Συμβουλές για γονείς

Da Vinci: Νέα μέθοδος κατά της υπογονιμότητας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

γιατρόςΗ τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην ενδοσκοπική χειρουργική στη γυναικολογία ακούει στο όνομα “DaVinci” και πρόκειται για μια ρομποτική μηχανή. Ήρθε και στη χώρα μας και υπόσχεται να βοηθήσει στον αγώνα κατά της υπογονιμότητας!

 

 

Νέα μέθοδος κατά της υπογονιμότητας!

Υπογονιμότητα & επεμβάσεις

Η αδυναμία επίτευξης μιας επιθυμητής εγκυμοσύνης από πολλά ζευγάρια στις μέρες μας τείνει να πάρει διαστάσεις μάστιγας. Οι παράγοντες οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν τη γονιμότητα είναι πάρα πολλοί. Ένας από αυτούς είναι η παθολογία των γυναικείων γεννητικών οργάνων, η οποία αναγκάζει το γιατρό να επέμβει χειρουργικά. Ειδικότερα τα προβλήματα που παρουσιάζονται και χρήζουν χειρουργείου είναι τα ινομυώματα, προβλήματα από τις σάλπιγγες (σαλπιγγίτιδα, υδροσάλπιγγες), συμφύσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, ενδομητρίωση. Τα ινομυώματα είναι ικανά να προκαλέσουν αποβολή. Όλοι οι άλλοι όμως εμποδίζουν τη σύλληψη σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν είναι σπάνιο σε μια γυναίκα η οποία δεν είχε ποτέ εγκυμοσύνη να υπάρχουν συμφύσεις, ενδομητρίωση ή μη λειτουργικές σάλπιγγες. Η ρομποτική χειρουργική έρχεται τώρα να δώσει μια απλούστερη και λιγότερο επώδυνη λύση σε αυτές τις αιτίες υπογονιμότητας.

 

Ρομπότ για την υγεία!

Η Ρομποτική Χειρουργική με το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα DaVinci, που ήρθε και στη χώρα μας, επιτρέπει στο γιατρό να πραγματοποιεί εξαιρετικά λεπτές επεμβάσεις με εξαιρετική ακρίβεια και λεπτομέρεια. Επεμβάσεις όπως η πλαστική των σαλπίγγων γίνονται πλέον με εργαλεία μικροχειρουργικής κάτω από τον πλήρη έλεγχο του γυναικολόγου σε ένα εξαιρετικά ασφαλές περιβάλλον. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία αυτή είναι τεράστια. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια στις μέρες μας έχουν πετύχει τον πολυπόθητο στόχο τους. Η σωστή εκμετάλλευση της τεχνολογίας άλλωστε προς όφελος του ανθρώπου φέρνει καθημερινά εξαιρετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτόν και γεννά ελπίδες!

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Η Ρομποτική Χειρουργική είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική μέθοδος, εξαιτίας της ακρίβειας με την οποία γίνονται οι κινήσεις του γιατρού.

  • Επιτρέπει στον χειρουργό να έχει τρισδιάστατη (3D) εικόνα του χειρουργικού πεδίου, σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση. Επιπλέον, ο γιατρός βλέπει άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία οπτική πρόσβαση και χειρουργεί με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια.
  • Δίνει στον χειρουργό τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πολύ δύσκολους χειρουργικούς χειρισμούς. Τα χειρουργικά εργαλεία των ρομποτικών βραχιόνων μπορούν να πραγματοποιήσουν όχι μόνο όλες τις κινήσεις που κάνει και το ανθρώπινο χέρι, με μεγάλη δεξιότητα και ακρίβεια, αλλά και πολύ περισσότερες, καθώς περιστρέφονται σχεδόν κατά 360 μοίρες μέσα στο χειρουργικό πεδίο.
  • Εξασφαλίζει ελάχιστη απώλεια αίματος του ασθενή.
  • Παρέχει στον χειρουργό μεγαλύτερη άνεση κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη χειρουργική πρακτική, η ρομποτική χειρουργική επιτρέπει στο χειρουργό να πραγματοποιεί τις επεμβάσεις καθισμένος, μέσα σε ένα προσεκτικά σχεδιασμένο και εργονομικά άριστο περιβάλλον. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κόπος του χειρουργού, με πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις πολύωρων επεμβάσεων.
  • Προκαλεί πολύ λίγο πόνο.
  • Μειώνει σημαντικά το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο, άρα και το κόστος νοσηλείας.
  • Δίνει τη δυνατότητα στο χειρουργό να προετοιμάσει την επέμβαση στον H/Y, χρησιμοποιώντας τις εικόνες των εσωτερικών οργάνων των ασθενών που προκύπτουν από τις εξετάσεις τους.
  • Έχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα, αφού δεν αφήνει ουλές.
  • Συνοδεύεται από ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στο σπίτι.
  • Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την επέμβαση.

Το γνωρίζατε;

Το Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα DaVinci δημιουργήθηκε το 1995. Αποτελεί το πρώτο και μοναδικό, αυτήν τη στιγμή στον κόσμο, σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που πραγματοποιεί όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών εγχειρήσεων. Σήμερα χρησιμοποιούνται πάνω από 85 τέτοια συστήματα μόνο στην Ευρώπη!

 

Με τη συνεργασία του MD, PhD, MSc, μαιευτήρα-χειρουργού γυναικολόγου, Θεόδωρου Αδάμη.

 

happy baby