Συμβουλές για γονείς

«Ακούστε» το μωρό σας!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

εμβρυο κινείταιΗ στιγμή που θα νιώσετε την πρώτη κίνηση του μωρού σας είναι συγκλονιστική! Είναι η επιβεβαίωση ότι μέσα σας μεγαλώνει μια καινούρια ζωή, που σε μερικούς μήνες θα έρθει στον κόσμο.

 

 

Αν ρωτήσετε μία έγκυο για το πως αντιλήφθηκε την πρώτη κίνηση του εμβρύου θα πάρετε πολλές απαντήσεις, όπως «σαν πεταλούδες στην κοιλιά», «σαν φτερούγισμα» ή «σαν ένα μικρό ψάρι που σπαρταράει»…

 

Τι είναι οι «εμβρυακές κινήσεις»;

Εμβρυακές κινήσεις ονομάζουμε τις κινήσεις που κάνει το έμβρυο μέσα στη μήτρα της μητέρας του. Ωστόσο, για να γίνουν αντιληπτές από τη μητέρα, θα πρέπει το έμβρυο να έχει μεγαλώσει αρκετά, ώστε αυτά  τα σκιρτήματα να φτάσουν μέχρι τα τοιχώματα της μήτρας.

 

Πότε το έμβρυο κάνει την πρώτη του κίνηση;

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης σας, το μωρό σας μεγαλώνει «σιωπηλά» μέσα σας.

  • Περίπου την 6η -7η εβδομάδα ο γιατρός σας μπορεί να «ακούσει» τον χτύπο της καρδιάς του.Το έμβρυο αρχίζει να κινείται μέσα σας την 7η εβδομάδα της κύησης. Είναι, όμως, ακόμα πολύ μικρό για να αντιληφθείτε αυτές του τις πρώτες, μικροσκοπικές κινήσεις, ειδικά εάν είστε πρωτομάνα. Θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμα για να το ακούσετε.
  • Μεταξύ της 18ης και 20ής εβδομάδας, περίπου, η μητέρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις εμβρυακές κινήσεις. Στο δεύτερο τρίμηνο της κύησης θα αρχίσετε να νιώθετε το μωρό σας να κινείται μέσα σας, το γνωστό «κλότσημα», και είναι το πρώτο σημάδι για την έγκυο ότι όλα βαίνουν καλώς.

Πόσες κινήσεις κάνει;

Το έμβρυο κινείται μέσα στη μήτρα 50 ή και περισσότερες φορές ανά ώρα. Κινείται και όταν είναι ξύπνια η μητέρα και όταν κοιμάται. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη, ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο, οι κινήσεις του γίνονται εντονότερες και η μητέρα τις αντιλαμβάνεται σαν κλοτσιά. Ωστόσο, προς το τέλος της κύησης, επειδή μεγαλώνει το έμβρυο και λιγοστεύει ο χώρος όπου μπορεί να κινηθεί, οι κινήσεις του μοιάζουν να μειώνονται και τις αντιλαμβάνεστε πολύ πιο έντονα.

 

«Γιατί δεν ακούω το μωρό μου;»

Πολλές μέλλουσες μητέρες ανησυχούν επειδή δεν νιώθουν το μωρό τους να κινείται. Συνήθως οι εμβρυακές κινήσεις γίνονται πιο εύκολα αντιληπτές από μια έγκυο που διανύει τη δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη, επειδή οι μύες της μήτρας είναι πιο χαλαροί, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται στο να ακούσει το μωρό της. Ακόμη, οι εμβρυακές κινήσεις μπορεί να μη γίνονται αντιληπτές λόγω της θέσης του εμβρύου. Επιπλέον, αν η μέλλουσα μαμά έχει πολύ έντονη δραστηριότητα και κινείται πολύ, τότε μπορεί να διαφεύγουν από την αντίληψή της τα σκιρτήματα του μωρού της. Μια άλλη παράμετρος εξαιτίας της οποίας δεν καταλαβαίνει η έγκυος το μωράκι της, είναι επειδή αποφασίζει να κινηθεί όταν εκείνη κοιμάται. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνει τίποτα κακό. Ωστόσο για οποιαδήποτε ανησυχία σας, μη διστάσετε να μιλήσετε στο γιατρό σας.

 

Τι πρέπει να προσέξετε;

Η έγκυος μπορεί να μάθει να αναγνωρίζει τη μείωση της εμβρυικής δραστηριότητας. Σε κυήσεις υψηλού κίνδυνου ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει τη μέλλουσα μαμά να μετράει της εμβρυακές κινήσεις. Πώς; Της ζητάει να μετρήσει πόσα λεπτά χρειάζεται να περάσουν για να νιώσει 10 ευδιάκριτες κινήσεις του μωρού (κλοτσήματα, εκτάσεις, περιστροφές, όχι λόξιγκα). Αυτό μπορεί να το κάνει όταν ξαπλώνει στο πλάι.

Δηλαδή Α: 0-15 λεπτά, Β: 16-30 λεπτά, Γ: 31-45 λεπτά, Δ: 46-60 λεπτά ή Ε: >60 λεπτά μεσολαβούν ανάμεσα σε κάθε κίνηση του μωρού; Σε περίπτωση που δεν ακούσει τις δέκα κινήσεις σε μια ώρα, το μωρό μπορεί να κοιμάται, γι’ αυτό πρέπει να ξαναπροσπαθήσει να μετρήσει τις κινήσεις του κάποια άλλη στιγμή της ημέρας. Εάν η μητέρα έχει λόγους ανησυχίας, είναι πάντα προτιμότερο να μιλήσει με το γιατρό της, καθώς μόνο εκείνος γνωρίζει το ιστορικό της κύησής της.

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα χειρουργού γυναικολόγου, Μηνά Ιωαν. Λαμπράκη.

 

happy baby