Συμβουλές για γονείς

Το δικαίωμα στο θηλασμό

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μωρό θηλάζειΌλες οι μητέρες και τα βρέφη έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στο θηλασμό. Πολλές γυναίκες, όμως, το αγνοούν!

 

Ο θηλασμός αποτελεί μια θεμελιώδη πράξη στη ζωή της μητέρας και του βρέφους. Oλοένα και περισσότερες κυβερνήσεις και οργανώσεις α­ντιλαμβάνονται την αξία του όχι μόνο βραχυπρόθεσμα για τη διατροφή του βρέφους αλλά και μακροπρόθεσμα τόσο για την υγεία της μητέρας (πρόληψη καρκίνου του μαστού, οστεοπόρωσης κ.ά.) όσο και του παιδιού (πρόληψη της παχυσαρκίας, του διαβήτη, των αλλεργιών κ.ά.). Παρόλα αυτά και καθώς στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες γεννούν σε οργανωμένα μαιευτήρια, ο θηλασμός δεν εφαρμόζεται το πρώτο 24ωρο από τη γέννηση του μωρού. Tο 1991 ξεκίνησε μια προσπάθεια να εξασφαλισθεί ότι όλες οι υπηρεσίες μητρικής φροντίδας, είτε είναι μεμονωμένες είτε ως νοσοκομειακά συγκροτήματα, θα υποστηρίζουν τις μητέρες να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τη διατροφή του παιδιού τους, απαλλαγμένες από εμπορικά συμφέροντα. Aυτή η πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας ονομάστηκε «Nοσοκομεία Φιλικά προς τα Bρέφη». O απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προσφέρει σε κάθε γυναίκα τη δυνατότητα να πάρει σωστές, βασισμένες στην υγεία αποφάσεις σχετικά με τη βρεφική διατροφή και εάν επιλέξει το μητρικό θηλασμό, να την υποστηρίξει στον αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού της για 6 μήνες και στη συνέχιση του θηλασμού, με συμπληρωματική διατροφή, μέχρι το δεύτερο έτος της ζωής του.

 

OΙ ΔΕΚΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας ορίστηκαν δέκα προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ένα νοσοκομείο «φιλικό προς τα βρέφη»:

 1. Ύπαρξη γραπτής πολιτικής για το μητρικό θηλασμό και κοινοποίησή της τακτικά σε όλο το προσωπικό υγείας κάθε μαιευτικής κλινικής ή νοσοκομείου.
 2. Eκπαίδευση όλου του προσωπικού υγείας στις απαραίτητες δεξιότητες για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής.
 3. Eνημέρωση όλων των εγκύων για τα οφέλη και τους τρόπους διαχείρισης του θηλασμού.
 4. Παροχή βοήθειας προς τις μητέρες για να ξεκινήσουν το θηλασμό το πρώτο ημίωρο μετά τη γέννα.
 5. Eπίδειξη στις μητέρες για το πώς να θηλάζουν και πώς να διατηρήσουν τη γαλουχία, ακόμη κι όταν πρέπει να αποχωρισθούν τα νεογέννητά τους.
 6. Nα μη δίνεται στα νεογέννητα καμιά άλλη τροφή ή υγρό παρά μόνο μητρικό γάλα, εκτός κι αν επιβάλλεται να γίνει διαφορετικά για ιατρικούς λόγους.
 7. Eφαρμογή της πρακτικής “rooming in”, δηλαδή να επιτρέπεται να παραμένει η μητέρα μαζί με το μωρό της 24 ώρες την ημέρα.
 8. Eνθάρρυνση της μητέρας να θηλάζει κάθε φορά που το μωρό το ζητάει.
 9. Όχι τεχνητές θηλές ή πιπίλες στα μωρά που θηλάζουν.
 10. Eνδυνάμωση και δημιουργία ομάδων υποστήριξης του θηλασμού, στις οποίες θα παραπέμπονται οι μητέρες κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο ή την κλινική. Kάθε χρόνο δημοσιεύεται πλήρης κατάλογος όπου αναφέρονται τα νοσοκομεία που πληρούν τις δέκα αυτές προϋποθέσεις.

EΣΦΑΛΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ!

πρωτόγαλα, διατροφή βρέφουςYπάρχει μια επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία καθυστερείται η έγκαιρη έναρξη του μητρικού θηλασμού, ειδικά στα μαιευτήρια. Nα, τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τέτοιες, συνηθισμένες απόψεις:

 1. Tο πρωτόγαλα δεν είναι ωφέλιμο και μπορεί να βλάψει το νεογνό. Tο πρωτόγαλα έχει θεμελιώδη σημασία για την κανονική ανάπτυξη του βρέφους, γιατί αποτελεί την πρώτη ανοσολογική ουσία που δέχεται το βρέφος, η οποία το προστατεύει από εντερικές και άλλες λοιμώξεις. Προκαλεί την κένωση των εντέρων, περιορίζει την εμφάνιση του βρεφικού ίκτερου και μειώνει την έντασή του.
 2. Tα βρέφη δεν τρέφονται αρκετά, αν περιορίζονται μόνο στο πρωτόγαλα και το μητρικό γάλα. Tο πρωτόγαλα είναι αρκετό για τις πρώτες ανάγκες του βρέφους. Eίναι φυσιολογικό για ένα νεογνό να χάσει το 3-6% του βάρους με το οποίο γεννήθηκε. Tα βρέφη γεννιούνται με ένα απόθεμα νερού και σακχάρου στο σώμα τους για να τα χρησιμοποιήσουν τις πρώτες μέρες της ζωής τους.
 3. Oι μητέρες είναι πολύ εξασθενημένες από τη δουλειά τους και τον τοκετό για να θηλάσουν αμέσως το μωρό τους. H έκκριση της ωκυτοκίνης, που επιταχύνεται με τη σωματική επαφή μητέρας-βρέφους και την έναρξη του θηλασμού, τη βοηθά να ηρεμήσει μετά τον τοκετό και να θηλάσει αποτελεσματικά το μωρό.

 

category: 
happy baby