Συμβουλές για γονείς

Άσθμα και ο ρόλος του στον πρόωρο τοκετό!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

άσθμαΤο άσθμα είναι μια αρκετά σοβαρή πάθηση, που επηρεάζει και επηρεάζεται  κατά την εγκυμοσύνη.

 

Με την κύηση, στο 1/3 των γυναικών το άσθμα βελτιώνεται, στο 1/3 παραμένει σταθερό και στο υπόλοιπο 1/3 επιδεινώνεται. Συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από σοβαρό άσθμα αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ πάλι οι γυναίκες με ήπιο άσθμα συνήθως έχουν βελτίωση. Οι ασθματικοί παροξυσμοί είναι πιο συχνοί στην αρχή του τρίτου τριμήνου της κύησης.  Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology, οι γυναίκες με ελλιπώς ελεγχόμενο άσθμα κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα ή να αποκτήσουν μικρό νεογνό.

Ομάδα ειδικών από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ μελέτησε έρευνες που είχαν επικεντρωθεί στο άσθμα και στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά ένα εκατομμύριο έγκυες, από το 1975 έως το 2009. Διαπίστωσαν ότι υπάρχει συσχετισμός του άσθματος και με άλλες επιπλοκές, περιλαμβανομένης της προεκλαμψίας. Η επεξεργασία δε, δεδομένων έδειξε ότι οι πάσχουσες από άσθμα γέννησαν παιδιά κατά μέσο όρο 93 γραμμάρια ελαφρύτερα από τα παιδιά των υγιών γυναικών. Το άσθμα αύξανε τον κίνδυνο προεκλαμψίας τουλάχιστον κατά 509%, ενώ οι κίνδυνο πρόωρου τοκετού αυξάνονταν κατά 25%. Για το λόγο αυτόν, οι γυναίκες που πάσχουν από άσθμα θα πρέπει να ενημερώνουν το γιατρό τους, ώστε να τίθενται υπό ιατρική παρακολούθηση τουλάχιστον σε μηνιαία βάση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο Πίτερ Γκίμπσον, από το Κέντρο Άσθματος και Αναπνευστικών Παθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ και το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας “Hunter” της Αυστραλίας, εξηγεί ότι «ορισμένες από τις προαναφερόμενες επιπλοκές μπορεί να ελαχιστοποιηθούν από την αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης του άσθματος και είναι σημαντικό αυτή η ομάδα γυναικών και το κυοφορούμενο έμβρυο να βρίσκονται υπό διαρκή ιατρική παρακολούθηση».

 

Το γνωρίζατε;

Είναι σημαντικό μια μέλλουσα μητέρα να έχει υπό έλεγχο τα συμπτώματα του άσθματος, αλλά και να ενημερωθεί για την ασφάλεια των αντιασθματικών φαρμάκων, που θα χρησιμοποιήσει. Για το λόγο αυτόν είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία της εγκύου με τον μαιευτήρα και τον πνευμονολόγο. Τα φάρμακα για το άσθμα δεν φαίνεται να έχουν άμεσες επιδράσεις στη μητέρα ή το έμβρυο κατά την κύηση, όμως μόνο ο γιατρός της είναι σε θέση να κάνει μια ασφαλή εκτίμηση. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η μέλλουσα μητέρα πρέπει να ενημερώνεται από το γιατρό της, για την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να της χορηγηθεί.

 

happy baby