Φυσιολογικός τοκεττός μετά από καισαρική!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

καισαρικήΟ φυσιολογικός τοκετός έπειτα από καισαρική τομή δεν είναι ουτοπία αλλά πραγματικότητα αρκεί να συνεκτιμηθούν όλοι οι παράγοντες,για την υγεία της εγκύου και του εμβρύου, ανακοίνωσε η επιστημονική κοινότητα.

 

Για πολλά χρόνια ο φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική θεωρούνταν απίθανος. Σήμερα, όμως, η επιστήμη, λόγω της αναπτυγμένης τεχνογνωσίας, έχει καταλήξει πως όχι μονάχα δεν είναι απίθανο μια γυναίκα που έχει γεννήσει στο παρελθόν με καισαρική τομή, να γεννήσει στο μέλλον με φυσιολογικό τοκετό, αλλά υπάρχει και η ανάλογη ασφάλεια ώστε και η μητέρα αλλά και το έμβρυο να βγουν από την εν λόγω διαδικασία υγιείς. Πλέον, η αντίληψη ότι όταν μια γυναίκα κάνει καισαρική τομή δεν πρόκειται ποτέ να έχει φυσιολογική γέννα στο μέλλον, έχει καταρριφθεί. Τώρα, οι γυναίκες, έχοντας δίπλα τους, κατάλληλους  γιατρούς, με ανάλογη εμπειρία και επαγγελματικό σθένος, μπορούν να φέρουν εις πέρας μια τέτοια διαδικασία επιτυχώς!

 

Κριτήρια επιλογής...

Μέχρι πρόσφατα οι γιατροί διατηρούσαν ενδοιασμούς ως προς το να δοκιμάσουν κολπική γέννα έπειτα από καισαρική, γιατί φοβούνταν την πιθανότητα ρήξης μήτρας. Σήμερα, ο φόβος αυτός, σταδιακά παρέρχεται, καθώς στις χώρες του εξωτερικού η μέθοδος αυτή ήδη εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα ακόμα η εν λόγω "καινοτομία" κάπου κωλύεται, αλλά έστω και με δειλά βήματα, προσδοκούμε πως σε λίγα χρόνια θα είναι και η χώρα μας ανάμεσα σε εκείνες που μοιράζονται επιτυχημένες κολπικές γέννες έπειτα από καισαρική επέμβαση, με την σύμφωνη γνώμη των γιατρών. Παρόλo, βέβαια, τις επιτυχημένες προσπάθειες, χρειάζεται να επισημάνουμε πως υπάρχουν κάποια κριτήρια αλλά και προϋποθέσεις, τα οποία είναι κρίσιμα για την επιλογή ενός φυσιολογικού τοκετού, σε γυναίκες που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση καισαρικής στη γέννα.

  • Καταρχάς, χρειάζεται να "κινεί" και να παρακολουθεί την όλη διαδικασία ένας γιατρός με εμπειρία στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και φυσικά να υπάρχει ετοιμότητα στην πιθανότητα που ανά πάσα στιγμή η έγκυος χρειαστεί να γεννήσει τελικά με καισαρική.
  • Έπειτα, εάν μια έγκυος, που έχει κάνει καισαρική τομή, επιθυμεί να προσπαθήσει να φέρει στον κόσμο το παιδί της με φυσιολογικό τοκετό, τότε εξετάζονται οι λόγοι που συνετέλεσαν την προηγούμενη ή τις προηγούμενες φορές να μη γεννήσει κολπικά. Εάν ο λόγος που απέτρεψε τον γιατρό να προβεί σε φυσιολογική γέννα, ακόμα υφίσταται, τότε είναι δύσκολο η έγκυος να γεννήσει με άλλον τρόπο. Για παράδειγμα μια τέτοια περίπτωση έχει να κάνει με την κατανομή της λεκάνης μια γυναίκας. Έτσι, εάν η έγκυος έχει στενή λεκάνη και αυτός υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας για έναν φυσιολογικό τοκετό, τότε ίσως είναι μάταιο να προσπαθήσει τη δεύτερη φορά, εφόσον δεν θα έχει αλλάξει κάτι στο σώμα της!
  • Από την άλλη, εάν το πρόβλημα στην προηγούμενη γέννα ήταν το γεγονός πως η θέση του κεφαλιού του εμβρύου δεν πήρε τη σωστή θέση μέσα στη λεκάνη ή το μωρό κατέβαινε με ισχιακή προβολή(έβγαινε με τους γλουτούς),τότε η έγκυος αξίζει να προσπαθήσει για έναν φυσιολογικό τοκετό στην επόμενη γέννα, διότι ενδεχομένως οι συνθήκες να μην είναι οι ίδιες και ο κολπικός τοκετός να πάει περίφημα. Να ξέρετε, βέβαια, πως ο γιατρός θα είναι πάντα δίπλα σας, καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και θα παρακολουθεί το έμβρυο αλλά και τη θέση του!
  • Σημασία δίνεται και στις τομές που λαμβάνουν χώρα κατά την επέμβαση της καισαρικής, αλλά και στο χρόνο που έχει παρέλθει από την τελευταία φορά που χειρουργήθηκε η έγκυος. Μία χαμηλή και εγκάρσια τομή, όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στη μήτρα, διευκολύνει την απόφαση για φυσιολογικό τοκετό. Από την άλλη, εάν η προηγούμενη γέννα πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή,το ιδανικό είναι να έχουν περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια από τη μία γέννα στην άλλη.
  • Ο φυσιολογικός τοκετός μετά από τη γέννα με καισαρική, χρειάζεται να λαμβάνει χώρα στο μαιευτήριο, ώστε να υπάρχει στενή παρακολούθηση της μητέρας αλλά και των παλμών του εμβρύου. Φυσικά η ηλικία της εγκύου αλλά και η κύηση διδύμων ή και τρίδυμων εμβρύων λαμβάνονται σοβαρά υπόψη για έναν φυσιολογικό τοκετό.
  • Η επισκληρίδιος είναι μια μέθοδος ανώδυνου τοκετού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια και στην περίπτωση ενός φυσιολογικού τοκετού μετά από γέννα με καισαρική.

 

Μετά τη μεγάλη απόφαση...

  • Καλό είναι να υποβάλλεστε σε τακτικούς ελέγχους, κυρίως με υπέρηχους, από το γιατρό σας, οι οποίοι θα διασφαλίσουν την καλή σας υγεία αλλά και του μικρού σας.
  • Είναι σημαντικό ο γιατρός να παρακολουθήσει και την καρδιά του εμβρύου με τακτικούς ελέγχους, μέσω καρδιογραφήματος.
  • Καλό είναι, προκειμένου να αποφευχθεί ρήξη της μήτρας, να μην προκληθεί ο τοκετός με προσταγλανδίνες ή ωκυτοκίνη.

 

 

Περισσότερα..

Μια γυναίκα που έχει γεννήσει με καισαρική παραπάνω από μία φορά δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές να προσπαθήσει για φυσιολογικό τοκετό. Κι αυτό γιατί όσες περισσότερες ουλές υπάρχουν στη μήτρα, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα μία κολπική γέννα να καθίσταται επικίνδυνη για την υγεία τόσο της μέλλουσας μητέρας, όσο και του εμβρύου. Επίσης, η επιστημονική κοινότητα στην ελληνική πραγματικότητα δεν αποδέχεται ομόφωνα την πρακτική της φυσιολογικής γέννας έπειτα από καισαρική, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για κολπική εξώθηση, έπειτα από δύο ή και περισσότερες γέννες με καισαρική!

 

category: 
happy baby