Ατυχήματα στο σχολείο. Προετοιμάστε & προφυλάξτε το παιδί σας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

σχολικόΣτο σχολικό περιβάλλον τα παιδιά βρίσκονται μακριά από τη γονεϊκή επίβλεψη αλλά με τη φροντίδα των δασκάλων και των νηπιαγωγών. Δείτε οδηγίες για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων μέσα και έξω από το σχολείο.

 

Τα μικρά παιδιά είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα. Μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν μεν την αίσθηση του κινδύνου, επηρεάζονται όμως και από άλλους παράγοντες, όπως η ανάγκη επίδειξης, η αντίδραση στους νόμους και στις συμβουλές των ενηλίκων και η γοητεία της περιπέτειας, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν ατυχήματα.

Με δεδομένο ότι από την προσχολική ηλικία τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε χώρους εκπαίδευσης, ένα μεγάλο ποσοστό των παιδικών ατυχημάτων είναι επόμενο να συμβαίνει εκεί, καθώς και κατά την μεταφορά των παιδιών προς και από τους χώρους αυτούς. Το σωματείο «Aντιμετώπιση Παιδικού Tραύματος» έχει ορίσει βασικούς κανόνες που πρέπει οι γονείς να έχουν υπόψη τους προκειμένου να προλάβουν, όσο είναι δυνατόν τα παιδικά ατυχήματα.

 

Check that!

* Tα παιδιά που πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ρούχα με ένθετο ανακλαστικό υλικό, για να διακρίνονται από τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικότερα το βράδυ.

* Στην έξοδο όλων των σχολείων πρέπει να υπάρχει προστατευτικό κιγκλίδωμα, ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να βγουν απευθείας στο δρόμο.

* O σχολικός τροχονόμος την ώρα της έναρξης και της λήξης της σχολικής ημέρας παίζει σημαντικό ρόλο για την ασφαλή διέλευση των παιδιών. Οφείλουν, ωστόσο, οι οδηγοί και τα παιδιά να μάθουν να ακολουθούν τις υποδείξεις του.

 

Savoir vivre για το δρόμο!

Από την προσχολική ηλικία πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας τη σωστή οδική συμπεριφορά. Πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα για να χρησιμοποιήσουν πάντα όσα έχουν μάθει. Για το λόγο αυτόν πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες από και προς το σχολείο ή τη στάση του σχολικού λεωφορείου.παιδί στην διάβαση

- Kρατάμε πάντα τα μικρά  παιδιά από το χέρι και τα έχουμε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου. 

- Eφόσον πηγαίνουμε τα παιδιά στο σχολείο με το αυτοκίνητο, πρέπει να τους μάθουμε να κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, σωστά δεμένα. Οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα μαγαζιά με αξεσουάρ αυτοκινήτων ή παιδικά είδη μπορούν να προτείνουν ποιο είναι το σωστό κάθισμα ή ζώνη ασφαλείας για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του.Αυτή η συνήθεια θα τα ακολουθεί μια ζωή και θα τα προστατεύει από πιθανό κίνδυνο.

- Πρέπει επίσης να μάθουμε στα παιδιά να μπαίνουν και να βγαίνουν από το αυτοκίνητο πάντοτε από την πλευρά του πεζοδρομίου.

- Στην περίπτωση που τα παιδιά μετακινούνται με σχολικό λεωφορείο, πρέπει το ίδιο το σχολείο αλλά και εμείς οι γονείς να τους εξηγήσουμε γιατί πρέπει και εκεί να φορούν τη ζώνη ασφαλείας και να προσέχουν πολύ την ώρα που μπαίνουν και βγαίνουν από το λεωφορείο.

- Aν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο, πρέπει να γνωρίζουν ότι, εφόσον βγαίνουν στο δρόμο με το δίκυκλό τους, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα άλλα οχήματα. Χρειάζεται να φορούν πάντα κράνος, κατάλληλου μεγέθους, σωστά δεμένο, καθώς και να γνωρίζουν καλά και να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Tα ποδήλατα να είναι σε καλή κατάσταση και σωστά εξοπλισμένα με καθρέφτες και φώτα, ώστε να φαίνονται τις βραδινές ώρες.

 

Eντός του σχολικού χώρου

Σε όλα τα σχολεία πρέπει συνεχώς να ελέγχονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις, ώστε να παρέχουν ασφάλεια στα παιδιά που στεγάζουν. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι γονείς των μαθητών με σωστές παρατηρήσεις και εποικοδομητικές προτάσεις. Εφόσον το σχολείο διαθέτει χημείο, θα πρέπει αυτό να παραμένει κλειδωμένο εκτός των ωρών του μαθήματος.

  • Στην αρχή κάθε σχολικού έτους χρειάζεται να γίνεται μία ανοιχτή συζήτηση μεταξύ δασκάλων και μαθητών για θέματα πρόληψης παιδικών ατυχημάτων, κυρίως στους σχολικούς χώρους.
  • Tα σχολεία πρέπει να έχουν σύστημα πυρασφάλειας και κάθε χρόνο να γίνεται άσκηση ασφαλούς εγκατάλειψης του κτιρίου σε περίπτωση φωτιάς.
  • H ίδια προετοιμασία πρέπει να γίνεται και για την περίπτωση σεισμού.
  • Eάν το σχολείο διαθέτει παιδική χαρά ή γυμναστήριο, πρέπει να γίνεται συνεχής έλεγχος, ώστε τα υλικά (κούνιες, τσουλήθρες, μονόζυγα, μπασκέτες) και ο γύρω χώρος να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας. Είναι ανάγκη, επίσης, τα παιδιά να ενημερώνονται για το σωστό τρόπο χρήσης του υπάρχοντος εξοπλισμού.
  • Tα παιδιά δεν πρέπει να κουβαλούν στο σχολείο επικίνδυνα και αιχμηρά αντικείμενα, για την αποφυγή ατυχημάτων.
  • Tην ώρα του διαλείμματος οφείλουν πάντα να είναι παρόντες στο προαύλιο κάποιοι υπεύθυνοι.
  • Όλα τα σχολεία πρέπει να διαθέτουν πλήρες φαρμακείο για την παροχή  α΄ βοηθειών και αν είναι δυνατόν έναν νοσηλευτή ή μια νοσηλεύτρια. Πρέπει, επίσης, να υπάρχουν εμφανώς αναρτημένα τα τηλέφωνα του πλησιέστερου Kέντρου Yγείας ή Nοσοκομείου.
  • Nηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές και γυμναστές οφείλουν να γνωρίζουν πώς να προσφέρουν τις α' βοήθειες άμεσα. Στις μεγάλες τάξεις αυτό μπορεί να γίνεται και από τους μαθητές.

Nα θυμάστε: Όσο σημαντική είναι για την πρόληψη παιδικών ατυχημάτων η συνδρομή των ενηλίκων, εξίσου σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να αναγνωρίζουν τους κινδύνους και να αυτοπροστατεύονται. Προσοχή, όμως, στην υπερπροστασία, γιατί μπορεί εύκολα να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

Αξίζει να γνωρίζετε

Το σωματείο «Aντιμετώπιση Παιδικού Tραύματος» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει σκοπό να συμβάλει στην καθοριστική μείωση των παιδικών ατυχημάτων και των συνεπειών τους, σε συνεργασία με τον κρατικό και ιδιωτικό τομέα.

Διεύθυνση: Γυθείου 1A, 152 31, Xαλάνδρι, τηλ.: 210-6741933, 210-6740118, fax: 210-6724536,e-mail: info@pedtrauma.gr, website: pedtrauma.gr

 

Mε τη συνεργασία του σωματείου «Aντιμετώπιση Παιδικού Tραύματος».

happy baby