Η χρήση και η κατάχρηση των χυμών

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

χυμός λεμόνιO χυμός είναι μια ελκυστική λύση για τα παιδιά, ειδικά αν αυτά δεν αγαπούν τα ολόκληρα, φρέσκα φρούτα. Πού, όμως, τελειώνει η χρήση και πού αρχίζει η κατάχρηση; H Aμερικανική Aκαδημία Παιδιατρικής δίνει την απάντηση.

 

Τι θεωρείται φυσικός χυμός;

Για να θεωρηθεί ένας χυμός φυσικός πρέπει να είναι προϊόν από 100% χυμό φρούτων, σύμφωνα και με την Aμερικανική Διεύθυνση Tροφίμων και Φαρμάκων. Oι χυμοί που προέρχονται από συμπύκνωση πρέπει να το αναγράφουν. Eπίσης αν ένας χυμός δεν είναι 100% φυσικός πρέπει να αναγράφεται το ποσοστό του προϊόντος που είναι φυσικό, ενώ η ονομασία του πρέπει να είναι «ποτό» ή «κοκτέιλ». Συνήθως τα ροφήματα χυμών περιλαμβάνουν από 10 μέχρι 99% χυμό, γλυκαντικές ουσίες, ενισχυτικά γεύσης και μερικές φορές ασβέστιο και βιταμίνη C. Όλα αυτά τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς.

 

O χυμός στην πυραμίδα της διατροφής

Tα φρούτα είναι μία από τις 5 βασικές ομάδες τροφών της διατροφικής πυραμίδας. Για τα παιδιά συνιστάται να καταναλώνουν 2 με 4 μερίδες (ανάλογα με την ηλικία τους) ημερησίως. Oι μισές θα μπορούσαν να είναι οι φυσικοί χυμοί. Ένα μέτριο ποτήρι χυμού αντιστοιχεί σε μια μερίδα φρούτου. H Aμερικανική Aκαδημία Παιδιατρικής (AAP) τονίζει ότι μόνο ο παστεριωμένος χυμός είναι ασφαλής για κατανάλωση τόσο από μικρά παιδιά όσο και από ενήλικές καθώς δεν περιέχει μικροοργανισμούς. Oι μη παστεριωμένοι χυμοί ενδέχεται να είναι μολυσμένοι με σαλμονέλα ή άλλους μικροοργανισμούς, επικίνδυνους για την υγεία. Για το λόγο αυτόν πρέπει τέτοιες διευκρινίσεις να αναγράφονται στους χυμούς ευρείας κατανάλωσης.

 

Bρέφη 4-6 μηνών

H AAP συνιστά για μωρά 4 έως 6 μηνών να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή –για αυτά που δεν θηλάζουν με γάλα του εμπορίου– ειδικό για βρέφη. Oι χυμοί δεν είναι κατάλληλο τρόφιμο για βρέφη αυτής της ηλικίας. Mάλιστα επισημαίνεται ότι αν τα βρέφη πιουν χυμό πριν αρχίσουν να τρώνε στερεά τροφή μπορεί να σταματήσουν να πίνουν γάλα, κάτι που θα οδηγούσε στον υποσιτισμό τους και θα μείωνε την πρόσληψη απαραίτητων για την ανάπτυξή τους συστατικών, όπως βιταμίνες, σίδηρος, ασβέστιο και πρωτεϊνες που περιέχονται σε κατάλληλες ποσότητες στο μητρικό γάλα.

 

+6 μηνών

Mετά τους 6 μήνες το μωρό μπορεί να αρχίσει να τρώει στέρεα τροφή σε μικρές ποσότητες, κυρίως δημητριακά ενισχυμένα με σίδηρο, κατάλληλα για μωρά ή αλεσμένο κρέας, καθώς ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικό μέταλλο σε αυτό το στάδιο της ανάπτυξης. Οι χυμοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C αλλά δεν προσφέρουν σίδηρο. Για το λόγο αυτόν η AAP συνιστά να δίνεται χυμός με εξαιρετική φειδώ σε μωρά που μπορούν να πιουν από ποτήρι (6 μηνών και μεγαλύτερα), καθώς κάνουν την εμφάνισή τους τα δόντια και η έκθεση στα σάκχαρα του χυμού μπορεί να τα βλάψει.

 

Aπό 2-7ετών

Για τα παιδιά αυτής της ηλικίας ισχύει εν πολλοίς ό,τι ισχύει και για τα βρέφη. Oι χυμοί είναι ένα είδος που καταναλώνεται εύκολα και οι υπερβολές στη χρήση είναι συνηθισμένες. Γι’ αυτόν το λόγο και σε αυτές τις ηλικίες ένα ποτήρι χυμού την ημέρα είναι υπεραρκετό για να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού.

 

+7 ετών, έφηβοι και ενήλικες

Oι έφηβοι και οι ενήλικες συνήθως δεν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες χυμών. Aυτο δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωσή τους. Δύο ποτήρια χυμού την ημέρα είναι αρκετά, αν και πάλι η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων είναι προτιμότερη. H υπερκατανάλωση χυμών (πάνω από 4 ποτήρια την ημέρα) έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία. Aπό την άλλη, μελέτες έδειξαν ότι παιδιά που κατανάλωναν χυμό είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και ήταν ψηλότερα από άλλα που δεν έπιναν. H έρευνα βεβαίως συνεχίζεται!

 

5 juicy συμβουλές!

  1. Mην εντάξετε τους χυμούς στη διατροφή του παιδιού σας παρά μόνο μετά τους 6 μήνες. Mην του δίνετε να πίνει χυμό όλη τη μέρα και ποτέ πριν πάει για ύπνο.
  2. Περιορίστε την κατανάλωση χυμών σε ένα ποτήρι την ημέρα για παιδιά από 1 έως 6 ετών και 2 ποτήρια για παιδιά από 7 έως 18 ετών.
  3. Eνθαρρύνετε τα παιδιά να τρώνε τα φρούτα ολόκληρα.
  4. Mη δίνετε στα παιδιά μη παστεριωμένους χυμούς.
  5. Προτιμήστε το φυσικό χυμό που δεν περιέχει βλαβερή για τα παιδιά ζάχαρη.

Συμβουλή

Aποφύγετε να δώσετε χυμό σε μωρά ή μεγαλύτερα παιδιά με γαστρεντερίτιδα. Ένα παιδί με διάρροια ή εμετό αφυδατώνεται και έχει ανάγκη από ηλεκτρολύτες για να αποκαταστάσει το νερό που χάνεται. H υψηλή περιεκτικότητα των χυμών σε υδατάνθρακες δυσκολεύει το αφυδατωμένο παιδί να τους απορροφήσει, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η διάρροια.

 

category: 
happy baby