Συμβουλές για γονείς

Η προσκόλληση βλάπτει το παιδί!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

σημάδια προσκόλλησης στη μαμά, υπερπροστατευτική μαμάΠροσφέρετε όλη σας την αγάπη στο παιδί σας με τέτοιον τρόπο ώστε να αποτελέσει εφόδιο για την υγιή ανάπτυξη της προσωπικότητάς του και όχι ανασταλτικό παράγοντα για την εξέλιξη των δεξιοτήτων του!

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως από τη στιγμή που είστε μητέρα η πρωταρχική σας μέριμνα είναι η ασφάλεια και η ευτυχία του παιδιού σας αλλά και το να του δώσετε όλη την αγάπη που τρέφετε για εκείνο! Η μοναδική αυτή αγάπη που νιώθει μια μητέρα για το σπλάχνο της ορισμένες φορές ενδέχεται να της δημιουργήσει κάποιους φόβους που σχετίζονται με την ψυχική του ισορροπία αλλά και τη σωματική του ασφάλεια. Είναι δεδομένο ότι θέλετε το καλύτερο για το παιδί σας, όμως θα ήταν προτιμότερο να διαχειρίζεστε με ορθή κρίση αυτές τις ανασφάλειές σας προκειμένου να διαμορφώσετε μια υγιή σχέση μαζί του!

 

Σημάδια προσκόλλησης!

Είναι σημαντικό να απελευθερωθείτε από τα «πρέπει», αλλά και τις ανασφάλειες που σας «υπαγορεύει» η προσκόλληση στο παιδί σας. Κατανοούμε πως πρώτα απ’ όλα είστε άνθρωπος και ενδέχεται να έχετε προσωπικά βιώματα ή ακούσματα τα οποία σας οδηγούν να έχετε περισσότερη αγωνία για το παιδί σας. Διώξτε όλα αυτά από πάνω σας και νιώστε ακόμη πιο ελεύθερες!

 

Πότε εμφανίζεται;

Οι πιο συνήθεις περιπτώσεις προσκολλημένης μητέρας είναι οι εξής:

 • Όταν μεγαλώνει μόνη της ένα παιδί. Σε αυτή την περίπτωση πολλές γυναίκες καλύπτουν το κενό της αντρικής φιγούρας με το να στρέφουν τη προσοχή τους στη ζωή του παιδιού τους.
 • Όταν δεν έχει με τον άντρα της τη σχέση που επιθυμεί και για το λόγο αυτόν στρέφεται στη σχέση της με το παιδί για να αντλήσει την ικανοποίηση που της λείπει!
 • Έχει βιώσει καταπίεση στα παιδικά της χρόνια και δικαιολογεί στον εαυτό της μια τέτοια συμπεριφορά με το σκεπτικό πως ό,τι βίωσε εκείνη είναι ωφέλιμο να το βιώσει και το παιδί της.
 • Έχει συγκεκριμένες πεποιθήσεις που τροφοδοτούν την προσκόλληση, όπως π.χ. ότι έτσι συμπεριφέρονται οι σωστές μητέρες.
 • Δεν είχε μια ζωή όπως την ήθελε και για το λόγο αυτόν θεωρεί πως παρεμβαίνοντας στις αποφάσεις του παιδιού της θα δημιουργήσει υπέροχες συνθήκες ζωής για εκείνο.

Τρόποι μητρικής ανασφάλειας:

 • Όταν μια μητέρα δεν μπορεί να λάβει καμία απόφαση που συνδέεται με τον προσωρινό αποχωρισμό από το παιδί της, π.χ. οι διακοπές.
 • Όταν μια μητέρα δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς να ελέγχει αλλά και να έχει λόγο στη ζωή του παιδιού της. Τέτοια φαινόμενα προκύπτουν από την ανάγκη μιας μητέρας να είναι το παιδί της καλά και παρατηρούνται σε κάθε ηλικία του παιδιού, π.χ. ακόμα και στον τρόπο που παίζει στην παιδική ηλικία!

Τέλος στην ανασφάλεια!

Είναι λογικό πως ιδιαίτερα όταν το παιδί είναι σε μικρή ηλικία, π.χ. 2 ή 3 ετών, έχετε στο νου σας να μη χτυπήσει,μητρική ανασφάλεια να μη βγει έξω από το σπίτι μόνο του κ.λπ. Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει σημασία να στρέφεστε στο παιδί σας ναι μεν με διάθεση αγάπης και φροντίδας, αλλά πάντα χωρίς πανικό και τρόμο!

 

- Κάθε ηλικία του παιδιού είναι σημαντική διότι από κάθε περίοδο της ζωής του αποκομίζει όλα τα απαραίτητα εφόδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Έτσι, λοιπόν, κάθε ηλικία προετοιμάζει το μικρό σας για την επόμενη φάση της ζωής του, π.χ. η προσχολική ηλικία προετοιμάζει το παιδί για την ένταξή του σε μια μεγαλύτερη ομάδα που είναι αυτή του σχολείου. Χρειάζεται, λοιπόν, να επιτρέπετε στο παιδί σας να λαμβάνει όλα τα ερεθίσματα προκειμένου να αναπτυχθεί και να έχετε εμπιστοσύνη στις δεξιότητές του, ανάλογα πάντα με την ηλικία του!

 

- Χρειάζεται να καταλάβετε πως το μικρό σας εκπαιδεύεται ώστε να έχει την ικανότητα να φροντίζει τον εαυτό του ανάλογα με την ηλικία που βρίσκεται. Μην του αφαιρείτε το δικαίωμα να μεγαλώσει!

 

- Είναι ωφέλιμο να αφήνετε χώρο στο παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του αλλά και τις ανάγκες του. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να κάνει λάθη αλλά μέσα από αυτά να είστε σίγουρες πως θα πάρει γνώσεις! Έτσι κι αλλιώς δεν είναι στο χέρι σας να «στήσετε» μία ζωή για το παιδί σας χωρίς κανένα λάθος!

 

- Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στο παιδί σας να παίρνει πρωτοβουλίες αλλά και να δέχεται τις συνέπειες των πράξεών του.

 

- Με το να είστε προσκολλημένη πάνω του ενδέχεται να συνειδητοποιήσετε με τον καιρό πως του αφαιρείτε τη δυνατότητα να πάρει τη ζωή του στα χέρια του!

 

- Υπάρχει η περίπτωση να του δημιουργήσετε ενοχές καθώς μεγαλώνοντας το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει πράγματα στη ζωή του χωρίς τη δική σας παρουσία αλλά και έγκριση. Βλέποντάς σας, όμως, να εξαρτάστε από αυτό είναι πιθανόν να λυπάται και να αισθάνεται υπεύθυνο για την κατάστασή σας.

 

- Να θυμάστε ότι η δική σας διάθεση δεν πρέπει να εξαρτάται από τη συμπεριφορά ή όρεξη του παιδιού σας. Απελευθερωθείτε!

 

- Το να ελέγξετε την έκφραση αυτής της προσκόλλησης είναι πολύ σημαντικό, αλλά μη θεωρείτε πως λύσατε το πρόβλημα. Η αλλαγή χρειάζεται να είναι εκ των έσω!

 

Δραστικά μέτρα!

 1. Σκεφτείτε τι είναι αυτό που δεν σας αφήνει να «ξεκολλήσετε» από το παιδί σας. Τι φοβάστε όταν λαχταράτε να το ελέγξετε και τι πεποιθήσεις κρύβετε οι οποίες τροφοδοτούν αλλά και πυροδοτούν την προσκόλλησή σας πάνω του. Αποδεχτείτε αυτό που σας συμβαίνει και κινητοποιηθείτε για να το αλλάξετε!
 2. Βρείτε ασχολίες που σας κάνουν να γελάτε και φτιάξτε τη ζωή σας όχι αδιαφορώντας για την οικογένειά σας αλλά διαθέτοντας και χρόνο για τον εαυτό σας. Εξάλλου θα αφήσετε και στο παιδί σας χρόνο για να ανεξαρτητοποιηθεί!
 3. Μειώστε τα τηλέφωνα όταν βρίσκεστε στη δουλειά ή κάπου εκτός σπιτιού. Το παιδί σας είναι μια χαρά και μπορεί να ζήσει καλύτερα χωρίς τα 100 δικά σας τηλεφωνήματα ανησυχίας ημερησίως!
 4. Όταν ανησυχείτε για το παιδί σας σκεφτείτε λογικά και δώστε τέλος σε κάθε κακό προαίσθημα. Γυρίστε, λοιπόν, σελίδα και φέρτε στο νου σας οτιδήποτε σας ηρεμεί και σας κάνει να αντιμετωπίζετε πιο αισιόδοξα τη ζωή σας.

 

Με τη συνεργασία της συμβούλου ψυχικής υγείας, Βέρας Παλαμήδη.

happy baby