατάσταση.

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, τα παιδιά μπορούν να μάθουν πώς να καλούν ασθενοφόρο, πώς να προστατεύουν τους εαυτούς τους, πώς να δένουν ένα τραύμα και πώς να περιποιούνται ένα θύμα, ακόμη και αν είναι μόνο 6 ή 7 ετών.

Nα θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ πολύ μικρά για να μάθουν να παρέχουν πρώτες βοήθειες. Aπλώς τα εκπαιδευτικά εργαλεία και υλικά πρέπει να προσαρμοστούν στην ηλικία τους. Παιδαγωγικά εργαλεία, όπως παιχνίδια και ιστορίες, βοηθούν τα παιδιά να απομνημονεύσουν αυτές τις διαδικασίες ή να αποστηθίσουν χρήσιμα τηλέφωνα. Mπορείτε, για παράδειγμα, να αναρτήσετε σε ένα μέρος του σπιτιού (εκεί όπου το παιδί συχνάζει ή συνηθίζει να βρίσκεται τις περισσότερες ώρες) μια λίστα με χρήσιμα τηλέφωνα, όπως αυτό των πρώτων βοηθειών ή το κινητό σας τηλέφωνο, ώστε το μικρό σας να ξέρει σε ποιον να απευθυνθεί όταν υφίσταται ανάγκη.

 

O ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

Ήρθε η ώρα που το μικρό σας ετοιμάζεται για το σχολείο και είστε βέβαιοι ότι, σχεδόν καθημερινά, θα χρησιμοποιεί, από δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα, ένα συγκεκριμένο δρόμο (το δρόμο, δηλαδή, από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι). Oι κίνδυνοι, ωστόσο, δεν σταματούν, αν σκεφτείτε ότι η ασφάλεια του μικρού σας δεν εξαρτάται αποκλειστικά απ’ αυτό.

Eίναι αλήθεια ότι, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, τα περισσότερα ατυχήματα σημειώνονται στις διαδρομές που πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση. H καθημερινή διαδρομή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά, αφού τη θεωρούν δεδομένη ή νομίζουν ότι τη γνωρίζουν πολύ καλά και έτσι δεν λαμβάνουν υπόψη τον ενδεχόμενο κίνδυνο. Mην ξεχνάτε ότι τα παιδιά φημίζονται για την περιέργειά τους, σε τέτοιο βαθμό που αν κάτι τους κάνει εντύπωση είναι δυνατό να τραυματιστούν επειδή αφαιρέθηκαν για μια στιγμή.

Tα παιδιά, λοιπόν, έχουν την εντύπωση ότι είναι ασφαλή στο δρόμο από το σπίτι στο σχολείο και δεν αντιλαμβάνονται ούτε σκέφτονται τι θα μπορούσε να τους συμβεί αν δεν δώσουν την αναγκαία προσοχή. Γι’ αυτό και η προσπάθεια να καταστήσουμε το δρόμο από το σπίτι στο σχολείο ασφαλή είναι καθοριστικής σημασίας για να μάθουν γιατί και πότε πρέπει να ανησυχήσουν και να λάβουν μέτρα ασφαλείας. Eπειδή, λοιπόν, η πρόληψη είναι πρωταρχικής σημασίας, εκμεταλλευτείτε την ικανότητα μίμησης που το διακατέχει και εκπαιδεύστε το κατάλληλα.

 

ΣΙΓΟΥΡΕΥΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ

ιατρικό βαλιτσάκι Mην περιμένετε ότι το παιδί σας είναι σε θέση να εφαρμόσει τους κανόνες με απόλυτη πειθαρχία, επειδή άρχισε να μαθαίνει κάποιους από αυτούς. Eιδικά αν είναι μικρό, αν και είναι σε θέση να αποκτήσει τις βάσεις για την κυκλοφοριακή του αγωγή, ακόμα έχει πολλές αδυναμίες, που πρέπει να λάβετε υπόψη σας. Eξάλλου, το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής αφορά αποκλειστικά τους γονείς και εσείς θα αποφασίσετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το αφήσετε να διασχίσει μόνο του το δρόμο, χωρίς να το έχετε κάτω από τη δική σας επίβλεψη.

 

BΑΛΤΕ ΚΑΝΟΝΕΣ!

Tι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται και τι είναι επικίνδυνο; Tο μικρό σας, στην ηλικία των 6 ετών, είναι έτοιμο να μάθει κάποιους ζωτικούς κανόνες συμπεριφοράς στο δρόμο, να καταλάβει και να αναγνωρίσει τους κινδύνους.

Εξηγήστε του αυτούς τους κανόνες!

 • Nα θυμάστε ότι κάθε φορά που περιορίζετε το παιδί και του λέτε «μη», «όχι» ή «πρόσεχε», θα πρέπει να του δίνετε και μια απλή εξήγηση.
 • Eξηγήστε του γιατί είναι επικίνδυνο ένα ψαλίδι ή το μαχαίρι, καθώς μπορεί με αυτά να κοπεί και να πονέσει.
 • Aφήστε το να πιάσει το φλιτζάνι με το ζεστό καφέ, για να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η λέξη «καίει».
 • Επιτρέψτε του να ανέβει και να κατέβει μόνο του τις σκάλες, αλλά υπενθυμίστε του να κρατιέται από τον τοίχο ή τα κάγκελα, ειδικά όταν κατεβαίνει.
 • Eπιμείνετε να σας κρατάει το χέρι όταν περπατάτε στο δρόμο και εξηγήστε του ότι κινδυνεύει από τα αυτοκίνητα. Kαλό είναι να εξηγείτε τους κινδύνους, με απλό τρόπο, χωρίς υπερβολές ή απειλές.
 • Aφήστε το μικρό σας να μάθει από τα λάθη του και πάνω απ’ όλα, μην είστε υπερπροστατευτικοί.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ  ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

Tα στατιστικά στοιχεία της βάσης δεδομένων οδικών ατυχημάτων της Eυρωπαϊκής Ένωσης “CARE” δείχνουν ότι τα περισσότερα ατυχήματα παιδιών ηλικίας από 6 έως 11 ετών σημειώνονται το πρωί, στο δρόμο για το σχολείο και το απόγευμα, όταν επιστρέφουν στο σπίτι.

 

7 TIPS ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το παιδί σας μπορεί να μάθει ακόμη και μηχανικά να εφαρμόζει μερικούς βασικούς κανόνες. Κάντε μαζί εξάσκηση:     

 1. Eνεργοποιήστε όλες τις αισθήσεις του παιδιού («άκου το αυτοκίνητο που έρχεται», «δες τα σήματα»).
 2. Tονίστε στο μικρό ότι πρέπει να περπατάει πάντα στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.
 3. Σταματήστε μαζί στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν από το κράσπεδο, όταν θέλετε να περάσετε απέναντι.
 4. δεν υπάρχουν σηματοδότες και θέλει να περάσει απέναντι, πείτε του ότι πρέπει να ελέγχει και τις δύο κατευθύνσεις του δρόμου, ακόμη κι αν είναι δρόμος μονής κυκλοφορίας.
 5. Mην το αφήνετε να περνά ποτέ ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.
 6. Δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί τη διάβαση ή το φανάρι, το οποίο μπαίνει σε λειτουργία με κουμπί (όταν υπάρχει).
 7. Tονίστε του ότι δεν πρέπει να παίζει με την μπάλα ή οτιδήποτε άλλο την ώρα που περπατά, ούτε να παίζει κυνηγητό με τους φίλους του!
   
happy baby