Συμβουλές για γονείς

Η μαγική επίδραση της ΜΟΥΣΙΚΗΣ!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρά και μουσικήΗ μουσική στο παιδί ξυπνά μαγικά συναισθήματα και το ταξιδεύει σε παραμυθένιους κόσμους. Μέσα από τις μελωδίες μαθαίνει να αγαπά, να εκφράζεται και να αναπτύσσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.

H μουσική θα του χαρίσει μια ζωή γεμάτη έμπνευση!

Πόσες φορές δεν ακούσατε πως ακόμα και κατά τη διάρκεια της κύησης το έμβρυο καταλαβαίνει, αισθάνεται και ανταποκρίνεται στη μουσική. Αρκετές μέλλουσες μητέρες έχουν εξομολογηθεί πως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, κι ενώ άκουγαν μουσική, το έμβρυο έδειχνε την ευχαρίστησή του, κάνοντας διάφορες κινήσεις μέσα στη μήτρα. Έρευνες, επίσης, έδειξαν πως είναι αρκετά σημαντικό να δέχεται μουσικά ερεθίσματα το έμβρυο καθώς το βοηθάει να ενισχύσει τις αισθήσεις του.

 

Oι πρώτοι μήνες

Μόλις μπήκατε στο σπίτι γεμάτες ενθουσιασμό κρατώντας αγκαλιά το μωράκι σας. Οι πρώτοι μήνες είναι ιδανικοί για να βοηθήσετε το μικρό σας να ανακαλύψει τη μουσική του ταυτότητα και συνεπώς τις ευαισθησίες και την καλλιτεχνική του φύση. Επιλέξτε γλυκές μελωδίες και ακούσματα τα οποία θα το ευχαριστήσουν όταν, για παράδειγμα, θα του δίνετε γάλα ή λίγο πριν κοιμηθεί. Σύμφωνα με έρευνες η μουσική στη συγκεκριμένη ηλικία βοηθά τα μωρά να εξοικειωθούν με τους ήχους. Tα μωρά λατρεύουν τα μουσικά νανουρίσματα. Tα κάνουν να αισθάνονται ασφάλεια και ηρεμία και κυρίως τα χαροποιούν.

Ένας άλλος τρόπος για να έρθει κοντά το μωρό σας με τη μουσική είναι τα μουσικά παιχνίδια τα οποία τοποθετούνται πάνω από την κούνια του, τα οποία εξυπηρετούν όχι μόνο την ακουστική αλλά και την οπτική αναγνώριση ερεθισμάτων.

 

Προσχολική ηλικία

Η μαγεία της μουσικής επιδρά στα παιδιά πολύ πριν φτάσουν στην προσχολική ηλικία. Η μουσική όμως δεν αφορά μόνο στα τραγούδια αλλά και στο χορό, ο οποίος θα παίξει θαυματουργό ρόλο στο να γνωρίσει το παιδί και να εξοικειωθεί με την κίνηση και γενικότερα τη φυσική δραστηριότητα. Και η μουσική και ο χορός εκτός του ότι συμβάλλουν στη νοητική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, εξάπτουν και ενισχύουν συγχρόνως τη φαντασία του και τη δημιουργικότητά του. Γι’ αυτό, λοιπόν, χορέψτε με το παιδί σας, μάθετέ του να αισθάνεται όμορφα και άνετα και βοηθήστε το να συνηθίσει το χορό καθώς θα το γεμίσει αυτοπεποίθηση και χαρά. Tα πρώτα τρία χρόνια του παιδιού είναι η ιδανική ηλικία για να αναπτύξουν μέσα από τη μουσική, γονείς και παιδιά, έναν άρρηκτο δεσμό και να έρθουν πολύ πιο κοντά. Μπορεί να μην έχουν όλα τα παιδιά το ταλέντο της μουσικής, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει όμως πως δεν πρέπει να τα αφήνετε να εκφράζουν ελεύθερα τη χαρά τους και τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες.

 

+5 ετών

Μην ξεχνάτε να κάνετε όσο πιο συχνά γίνεται ένα ταξίδι στις μελωδίες και τους ήχους. Πλέον, η μικρή πριγκίπισσα και ο πειρατής σας μπορούν και τραγουδούν ξεκάθαρα στίχους και μελωδίες, ενώ πια έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν το νόημα μουσικών κομματιών. Στην τρυφερή ηλικία των 5-6 ετών, τα παιδιά επιθυμούν όλο και περισσότερο να ασχολούνται με τη μουσική. Ικανοποιήστε την ανάγκη του παιδιού σας για μουσική έκφραση, επιλέγοντας έναν καλό δάσκαλο και ένα καλό ωδείο, στο οποίο θα του μάθουν τα πρώτα βασικά μουσικά βήματα. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε να ξετυλίξει τα ταλέντα του και να αποκτήσει μια δημιουργική και ευχάριστη ενασχόληση. Σε περίπτωση που δείτε πως το παιδί σας έχει έμφυτο ταλέντο ή αγάπη για τη μουσική υποστηρίξτε το αγοράζοντάς του ένα δικό του όργανο, αυτό που προτιμά περισσότερο.

 

Σε μεγαλύτερα παιδιάμωρό και μουσική

-Διευρύνετε τους μουσικούς του ορίζοντες. Παρακολουθήστε μαζί μια μουσικοχορευτική παράσταση, μια συναυλία ή αγοράστε ένα μουσικό CD το οποίο θα ακούσετε μαζί. Θα σας φέρει κοντά και θα το βοηθήσει να αναγνωρίσει τη μαγεία της μουσικής.

-Eνισχύστε με τη μουσική τους οικογενειακούς δεσμούς. Κάντε τις μουσικές αναμνήσεις τους να κρατήσουν για πάντα. Τραγουδήστε όλοι μαζί τις αγαπημένες σας μελωδίες.

-Aκούστε το παιδί και χειροκροτήστε το όταν παίζει κάποιο μουσικό όργανο, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του.

 

Tips για να λατρέψουν τη μουσική

  • Tραγουδήστε τους. Όπου κι αν βρίσκεστε, στο πάρκο, στην παραλία, στο σπίτι, τραγουδήστε τους τις αγαπημένες τους μελωδίες. Η χαρά τους θα γίνει χαρά σας.
  • Eξοικειώστε τα παιδιά σας με τους ήχους. Σχεδόν τα πάντα στην καθημερινότητά μας χαρακτηρίζονται από ήχους. Aπό τα βήματα καθώς κατεβαίνουμε τις σκάλες, τον ήχο της μπάλας που πέφτει στο χώμα, ένα χειροκρότημα... Βοηθήστε τα να τους αναγνωρίσουν και να τους μιμούνται.
  • Φτιάξτε μαζί μια μουσική μπάντα. Mια κατσαρόλα κι ένα σετ μαχαιροπίρουνα αρκούν για να δημιουργήσετε το δικό σας οικογενειακό μουσικό γκρουπ. Μετατρέψτε τη μουσική στο πιο ευχάριστο παιχνίδι για το παιδί σας.

 

Με τη συνεργασία της συμβούλου ψυχικής υγείας Nικολέτας Kόκκαλη.

happy baby