Ίκτερος στα νεογνά!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρο ικτεροςΌταν ένα μωρό έρχεται στον κόσμο, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσει ίκτερο τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή του. Σπάνια όμως ο ίκτερος πρέπει να σας θορυβοποιήσει, ενώ συνήθως κρατάει περίπου 7 ημέρες και μετά σταδιακά… υποχωρεί!

 

Μάθετε τι είναι ο νεογνικός ίκτερος, πότε δεν είναι ανησυχητικός και πότε χρειάζεται θεραπεία.

 

Τι είναι ο νεογνικός ίκτερος;

Ο νεογνικός ίκτερος είναι η κίτρινη χροιά στο δέρμα και στο λευκό τμήμα του ματιού του μωρού και οφείλεται στην αύξηση μιας ουσίας στο αίμα, η οποία λέγεται χολερυθρίνη. Αυτή η ουσία θα πρέπει να κυμαίνεται σε συγκεκριμένα επίπεδα. Όταν ένα μωράκι γεννιέται, η αιμοσφαιρίνη του αίματός του είναι υψηλή. Αυτή η αιμοσφαιρίνη καταστρέφεται γρήγορα και δίνει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης. Το συκώτι του, όμως, δεν είναι αρκετά ώριμο ώστε να μπορεί να συλλαμβάνει και να αποβάλλει μεγάλες ποσότητες χολερυθρίνης, γεγονός που οδηγεί στον ίκτερο.

 

Είναι ο ίκτερος επικίνδυνος για το μωράκι σας;

Η παρουσία ίκτερου στα νεογνά είναι συχνό φαινόμενο. Όταν εμφανίζεται την πρώτη μέρα ζωής είναι επικίνδυνος και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Σε περίπτωση που εμφανιστεί στη συνέχεια, είναι συνήθως ήπιος και υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες μόνος του, χωρίς κάποια ιατρική βοήθεια και χωρίς να προκαλέσει κανένα πρόβλημα στο μωράκι σας. Αν όμως τα επίπεδα της χολερυθρίνης είναι πολύ υψηλά και ο ίκτερος δεν υποχωρεί, τότε είναι πιθανό να περάσει αυτή η ουσία από το αίμα στον εγκέφαλο και να προκαλέσει διάφορες παθήσεις στο μικρό σας. Ο παιδίατρός σας τότε θα σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε.

 

Πώς θα το καταλάβετε;

Αν το μωρό σας έχει φυσιολογικό νεογνικό ίκτερο δεν θα υπάρχει πρόβλημα και σύντομα θα υποχωρήσει.

Αν όμως παρατηρήσετε ότι το μωρό δεν τρώει καλά, κάνει εμετούς, δεν παίρνει βάρος, είναι ληθαργικό, το κιτρίνισμα δεν υποχωρεί, κλαίει συνεχώς, έχει άσπρα κόπρανα και τα ούρα του είναι σκουρόχρωμα, τότε πρέπει άμεσα να μιλήσετε με το γιατρό σας.

 

Τip!

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ή σύστασης του γιατρού, ο νεογνικός ίκτερος δεν συνιστά λόγο για να διακόψετε το θηλασμό του μωρού σας, εάν το θηλάζετε.

 

Διαβάστε επίσης Οταν το μωρό κιτρινίζει

happy baby