Διατροφικά…εμπόδια

κολικοί μωρού, μωρά που θηλάζουνΚολικοί, αναγωγές, δυσκοιλιότητα είναι μερικά από τα συνηθισμένα «εμπόδια» που συναντούν οι γονείς κατά το τάισμα του βρέφους. Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς αντιμετωπίζονται;

 

Κολικοί

Οι κολικοί είναι ένα από τα συνηθισμένα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γονείς, είτε τα μωρά θηλάζουν είτε πίνουν γάλα από το μπιμπερό κατά τους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής τους. Ο διεθνώς αποδεκτός ορισμός των κολικών είναι επεισόδια ανεξήγητου και έντονου κλάματος σε υγιή και φυσιολογικώς αναπτυσσόμενα βρέφη, διάρκειας τουλάχιστον τριών ωρών την ημέρα, το λιγότερο τρεις ημέρες την εβδομάδα, για τρεις τουλάχιστον εβδομάδες. Οι αιτίες δεν είναι εξακριβωμένες, αλλά πιθανότητα οφείλονται σε κάποια δυσανεξία ή αλλεργία στο γάλα, στην ανωριμότητα του πεπτικού συστήματος, στην ακατάλληλη στάση ταΐσματος ή ακόμη και στο αγχωτικό οικογενειακό περιβάλλον! 

 

Συμπτώματα 

Θα αναγνωρίσετε τους κολικούς όταν το μωρό σας έχει έντονο, νευρικό κλάμα (όχι όπως συνήθως), σφίγγει τα χεράκια του σε μπουνίτσες και μαζεύει τα γονατάκια του στο στήθος. Με αυτή τη στάση του σώματός του, προσπαθεί να αμβλύνει τον πόνο στην κοιλιά του. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί που κλαίει τόσο έντονα δεν είναι άρρωστο, καθώς κάθε κλάμα του μωρού δεν σημαίνει ότι υποφέρει από κολικούς. Οι γονείς γνωρίζουν το μωρό τους καλύτερα από τον καθένα και μπορούν να ξεχωρίσουν εάν είναι κάτι επιπόλαιο ή πιο σοβαρό. Σε κάθε περίπτωση ζητάτε τη συμβουλή του παιδίατρου, ο οποίος μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Γενικότερα πάντως στα βρέφη με κολικούς αρέσει να τα χαϊδεύετε στην κοιλιά και να τα κρατάτε στα χέρια σας (σταματούν για λίγο το κλάμα). Αντίθετα τα άρρωστα βρέφη δεν θηλάζουν ικανοποιητικά, δυσανασχετούν όταν τα κρατάτε και δεν σταματούν να κλαίνε.  Οι κολικοί μπορεί να παρουσιαστούν όλες τις ώρες της ημέρας, κυρίως όμως τις απογευματινές και βραδινές, και διαρκούν περίπου 3 με 4 ώρες. 

 

Πώς ηρεμούμε ένα μωρό με κολικούς; 

Πιο κάτω αναφέρονται μερικές συμβουλές, που οι μητέρες χρειάζεται να προσέξουν όταν ταΐζουν το βρέφος τους, έτσι ώστε να περιορίσουν στο ελάχιστο την εμφάνιση των κολικών. 

  • Όταν θηλάζετε ή δίνετε μπιμπερό στο παιδί σας είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα απομονωμένο και ήσυχο μέρος στο σπίτι, χωρίς να ενοχλείστε από τους άλλους. Η επαφή με το παιδί σας πρέπει να είναι ολοκληρωτική, έτσι ώστε να του προσφέρει ηρεμία. 
  • Προσέξτε όταν το βρέφος θηλάζει, το στόμα να εφαρμόζει καλά στη θηλή του στήθους ή του μπιμπερό. Αλλιώς θα καταπίνει μεγαλύτερη ποσότητα αέρα από τα πλάγια των χειλιών του. Αν είναι λαίμαργο, να διακόπτετε πιο συχνά τη σίτιση για να δώσετε την ευκαιρία στο βρέφος να ρευτεί. Επίσης αποφεύγετε να ανοίγετε μεγαλύτερη τρύπα στη θηλή του μπιμπερό και αποφεύγετε να δίνετε τον αφρό του γάλακτος που απέμεινε στο μπιμπερό.
  • συμπτώματα κολικών, θηλήΠαρά το γεγονός ότι δεν έχει τεκμηριωθεί απόλυτα ο συσχετισμός της διατροφής της μητέρας με τους κολικούς, εάν θηλάζετε, μπορείτε πειραματικά, για λίγες μέρες να αποφύγετε τα ακόλουθα φαγητά: καφέ, τσάι, αλλά και τα φαγητά με καρυκεύματα (μπαχαρικά) και όλα τα αεριούχα ποτά. 
  • Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπτώματα των κολικών μειώνονται με τη χορήγηση γάλακτος με υδρολυμένη πρωτεΐνη (υποαλλεργικό γάλα ΗΑ), με χαμηλή λακτόζη ή με χαμηλό pH. Όμως μόνο ο παιδίατρος μπορεί να σας συμβουλεύσει για αλλαγές στη διατροφή του μωρού σας.

Ένας τρόπος για να ηρεμήσετε το μωρό είναι και ο εξής: Ξαπλώστε το ανάσκελα και κάντε απαλό μασάζ με την παλάμη σας στην κοιλίτσα του. Σπρώξτε τα γονατάκια του πάνω στην κοιλίτσα του, ώστε να «βγουν» τα αέρια και το βρέφος να ανακουφιστεί. Ακουμπήστε το στον ώμο σας, φροντίζοντας πάντα να πιέζεται λίγο η κοιλιά του. 

 

Αναγωγές

Αναγωγές ονομάζουμε τις μικρές «γουλιές» που βγάζουν τα μωρά μετά από κάθε γεύμα γάλακτος. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ESPGHAN), ο επιστημονικός ορισμός των αναγωγών είναι «γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση» και δηλώνει την ακούσια παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου, λόγω της χαλάρωσης του σφιγκτήρα στο τέλος του οισοφάγου. Περίπου στο 20-50% των βρεφών παρουσιάζεται αυτή η παλινδρόμηση κατά τους 3-4 πρώτους μήνες της ζωής τους. Καθώς μεγαλώνει το μωρό, μειώνονται και οι αναγωγές. Έτσι, συνήθως στην ηλικία των έξι μηνών, οπότε προστίθεται και η στερεά τροφή στο διαιτολόγιο του μωρού, οι αναγωγές εξαφανίζονται.

 

Συμπτώματα 

Τις αναγωγές θα τις αναγνωρίσετε με τις μικρές γουλίτσες γάλακτος που θα βγάζει το μωρό μετά το γεύμα και ίσως κατά τη διάρκεια του ρεψίματος. Οι γονείς πρέπει να ξεχωρίζουν την αναγωγή από τον εμετό, διότι η αναγωγή είναι μια φυσιολογική κατάσταση, ενώ ο εμετός θα πρέπει να τους ανησυχήσει και να συμβουλευτούν αμέσως τον παιδίατρο. Στην αναγωγή το μωρό βγάζει από το στόμα του μικρή ποσότητα γάλακτος, συνήθως την ώρα που ρεύεται αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου, ακόμα και την ώρα που κοιμάται. Δεν ενοχλείται, δεν βήχει, δεν υπάρχει περίπτωση να πνιγεί και γενικά το μωρό δεν κινδυνεύει. 

 

Πώς θα ανακουφίσουμε το μωρό; 

Για να μειώσετε –όσο είναι δυνατόν– τις αναγωγές, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

  • Μην ταΐζετε ποτέ το μωρό σας ξαπλωμένο αλλά φροντίζετε να είναι ελαφρώς ανασηκωμένο. 
  • Να διακόπτετε τουλάχιστον μια φορά το γεύμα και να το αφήνετε να ρευτεί. Στο τέλος κάθε γεύματος να το κρατάτε για 5-10 λεπτά όρθιο στην αγκαλιά σας και να του δίνετε τη δυνατότητα να ρευτεί.
  • Αν ταΐζετε το μωρό με μπιμπερό, βεβαιωθείτε ότι η τρύπα της πιπίλας έχει το σωστό μέγεθος. Ο καλύτερος τρόπος να το ελέγξετε είναι να αναποδογυρίσετε το μπιμπερό και να αφήσετε να τρέξει λίγο γάλα. Το γάλα πρέπει να τρέχει σε σταγόνες αργά-αργά. Αν η τρύπα είναι πολύ μικρή, τότε το μωρό θα καταπίνει πολύ αέρα, ενώ αν είναι πολύ μεγάλη θα φτάνει στο στομάχι του μωρού μεγάλη ποσότητα γάλακτος σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα σε βρέφη και παιδιά. Έχει παρατηρηθεί από παιδίατρους ότι περίπου το 30% των παιδιών, ηλικίας 0-4 ετών, παρουσιάζει ενδείξεις δυσκοιλιότητας. Έρευνα έχει δείξει ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να παρουσιαστεί πριν ακόμα και τον 6ο μήνα και μπορεί να οφείλεται σε σειρά γεγονότων, όπως αλλαγή στη διατροφή, αφυδάτωση κατά τους ζεστούς μήνες ή κάποια μικρή αδιαθεσία. 

 

Συμπτώματα 

H συχνότητα των κενώσεων και η υφή των κοπράνων μπορούν να θεωρηθούν δείκτες για το εάν το μωρό είναι δυσκοίλιο ή όχι. Θα σας προτείναμε να παρατηρείτε το χρώμα και το σχήμα των κοπράνων, αφού είναι ένδειξη για την καλή υγεία του οργανισμού. Η δυσφορία ή ο πόνος που τυχόν νιώθει το μωρό, όταν προσπαθεί να ενεργηθεί, είναι μια καλή ένδειξη για το αν το μωρό υποφέρει από δυσκοιλιότητα ή όχι. 

 

Αντιμετώπιση

Μετά τον 6ο μήνα μπορείτε να βοηθήσετε ένα δυσκοίλιο μωρό προσθέτοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά που προκαλούν μαλακές κενώσεις στο διαιτολόγιό του (π.χ. αχλάδια, κολοκυθάκια κ.τ.λ.).  Με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας, προτιμήστε κάποιο βρεφικό γάλα με πρεβιοτικές ίνες, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στην παραγωγή μαλακών κενώσεων.

 

Με τη συνεργασία του ειδικού παιδιάτρου, υπεύθυνου του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας, Μάριου Ανδρέου

happy baby