Επικίνδυνο το τζάκι για τα νεογέννητα

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρο κοιμάται λαγουδάκιΓυρίσατε σπίτι από το μαιευτήριο με το μωράκι σας και προκειμένου να έχει ζέστη σε όλα τα δωμάτια, κάνετε μία απλή κίνηση και ανάβετε το τζάκι.

 

Όμως, διαπιστώθηκε ότι εάν έχετε νεογέννητο μωρό, καλό είναι να αποφεύγετε να ανάβετε το τζάκι, πριν το μωρό σας γίνει ενός (1) έτους.

Από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, βρέθηκε ότι το τζάκι είναι υπεύθυνο για προβλήματα του αναπνευστικού και ιδίως για την βρογχιολίτιδα, μία ασθένεια που πλήτει περισσότερο τα βρέφη κατά τους πρώτους δώδεκα μήνες της ζωής τους.

Στη μελέτη που πραγματοποίησαν σε σχεδόν 12.000 βρέφη και νήπια, τα οποία παρουσίασαν βρογχιολίτιδα κατά την περίοδο 1999-2002, οι επιστήμονες  διαπίστωσαν πως όσα μωράκια, ζούσαν  σε σπίτι όπου έκαιγαν ξύλα στο τζάκι είχαν 8% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο, από άλλα μωράκια που οι γονείς τους δεν είχαν, ή δεν άναβαν το τζάκι.

Η βρογχιολίτιδα, είναι μία ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής των βρεφών, στο νοσοκομείο. 

Συνήθως εμφανίζεται με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και συχνά προκαλείται από ιούς, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις εξελλίσεται σε αρκετά σοβαρή κατάσταση και απαιτείται η νοσηλεία του βρέφους,

Η ίδια επίσης μελέτη έδειξε πως αυξημένο κίνδυνο βρογχιολίτιδας κατά 6%, διατρέχουν όσα βρέφη ζουν εντός ακτίνας 50 μέτρων από αυτοκινητόδρομους.

Οι ειδικοί αποδίδουν τα ευρήματά τους στα αέρια που εκλύονται από την καύση του ξύλου και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Μαμάδες και μπαμπάδες, όσο κι αν θέλετε ή χρειάζεται να ανάψετε το τζάκι, βάλτε ένα πουλόβερ παραπάνω και περιμένετε ώστε το μωράκι σας να σβήσει το πρώτο κεράκι στην τούρτα του!

 

happy baby