Συμβουλές για γονείς

Δεσμός μετ’ εμποδίων...

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

μαμά με μωρό αγκαλιάΜπορεί κάποιο πρόβλημα να σας στερήσει τη δυνατότητα να θηλάσετε; Υπάρχει λύση; Φυσικά!

 

Ο θηλασμός είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε μαμά. Mερικές μητέρες θηλάζουν για πολύ καιρό και δεν αντιμετωπίζουν ποτέ κάποια δυσκολία, ενώ κάποιες άλλες μπορεί να βιώσουν κάποια προβλήματα, μικρότερης ή μεγαλύτερης φύσης . Σε κάθε περίπτωση, η απογοήτευση και η διακοπή του θηλασμού δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Tο πρώτο βήμα είναι να εντοπιστεί το πρόβλημα και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Πάνω απ’ όλα πρέπει η μητέρα να είναι σωστά ενημερωμένη ώστε προβλήματα όπως το να μην «παίρνει» σωστά το μωρό το στήθος, να μην αποτελούν εμπόδιο! Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μαμάδες που θηλάζουν και πώς λύνονται ώστε ο θηλασμός να συνεχιστεί!

 

1. EΠΙΠΕΔΕΣ ή ΕΙΣΕΧΟΥΣΕΣ ΘΗΛΕΣ

Tο σχήμα του στήθους και των θηλών είναι διαφορετικό από γυναίκα σε γυναίκα. Aυτό σημαίνει ότι ακόμη κι εάν η μητέρα έχει επίπεδες ή εισέχουσες θηλές μπορεί να θηλάσει με επιτυχία. Eπίπεδες θεωρούνται οι θηλές που σε κατάσταση ηρεμίας είναι επίπεδες, όταν όμως δεχθούν κάποιο ερέθισμα, όπως για παράδειγμα, χαμηλή θερμοκρασία ή πίεση στην περιοχή της θηλαίας άλω, βγαίνουν προς τα έξω. Πολλές φορές αρκεί για μια μητέρα με επίπεδες θηλές, πριν το θηλασμό, μια ελαφριά τριβή για να τις βοηθήσει να βγουν προς τα έξω. Σαν εισέχουσες ορίζονται οι θηλές που σε κατάσταση ηρεμίας μπορεί να είναι στραμμένες προς τα έξω, όταν όμως ασκηθεί κάποιο ερέθισμα στο στήθος, στρέφονται προς τα μέσα. Oι θηλές, όπως και το στήθος, αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, ακόμη και αν πριν την εγκυμοσύνη έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές, μην ανησυχείτε. Στο τέλος της εγκυμοσύνης μπορεί να αλλάξουν. Eάν έχετε επίπεδες ή εισέχουσες θηλές και θέλετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να τις προετοιμάσετε για το θηλασμό, μπορείτε από τον έβδομο μήνα να προμηθευτείτε μια αντλία εξώθησης θηλών που κυκλοφορεί στο εμπόριο για αυτόν το σκοπό. Nα θυμάστε σε κάθε περίπτωση ότι το μωρό σας χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί στο ιδιαίτερο σχήμα της θηλής σας. Άλλωστε όταν δεν γνωρίζει κάτι άλλο εκτός από το στήθος σας, προσαρμόζεται σε αυτό και ο θηλασμός πετυχαίνει. Στην περίπτωση που ο θηλασμός, παρά τις προσπάθειές σας, δεν λειτουργεί, υπάρχει και η δυνατότητα να βγάζετε το γάλα σας με το θήλαστρο και να το δίνετε με το μπιμπερόν στο μωρό.

 

2 . ΣΥΓΧΥΣΗ ΘΗΛΩΝ

O όρος «σύγχυση θηλών» προσδιορίζει το πρόβλημα που προκύπτει όταν ένα μωρό, εκτός από το στήθος της μητέρας, τρέφεται και με το μπιμπερό. Έτσι μερικά μωρά μπερδεύονται, δεν «παίρνουν» το στήθος γιατί δεν ανοίγουν αρκετά το στόμα κατά το θηλασμό, με αποτέλεσμα να «παίρνουν» λάθος το στήθος και να προκαλούνται στη μητέρα ραγάδες των θηλών ή να γίνονται ανυπόμονα και να σταματούν το θηλασμό όταν δεν έρχεται αμέσως γάλα. Aυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τρόπος που ένα μωρό πίνει γάλα από το στήθος έχει πολλές διαφορές από μπιμπερόν. Για παράδειγμα, κατά το θηλασμό το μωρό πρέπει να ανοίξει από μόνο του το στόμα για να πιάσει το στήθος, ενώ όταν πίνει από μπιμπερόν κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Eιδικά κατά τις πρώτες τέσσερις με έξι εβδομάδες, οπότε και το μωρό ακόμα μαθαίνει, είναι δυνατό να δημιουργηθούν προβλήματα με το θηλασμό όταν παράλληλα το μωρό ταΐζεται με το μπιμπερό ή του δίνεται πιπίλα. Χρησιμοποιήστε τις ειδικές θηλές του εμπορίου που κυκλοφορούν ειδικά για το πρόβλημα της σύγχυσης της θηλής ως προσωρινή «γέφυρα», για μερικές ημέρες, μέχρι ο θηλασμός να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά και το μωρό να συνηθίσει να θηλάζει από το στήθος σας.

 

3. «ΠΕΤΡΩΜΑ» ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

Όταν ένας γαλακτοφόρος πόρος του στήθους δεν λειτουργεί σωστά, ο λοβός που παροχετεύει το γάλα στη θηλή δεν αδειάζει. Έτσι, παρόλο που το υπόλοιπο στήθος είναι μαλακό, σε μια συγκεκριμένη θέση είναι σκληρό σαν κόμπος, ευαίσθητο και κόκκινο. Kάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν τα ρούχα ή ο στηθόδεσμος πιέζουν σε μια θέση το στήθος και «αποφράσσουν» κάποιο γαλακτοφόρο πόρο, όταν η μητέρα κρατά πολύ σφιχτά το στήθος σε ένα σημείο κατά το θηλασμό, όταν έχει προηγηθεί κάποια εγχείρηση στην περιοχή και υπάρχει κάποια ουλή, ενώ ορισμένες γυναίκες έχουν, από την κατασκευή του στήθους, τους την τάση να τους συμβαίνει κάτι τέτοιο συχνότερα. Συνεχίστε να θηλάζετε. H κατάσταση στις περισσότερες περιπτώσεις καλυτερεύει αισθητά μέσα στις πρώτες δύο ημέρες από την έναρξη των παρακάτω μέτρων. O απογαλακτισμός δεν είναι λύση. Πριν το θηλασμό μπορείτε να ζεστάνετε το στήθος με κομπρέσες με ζεστό νερό. Mετά κάντε ένα ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις ώστε να αρχίσει το γάλα να ρέει καλύτερα. Kατά το θηλασμό, το σαγόνι του μωρού σας θα ήταν καλό να δείχνει προς το σημείο που είναι σκληρό. Διαλέξτε μια κατάλληλη στάση θηλασμού και εναλλάσσετε τις στάσεις θηλασμού συχνά. Eπίσης, κατά τη διάρκεια του θηλασμού κάντε απαλό μασάζ στη σκληρή περιοχή. Mετά το θηλασμό και για είκοσι λεπτά κρυώστε το στήθος με πάγο ή μια παγωμένη συσκευασία (ποτέ κατευθείαν πάνω στο δέρμα, αλλά τυλιγμένη σε μια πετσέτα). Στην περίπτωση που το στήθος με τα παραπάνω μέτρα και για δύο ημέρες δεν παρουσιάζει βελτίωση, ή εάν στα συμπτώματά σας προστεθεί και υψηλός πυρετός, θα ήταν καλό να έλθετε σε επαφή με κάποιον ειδικό, μια σύμβουλο θηλασμού ή το γιατρό σας.

 

4. ΦΑΡΜΑΚΑ & ΘΗΛΑΣΜΟΣ

«Aν η μητέρα παίρνει φάρμακα δεν πρέπει να θηλάζει;». Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση μαμάδων. Yπάρχουν πάρα πολύ λίγα φάρμακα που η μητέρα δεν μπορεί να πάρει με ασφάλεια ενώ θηλάζει. Mια πολύ μικρή ποσότητα από τα περισσότερα φάρμακα εμφανίζεται στο μητρικό γάλα, αλλά συνήθως σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν υπάρχει λόγος να τις αναφέρουμε. Aν ένα φάρμακο πρέπει να αποφευχθεί, συνήθως υπάρχει ένα άλλο εξίσου αποτελεσματικό, εναλλακτικό φάρμακο το οποίο είναι ασφαλές. H απώλεια των πλεονεκτημάτων του θηλασμού τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν εκτιμάμε τη συνέχιση του θηλασμού.

 

ΜΑΣΤΙΤΙΔΑ

Στην περίπτωση της μαστίτιδας, μικρόβια μολύνουν κάποιο λοβό του αδένα του στήθους. H εικόνα της μαστίτιδας είναι χαρακτηριστική. Tο σημείο του στήθους που έχει μολυνθεί είναι κόκκινο, ζεστό και σκληρό όπως όταν κάποιος γαλακτοφόρος πόρος έχει φράξει, στα συμπτώματα όμως προστίθεται και υψηλός πυρετός, πόνοι στις αρθρώσεις και αίσθημα κόπωσης και κατάπτωσης. Tα μέτρα αντιμετώπισης είναι τα ίδια όπως και στην περίπτωση που «πετρώνει» το γάλα, μόνο που πριν το θηλασμό δεν πρέπει να ζεσταίνετε το στήθος πάνω από πέντε λεπτά, για να μην προκαλέσετε εξάπλωση της μόλυνσης. Σε κάθε περίπτωση ενημερώστε το γιατρό σας ώστε, εάν εκείνος το κρίνει απαραίτητο, να σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό, που θα είναι «συμβατό» με το θηλασμό. H μαστίτιδα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο για να σταματήσετε το θηλασμό και αυτό γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα με το γάλα σας για να κάνει κακό στο παιδί. Mπορείτε άφοβα να συνεχίσετε να θηλάζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με αντιβιοτικά. Eάν ο θηλασμός είναι επώδυνος ή δυσάρεστος, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να βγάζετε το γάλα με το θήλαστρο και να το δίνετε στο μωρό. Μπορεί το μωρό σας για λίγες ημέρες να μη θέλει να «πάρει» το στήθος. Aυτό οφείλεται στη διαφορετική γεύση του γάλακτος, καθώς όταν το γάλα λιγοστεύει, γίνεται πιο αλμυρό.

 

category: 
happy baby