Συμβουλές για γονείς

Φαγούρα κατά την εγκυμοσύνη

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εγκυοςΗ φαγούρα στο σώμα και ειδικά στην κοιλιά είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη και καλό θα ήταν για εσάς να βρείτε τρόπους για να χαλαρώνετε!

 

Ένα μεγάλο ποσοστό των εγκύων κάνει συχνά πυκνά παράπονα για την ενοχλητική φαγούρα που αισθάνεται σε ολόκληρο το σώμα, όπως μπράτσα, παλάμες, πόδια, πέλματα, στήθος, αλλά κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς! Η φαγούρα κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης είναι απόλυτα φυσιολογική και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι αρχικά να εξοπλιστείτε με υπομονή και έπειτα να βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε το σώμα σας ή απλά να ακολουθήσετε τις συμβουλές που θα βρείτε παρακάτω!

 

Λόγω… κυήσεως!

Υπάρχουν δύο λόγοι που η φαγούρα επισκέπτεται τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της κύησης. Καταρχάς, όσο αναπτύσσεται το έμβρυο  τόσο μεγαλώνει και η κοιλίτσα σας, με αποτέλεσμα το δέρμα να τραβιέται και να προκαλείται φαγούρα. Από την άλλη, η αυξημένη παροχή αίματος στο δέρμα, λόγω της εγκυμοσύνης, οι συχνές εφιδρώσεις, τα παραπανίσια κιλά, αλλά και η ξηρότητα της επιδερμίδας αποτελούν σημαντικές αιτίες για να νιώθετε πως σας γαργαλάει όλο σας το σώμα ή κάποια συγκεκριμένη περιοχή.

 

Αντιμετωπίστε την!

Είναι γεγονός πως η φαγούρα είναι πολύ ενοχλητική, όποτε και αν εμφανιστεί. Εσείς δεν έχετε παρά να ανακαλύψετε δικούς σας τρόπους, είτε να διαλέξετε κάποιους από τους προτεινόμενους, προκειμένου να ηρεμείτε και να χαλαρώνετε όταν έχετε έντονη φαγούρα, ώστε να ξεπερνάτε άμεσα αυτήν την κατάσταση. Συγκεκριμένα:

  • Καθίστε αναπαυτικά στο κρεβάτι ή την καρέκλα, πάρτε βαθιές αναπνοές, συντονιστείτε με τον ρυθμό της αναπνοής σας και επιτρέψτε στο σώμα σας να χαλαρώσει. Αποδεχτείτε τη φαγούρα και αρχίστε να ταξιδεύετε με τη σκέψη σας, σε μέρη που θα σας αποπροσανατολίσουν από το πρόβλημα! Θα δείτε πως κάποια στιγμή θα σκεφτείτε: «Εγώ δεν είχα φαγούρα;».
  • Κάνετε ένα μπάνιο ή ντουζ, αλλά φροντίστε το αφρόλουτρο ή το σαμπουάν που χρησιμοποιείτε να είναι ενυδατικό, απαλό και κατά προτίμηση φυτικό ή βιολογικό. Αφού ολοκληρώσετε, σκουπίστε απαλά ή ταμπονάρετε το σώμα σας με μία καθαρή πετσέτα. Ακόμη, μετά το ντουζ, μπορείτε να φροντίσετε την επιδερμίδα σας, απλώνοντας μία ενυδατική κρέμα ή και λάδι. Αποφύγετε, όμως, το σαπούνι γιατί ξηραίνει την επιδερμίδα και είναι αυτό που μπορεί να εντείνει τη φαγούρα.
  • Φοράτε ρούχα αέρινα, με βαμβακερό ύφασμα, ώστε να μη σας πιέζουν ή να σας προκαλούν φαγούρα.

Tip: Πηγαίνετε στο γιατρό μόνο εάν δείτε εξανθήματα στην περιοχή όπου έχετε φαγούρα, ή εάν έχετε έντονη φαγούρα στα γεννητικά σας όργανα.

 

happy baby