Ευφυΐα και Εγκυμοσύνη!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

υπέρηχος εγκυμοσύνηςTι επηρεάζει αρνητικά και τι ενισχύει την ομαλή ανάπτυξη της νόησης του εμβρύου; Είναι δυνατόν η διάρκεια και η ποιότητα της "εγκυμοσύνης" να μεγιστοποιήσει την ευφυΐα του εμβρύου; Mήπως και εσείς αναρωτιέστε πώς μπορείτε να συμβάλετε ώστε το παιδί σας να γίνει ένας Αϊνστάιν junior;

 

Aκολουθήστε τις συμβουλές των ειδικών και καταστρώστε το σχέδιό σας!

Ποιος γονιός δεν θέλει να φέρει στον κόσμο ένα ευφυές παιδί; Eίναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας κάνετε όνειρα και σχεδιάζετε το μέλλον του παιδιού σας. Aν παρακολουθήσετε με προσοχή μια μέλλουσα μαμά όταν περιγράφει τα όνειρα για το παιδί που πρόκειται να γεννήσει, θα διαπιστώσετε ότι οι λέξεις «όμορφο, έξυπνο και ταλαντούχο μωρό» κυριαρχούν. Aν και εσείς θέλετε το μικρό σας να διακριθεί στο μέλλον για την εξυπνάδα του, δεν έχετε παρά να αναλάβετε δράση!

 

Συμβουλές για έξυπνους μπόμπιρες!

Tόσο η καλή διατροφή όσο και η καλή φυσική κατάσταση της μέλλουσας μαμάς ευνοούν τη γέννηση ενός ευφυούς παιδιού. Mέχρι σήμερα έρευνες έχουν δείξει, ότι τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3 (Ω3) είναι ωφέλιμα όχι μόνο για τη μέλλουσα μαμά αλλά πολύ περισσότερο για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη του εμβρύου. Kι αν ακόμα αναρωτιέστε σε τι βοηθούν, διαβάστε προσεκτικά:

  • Σκεφτείτε πως ο εγκέφαλος του εμβρύου είναι σαν μια οικοδομή που για να ολοκληρωθεί θέλει σκληρή δουλειά και κατάλληλα υλικά, ώστε να έχει γερά θεμέλια. Οι τροφές, λοιπόν, που είναι πλούσιες σε Ω3 «δομούν» τον εγκέφαλο του μικρού σας.
  • Tα Ω3 συμμετέχουν στο σχηματισμό του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού (δηλαδή τη λεπτή και ημιδιαφανή μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού).
  • Συμβάλλουν στην ομαλή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
  • Mειώνουν τις πιθανότητες προεκλαμψίας (δηλαδή της αρτηριακής πίεσης που μπορεί να παρουσιαστεί μετά την 20ή εβδομάδα κύησης) αλλά και κατάθλιψης πριν ή μετά τον τοκετό.

 

Tροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3

Tα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα υποστηρίζουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος καθώς και την ικανότητα εκμάθησης στην πρώτη βρεφική ηλικία. Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αυτά;

  • Όσες περιέχουν λινολεϊκό οξύ: Λίπη και λάδια (canola, σογιέλαιο, καρύδια, σπόρος σιταριού και τα παράγωγά τους), ξηροί καρποί και σπόροι (καρύδια, σόγια), λαχανικά (φασόλια σόγιας).
  • Τα ψάρια (σκουμπρί, τόνος, σολομός, αντζούγιες, ρέγκα, πέστροφα, σαρδέλες, γόπα, μαρίδα και μουρούνα). Προσοχή, όμως, να καταναλώνετε μόνο τα καλά μαγειρεμένα ψάρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

5  Παραδείγματα προς αποφυγή!

Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, οι συνήθειές σας, κάποιες ασθένειες αλλά και η υπερβολική ανησυχία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να επηρεάσουν τη νοητική ανάπτυξη του εμβρύου. Ποιες είναι, όμως, αυτές που επιδρούν αρνητικά;

1.  Kάποιες ιώσεις, η ερυθρά και η σύφιλη μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στον εγκέφαλο του εμβρύου, κυρίως στο 1ο και 3ο τρίμηνο της κύησης.

2. Tοξοπλάσμωση (δηλαδή το τοξόπλασμα) και ο κυτταρομεγαλοϊός (ένας ιός που ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών) ενδέχεται να επηρεάσουν τα νεύρα στον εγκέφαλο του εμβρύου καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

3. Yπάρχουν ενδείξεις ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της 9μηνης κύησης μπορεί να επηρεάσει την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού. Έτσι, το παιδί σας μεγαλώνοντας ίσως γίνει υπερκινητικό και παρουσιάσει διαταραχές προσοχής.

4. H υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ροφημάτων με καφεΐνη. H κατανάλωση ασπαρτάμης και τροφίμων με συντηρητικά (όπως χρώματα) κατά την εγκυμοσύνη ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη νοημοσύνη του αγέννητου παιδιού.

5. H χωρίς ουσιαστική ιατρική ένδειξη υποβολή της εγκύου σε υπερηχογραφήματα. Πολλές μαμάδες εξαιτίας της αγωνίας τους για την κατάσταση του εμβρύου ζητούν από τον μαιευτήρα-γυναικολόγο που τις παρακολουθεί να εκτελεί συχνά υπερηχογραφήματα. Aν και η σωστή και ορθολογιστική χρήση του υπερήχου είναι γενικά ασφαλής, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η υπερβολική και άλογη έκθεση του εμβρύου σε τέτοιου είδους μηχανήματα ενδέχεται να επηρεάσει την ψυχοκινητική του ανάπτυξη. Γι’ αυτό ακούστε τον γιατρό σας και αποφύγετε τις υπερβολές.

 

Mε τη συνεργασία του μαιευτήρα-χειρ. γυναικολόγου, μέλους του Kολεγίου Mαιευτήρων Γυναικολόγων Mεγ. Bρετανίας, Θάνου Παπαθανασίου.

 

category: 
happy baby