Είναι η κατάθλιψη μεταδοτική;

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

κατάθλιψη, μεταδοτικήΜπορεί η κατάθλιψη να είναι μεταδοτική; Κι όμως ναι! Όσο κι αν ακούγεται απίθανο, σύμφωνα με νέες μελέτες και έρευνες που διεξήγαγαν σε πρωτοετείς φοιτητές επιστήμονες του Πανεπιστημίου Notre Dame στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υποστηρίζουν, ότι η κατάθλιψη είναι… κολλητική!

 

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με την κατάθλιψη αποδεικνύουν πως τα αρνητικά συναισθήματα που προηγούνται της εμφάνισης της, επηρεάζουν σημαντικά όλους, καθώς επίσης ίσως είναι μεταδοτικά. Με άλλα λόγια, όταν σε μία παρέα υπάρχουν άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη, τότε αυτά μπορεί να επηρεάσουν και τη διάθεση των υπολοίπων. Την έρευνα διεξήγαγαν σε πρωτοετείς φοιτητές οι συντονιστές/ερευνητές ψυχολόγοι δρ.Τζέραλντ Χέφελ και δρ.Τζένιφερ Χέιμς στο Πανεπιστημίου Notre Dame και τα αποτελέσματα της μελέτης τους, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Clinical Psychological Science».

 

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μελαγχολική διάθεση μιας ομάδας φοιτητών με ευαλωτότητα στην κατάθλιψη μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες των φίλων τους να την εκδηλώσουν και οι ίδιοι έξι μήνες αργότερα. Προγενέστερες μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει πως όσοι αντιδρούν αρνητικά στα στρεσογόνα γεγονότα, ερμηνεύοντας τα ως επακόλουθο παραγόντων τους οποίους δεν μπορούν να αλλάξουν αλλά και ως αντανακλάσεις των δικών τους ανεπαρκειών, είναι πιο ευάλωτοι στην κατάθλιψη. Αυτή η «συναισθηματική ευαλωτότητα», όπως αποκαλείται, αποτελεί τόσο ισχυρό παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη ώστε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί ποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσει κατάθλιψη στο μέλλον. Σύμφωνα με τους ερευνητές Τζέραλντ Χέφελ και Τζένιφερ Χέιμς, η συναισθηματική ευαλωτότητα διαμορφώνεται συνήθως κατά τα πρώτα χρόνια της εφηβικής ζωής, αλλά μοιάζει σταθερή κατά την ενήλικη. Ωστόσο, οι ίδιοι πιστεύουν πως μπορεί να μεταβληθεί στη διάρκεια ριζικών αλλαγών της ζωής. Μία τέτοια ριζική αλλαγή είναι π.χ. το να φεύγει ένας νέος άνθρωπος από το σπίτι για να πάει να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο.

 

Οι ερευνητές για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα παρακολούθησαν 206 πρωτοετείς φοιτητές του κατάθλιψηπανεπιστημίου τους, οι οποίοι είχαν οριστεί τυχαία να συγκατοικήσουν ανά δύο όταν έγιναν δεκτοί σε αυτό. Μέσα σε ένα μήνα από την άφιξη τους στο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που στόχο είχαν να αξιολογήσουν τη νοητική ευαλωτότητα & τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους. Τα ίδια ερωτηματολόγια συμπλήρωσαν πάλι τρεις και έξι μήνες αργότερα, ενώ ανέφεραν και κάθε είδους στρεσογόνο γεγονός που είχε μεσολαβήσει στη προσωπική κατάσταση.

 

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι φοιτητές που συγκατοικούσαν με άτομα με υψηλά επίπεδα συναισθηματικής ευαλωτότητας είχαν αυξημένες πιθανότητες να “κολλήσουν” τη συναισθηματική κατάστασή του και να αποκτήσουν οι ίδιοι υψηλότερα επίπεδα συναισθηματικής ευαλωτότητας, με επακόλουθο να αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

 

Αντίθετα, όσοι συγκατοικούσαν με φοιτητές με μειωμένη συναισθηματική ευαλωτότητα, παρουσίαζαν μείωση και της δικής τους, οπότε ο κίνδυνος κατάθλιψης απομακρυνόταν. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν εμφανές τόσο στις μετρήσεις των 3 μηνών, όσο και σε εκείνες που πραγματοποιηθήκαν μετά από έξι μήνες. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι φοιτητές που παρουσίασαν αυξημένη συναισθηματική ευαλωτότητα κατά την μέτρηση του α’ τριμήνου, είχαν διπλάσια καταθλιπτικά συμπτώματα στη μέτρηση των έξι μηνών, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν παρουσιάσει ανάλογη αύξηση.

 

Σε δήλωση του ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του Notre Dame δρ. Τζέραλντ Χέφελ, τόνισε ότι τα  ευρήματα αυτά παρέχουν «πειστικές ενδείξεις» για τη θεωρία της «μεταδοτικότητας της κατάθλιψης».

Επιπλέον, υποδηλώνουν ότι η μεταβολή του κοινωνικού περιβάλλοντος των πασχόντων από κατάθλιψη, θα μπορούσε να αποτελέσει τμήμα της θεραπείας που κάνουν για να την καταπολεμήσουν.

 

Δείτε ακόμη:  Και τα παιδιά έχουν στρες! Πώς θα τα βοηθήσετε;

                         10 τρόποι για να το μειώσετε το άγχος στο χώρο εργασίας!

                         20 γνωρίσματα των ανθρώπων που έχουν αποφασίσει να είναι ...ευτυχισμένοι!

 

happy baby