Κράμπες στα πόδια!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυος γυμναστικήΟι κράμπες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι όντως ενοχλητικές. Εσείς, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για να ανακουφιστείτε!

 

Κατά τη διάρκεια του 2ου και κυρίως του 3ου τριμήνου πολλές γυναίκες, που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα, φαίνεται πως υπομένουν άλλο ένα σύμπτωμα, το οποίο κάνει αισθητή την εγκυμοσύνη στο σώμα τους. Όταν, λοιπόν, οι κράμπες γίνουν οι νυχτερινοί σας… επισκέπτες, να θυμάστε πως αυτή η επώδυνη διαδικασία θα σταματήσει αμέσως μόλις γεννήσετε!

 

Η αιτία του… κακού!

Οι κράμπες εκδηλώνονται με τη μορφή πόνου στο πόδι ή στο πίσω μέρος του μηρού και της κνήμης και υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εμφάνισή τους. Ωστόσο, η πιο συχνή αιτία είναι τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στον οργανισμό της εγκύου, λόγω της απορρόφησής του από το έμβρυο! Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να χρειαστεί να ενισχύσετε το ασβέστιο στον οργανισμό σας, μέσω της διατροφής σας, για παράδειγμα πίνοντας γάλα ή τρώγοντας γιαούρτι. Ακόμη, το μαγνήσιο είναι ευεργετικό για τις μυϊκές κράμπες, αλλά η λήψη του, καθώς και οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές σας συνήθειες θα πρέπει να γίνεται πάντα κατόπιν συμβουλής αλλά και καθοδήγησης του γιατρού σας!

Άλλα αίτια για τη δυσάρεστη εμφάνιση αυτών των μυϊκών ενοχλήσεων είναι:

- Ανεπάρκεια και άλλων βιταμινών, εκτός από το ασβέστιο, όπως είναι το μαγνήσιο, το κάλλιο κ.ά. Σε αυτήν την περίπτωση είναι φρόνιμο να απευθυνθείτε στο γιατρό σας, ο οποίος θα μπορέσει να κάνει τη διάγνωση αλλά και θα σας συμβουλεύσει για το πώς να αντιμετωπίσετε το θέμα.

- Απουσία άσκησης. Η γυμναστική και η άσκηση διατηρεί τους μυς του σώματος εύκαμπτους. Εάν, λοιπόν, «σκουριάσουν», τότε είναι λογικό να υπάρχουν κράμπες.

- Το περιττό βάρος μπορεί να επιβαρύνει τους μυς στα πόδια, με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους οι κράμπες. Ωστόσο, υπεύθυνη για τις κράμπες μπορεί να είναι η επιβράδυνση της κυκλοφορίας στα κάτω άκρα και κυρίως όταν βρίσκεστε ξαπλωμένη ανάσκελα. Για αυτόν το λόγο μπορείτε να ξαπλώνετε στο πλάι, αλλά και με τεντωμένα τα πόδια!

 

Πως να ανακουφιστείτε

Ανεξάρτητα από τα αίτια εμφάνισης μιας κράμπας, το κομμάτι που ενδιαφέρει περισσότερο τις έγκυες είναι τι μπορούν να κάνουν για να νιώσουν καλύτερα, αφού η κράμπα… επιτεθεί! Ακολουθήστε, λοιπόν, τις παρακάτω συμβουλές μας:

  • Περπατήστε μέσα στο δωμάτιο, έως ότου σας περάσει ο πόνος. Το περπάτημα διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.
  • Κάνετε απαλό μασάζ στο πόδι σας καθώς το λυγίζετε και ενώ κινείτε τα δάχτυλα προς τα πάνω.
  • Κρατήστε το πόδι σε ευθεία στάση και ακουμπώντας τη φτέρνα κάτω σηκώστε τα δάχτυλα προς τα πάνω.

 

happy baby