Γιατί τα παιδιά ροχαλίζουν;

παιδί στον γιατρό

Παρατηρείτε συχνά ότι το μικρό σας ροχαλίζει κατά τη διάρκεια του ύπνου του; «Τι να συμβαίνει άραγε;», αναρωτιέστε!

 

Το ροχαλητό είναι μια κατάσταση που παρατηρείται σε  πολλά παιδιά, κυρίως σε όσα αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα κρεατάκια ή τις αμυγδαλές τους. Στα βρέφη αυτό που συνήθως συναντάται είναι η «θορυβώδης αναπνοή»,  δηλαδή όταν αναπνέουν βγάζουν έναν πιο έντονο από τον κανονικό θόρυβο. Αυτό που λέμε ροχαλητό μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά μεγαλύτερα του 1 έτους και συνηθέστερα σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 4 ετών. 

 

Τι συμβαίνει;

Κατά την είσοδο του αέρα στον οργανισμό μέσω του λάρυγγα διάφοροι ιστοί πάλλονται και προκαλούν το γνωστό σε όλους ροχαλητό. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν το παιδί είναι κουρασμένο, που σημαίνει ότι κάνει βαθύ ύπνο ή έχει αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και διογκωμένες αμυγδαλές που φράζουν τις αεροφόρους οδούς. Οι αμυγδαλές βρίσκονται στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά του λαιμού. Έχουν σχήμα οβάλ και εάν είναι διογκωμένες και κοκκινωπές μπορείτε να τις διακρίνετε. Στην περίπτωση αυτή το παιδί δυσκολεύεται να καταπιεί. Εάν πάλι οι αμυγδαλές του έχουν φυσιολογικό σχήμα και χρώμα, αλλά το παιδί εξακολουθεί να ταλαιπωρείται, το πρόβλημα πιθανότατα εντοπίζεται στα κρεατάκια. Δυστυχώς αυτά δεν μπορείτε να τα δείτε με γυμνό οφθαλμό, διότι βρίσκονται πίσω από τη μύτη, στην περιοχή του φάρυγγα. Τα κρεατάκια αρχίζουν να αναπτύσσονται στα παιδάκια ηλικίας 2 ετών. Τρία χρόνια αργότερα φθάνουν στην κορύφωσή τους και είναι πιθανό να παρουσιάσουν υπερτροφία. Πρόβλημα παρατηρείται και όταν οι ιστοί γύρω από το λάρυγγα είναι μαλακοί. Αυτό το είδος του ροχαλητού, που οφείλεται σε αποφρακτικές καταστάσεις, παρουσιάζεται συνήθως σε παιδάκια ηλικίας από 2 έως 4 ετών. Όταν μεγαλώσουν και φθάσουν στην ηλικία των 6 ετών το πρόβλημα δεν είναι τόσο έντονο, διότι τα «εμπόδια», δηλαδή οι διογκωμένες αμυγδαλές και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, αρχίζουν να εξασθενούν. Από εκεί και έπειτα το ροχαλητό μπορεί να επανεμφανισθεί στην εφηβεία ή στην ενήλικη ζωή.

 

Τι εiναι οι κρiσεις άπνοιας; 

Φαντασθείτε ένα παιδί, ενώ αναπνέει κανονικά όταν κοιμάται, να σταματήσει για λίγα δευτερόλεπτα και ξαφνικά να πάρει μία μεγάλη ανάσα. Τόσο μεγάλη που να το αναγκάσει ακόμη και να πεταχτεί τρομαγμένο από το κρεβάτι, σαν να του είχε προηγουμένως κλείσει κάποιος το στόμα και δεν το άφηνε να αναπνέει. Στην περίπτωση αυτή οι γιατροί θα πουν ότι το παιδί έπαθε μια τυπική κρίση άπνοιας. Οι κρίσεις άπνοιας οφείλονται στην απόφραξη που γίνεται στην περιοχή του λάρυγγα από τα κρεατάκια, τις αμυγδαλές και άλλους, πιθανώς, λεμφαδένες, όπως αυτοί που αποτελούν τον «δακτύλιο Βαλτάγιερ». Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται το παιδί που πάσχει, παρόλο που του έχουν αφαιρεθεί τα κρεατάκια ή οι αμυγδαλές, να συνεχίζει να ροχαλίζει και να παθαίνει κρίσεις άπνοιας. Η επιμονή αυτή ενδεχομένως οφείλεται στην ύπαρξη των υπολοίπων λεμφαδένων.

 

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα εξετάσει το παιδί και θα σας πει εάν χρειάζεται να επισκεφθείτε και ωτορινολαρυγγολόγο ή να προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων. Ειδικότερα, ο γιατρός θα σας ρωτήσει: «Ροχαλίζει συχνά το παιδί; Ενώ κοιμάται ξυπνάει έντρομο σαν να βλέπει εφιάλτες; Πόσο συχνά βλέπει νυχτερινούς εφιάλτες, μία φορά το μήνα, μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα;». Εάν το παιδί δεν κοιμάται καλά το βράδυ και συχνά μέσα στην εβδομάδα ξυπνάει έντρομο σαν να βλέπει εφιάλτη, τότε ο γιατρός μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων ή τη μερική αφαίρεση των αμυγδαλών. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό το παιδί να παθαίνει κρίσεις άπνοιας.

 

Επέμβαση ή όχι;

Εάν το μικρό σας παθαίνει συχνά κρίσεις άπνοιας κατά τη διάρκεια του ύπνου, έχει νυχτερινούς εφιάλτες και ροχαλίζει, ο γιατρός μπορεί να σκεφθεί να το υποβάλει σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων και ίσως των αμυγδαλών. Μέχρι πριν από έναν χρόνο οι γιατροί αφαιρούσαν τα κρεατάκια, όταν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα, όχι όμως και τις αμυγδαλές. Τελευταίως τα πράγματα έχουν κατά κάποιον τρόπο αλλάξει. Οι γιατροί εξετάζουν πλέον και το ενδεχόμενο μερικής αφαίρεσης των αμυγδαλών (κάνουν σε αυτές ένα «ψαλίδισμα», δεν αφαιρούν όλο τον ιστό). Η επέμβαση είναι απαραίτητη όταν το παιδί  σας δεν αναπνέει καλά στη διάρκεια της νύχτας, δεν οξυγονώνεται σωστά ο εγκέφαλός του και προκαλείται η λεγόμενη υπερκαπνία (αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα). Η αυξημένη υπερκαπνία είναι αυτή που δίνει διαταγή στον εγκέφαλο να αναπνεύσει το παιδί. Όταν όμως, αυτό δεν μπορεί να αναπνεύσει καλά, ζει σε κατάσταση υποξυγονεμίας και όταν ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται σωστά, το παιδί βλέπει εφιάλτες τη νύχτα και πετάγεται τρομαγμένο από το κρεβατάκι του και κυρίως είναι κουρασμένο ενώ έχει κοιμηθεί. Η κατάλληλη ηλικία για την επέμβαση είναι από 2 έως 4 ετών.

Top Tip

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής αναφέρει ότι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των αμυγδαλών είναι λογική εναλλακτική σε περιπτώσεις όπως όταν:

  • Το παιδί παρουσιάζει επανειλημμένες λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο στο λαιμό ή άλλες κρίσεις λόγω κάποιας σοβαρής ασθένειας.
  • Η αμυγδαλίτιδα ή οι πρησμένοι αδένες έχουν καταστεί χρόνια κατάσταση (επί 6 μήνες τουλάχιστον), παρά τη θεραπεία με αντιβιοτικά.
  • Σχηματίζεται απόστημα γύρω ή πίσω από τις αμυγδαλές του παιδιού. 
  • Υπάρχει μέτρια παρεμβολή στην αναπνοή ή την κατάποση, σε συνδυασμό με αναπνοή από το στόμα και εμφάνιση ροχαλητού.

 

Mε τη συνεργασία του υπεύθυνου του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, ειδικού παιδιάτρου, Μάριου Ανδρέου

happy baby