Η πρώτη επίσκεψη του παιδιάτρου στο σπίτι

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εξέταση παιδιατρου σε βρέφοςΈνας από τους πρώτους επισκέπτες που θα δεχτεί το νεογέννητο μωρό σας είναι ο παιδίατρος!

 

Μετά την έξοδό του από το μαιευτήριο το μωρό σας θα δεχτεί μια προγραμματισμένη επίσκεψη από τον παιδίατρο μέσα στο πρώτο 15μερο της ζωής του. Ο παιδίατρος έρχεται για να ελέγξει τις βασικές λειτουργίες του μωρού, αλλά και να λύσει κάθε απορία των νέων γονιών.  Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να δει το μωρό λίγες μέρες μετά τη γέννηση για να ελέγξει αν παίρνει βάρος, αλλά και να σας δώσει συμβουλές για τον ύπνο και τη διατροφή του. Το επόμενο ραντεβού με τον παιδίατρο γίνεται συνήθως σε ηλικία 30 – 40 ημερών στο ιατρείο. Σε κάθε επίσκεψη στον παιδίατρο θα καταγράφεται το ύψος, το βάρος και η περίμετρος κεφαλής του μωρού. Αυτοί οι δείκτες απεικονίζονται και στο διάγραμμα ανάπτυξης ανάλογα με το φύλο του παιδιού. Επιπλέον, ο παιδίατρος θα παρακολουθεί τη συμπεριφορά του μωρού αλλά και την κινητική του εξέλιξη.

 

Τι εξετάζει ο παιδίατρος

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στο νεογέννητο ο γιατρός εστιάζει στα εξής πολύ σημαντικά:

- Εμβολιασμός: Κανένας εμβολιασμός δεν θα γίνει στην 1η επίσκεψη. Ο πρώτος εμβολιασμός θα ξεκινήσει στην ηλικία των 2 μηνών, εκτός κι εάν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη για το αντίθετο.

- Συμπεριφορά: Τα μωρά από τη γέννησή τους είναι ικανά να βλέπουν και να ακούν, αρχικά όμως μόνο σε απόσταση 10-30 εκ. Έτσι, ο παιδίατρος θα σας συμβουλέψει να μιλάτε στο μωρό σας από πολύ κοντινή απόσταση. Επίσης, το μωρό σας μπορεί να σας χαμογελάσει αυθόρμητα (μην περιμένετε να ανταποκριθεί στην ομιλία σας). Ο λόξιγκας, το φτέρνισμα ή το  ήπιο ρουθούνισμα είναι φυσιολογικά σ’ αυτή την ηλικία.

- Ομφαλός: Ο παιδίατρος θα εξετάσει την κατάσταση του ομφαλού του μωρού, ο οποίος «πέφτει» συνήθως σε 10-15 ημέρες. Προσπαθήστε να τον διατηρείτε στεγνό και εφαρμόζετε με εμποτισμένη γάζα άσπρο οινόπνευμα 3-4 φορές την ημέρα στη βάση του. Μη φοβηθείτε αν δείτε λίγο αίμα. Ανησυχήστε μόνο σε περίπτωση που μυρίζει άσχημα. Κρατήστε την πάνα χαμηλότερα, διπλώνοντάς την και κάντε τοπικό μπάνιο στην περιγεννητική περιοχή αποφεύγοντας το ολόσωμο μπανάκι.

 

SOS TIP

Κάθε γονιός έχει το δικαίωμα να επικοινωνεί με τον παιδίατρο για οποιοδήποτε θέμα τον απασχολεί. Επικοινωνήστε κι εσείς άμεσα με το γιατρό, σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Ρουκετοειδείς εμετούς ή εμετούς μετά από κάθε γεύμα.
  • Εξάνθημα από την πάνα, που δεν επουλώνεται εύκολα.
  • Αίμα στις κενώσεις.
  • Αλλαγή στη συμπεριφορά του μωρού, υπνηλία, απροθυμία λήψη τροφής ή επίμονο, ασυνήθιστο κλάμα.
  • Λιγότερες από 5 ή 6 βρεγμένες πάνες καθημερινά.
  • Άσχημη μυρωδιά που αναδίδεται από τον ομφαλό.
  • Έντονο κιτρίνισμα του δέρματος ή των ασπραδιών των ματιών (ίκτερος).
  • Ερυθρότητα, πρήξιμο και πυώδεις εκκρίσεις από τα μάτια του μωρού σας.
  • Πυρετό πάνω από 38C.

 

Με τη συνεργασία του ειδικού παιδιάτρου, υπεύθυνου του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, Μάριου Ανδρέου.

happy baby