10 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ μετά το μαιευτήριο!

ΕκτύπωσηΕκτύπωση

ζευγάρι στο μαιευτήριοΗ εγκυμοσύνη πήγε καλά, το ίδιο και ο τοκετός, κι έφθασε η ώρα να δείτε την πόρτα εξόδου του μαιευτηρίου. Πώς θα κάνετε μια καλή αρχή με το μωρό σας τις πρώτες μέρες που θα επιστρέψετε σπίτι;

 

Εννέα μήνες πέρασαν κιόλας κι εσείς φεύγετε από το μαιευτήριο με το μωράκι σας αγκαλιά και κατεύθυνση το σπίτι. Τώρα θα έχετε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσετε τη νέα κατάσταση, καθώς ένα μικροσκοπικό πλάσμα εξαρτάται από σας 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Πολλές νέες μαμάδες βιώνουν μερικές στιγμές πανικού και απόγνωσης με την επιστροφή τους στο σπίτι, συναισθήματα απολύτως φυσιολογικά. Μέχρι τώρα το μωρό σας ήταν απλώς μια ασαφής εικόνα στην οθόνη του υπερηχογράφου. Τώρα το έχετε μπροστά σας με σάρκα και οστά και χρειάζεται την αμέριστη φροντίδα σας.

Γι’ αυτό σας δίνουμε 10 χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε τη μετάβαση από την εγκυμοσύνη στη μητρότητα λίγο πιο εύκολη.

 

1. Γεμίστε το ψυγείο σας. Ένα ψυγείο και ένας καταψύκτης, γεμάτα με ποικιλία τροφών (φρούτα, λαχανικά, γάλα, γιαούρτι, τυρί, κρέας, ψάρι κ.τ.λ.), θα ήταν ευχής έργον τις πρώτες μέρες με το μωρό. Λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό οργανώστε το ψυγείο σας και μαγειρέψτε διπλές ποσότητες φαγητού, που θα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Ακόμη κι αν δεν έχετε ενέργεια να μαγειρέψετε, φροντίστε ώστε το ψυγείο σας να είναι γεμάτο με λαχανικά, πλυμένα και καθαρισμένα, και γιαούρτι, που χρειάζεται να καταναλώνετε καθώς θηλάζετε. Στην έσχατη περίπτωση ζητήστε από τον σύντροφό σας να σας γεμίσει το ψυγείο.

2. Bρείτε πηγές βοήθειας για το θηλασμό. Μιλώντας με την Πιστοποιημένη Σύμβουλο Γαλουχίας IBCLC, Mέλος της Διεθνούς Ένωσης Συμβούλων Θηλασμού (ILCA) και του Professional Breastfeeding Resource Center Program της LLInternational και γυναικολόγο-μαιευτήρα, κ. Μιλένα Ρούζκοβα, μας εξήγησε ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέες μαμάδες είναι ο θηλασμός. Είτε από ελλιπή ενημέρωση είτε από φόβο, πολλές μαμάδες στη λοχεία εγκαταλείπουν το θηλασμό, χάνοντας όλα τα πολύτιμα οφέλη του και στερώντας τα και από το παιδί τους. O Σύλλογος Θηλασμού Eλλάδος αλλά και οι Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας είναι πάντα δίπλα σας, προκειμένου να θηλάσετε χωρίς προβλήματα ή να τα αντιμετωπίσετε αν προκύψουν. Aναζητήστε μια σύμβουλο και ξεκινήστε έγκαιρα την προετοιμασία, ώστε ο θηλασμός να γίνει για σας μια πηγή ευχαρίστησης αλλά και για να «δεθείτε» πιο πολύ με το μωρό σας.

3. Φτιάξτε μια ομάδα υποστήριξης. Ακόμη κι αν κατατάσσετε τον εαυτό σας στους ανθρώπους που στηρίζονται μόνο στις δυνάμεις τους, η λοχεία είναι μια «περίεργη» περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Οι σωματικές και οι ψυχολογικές ανακατατάξεις βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ παράλληλα πρέπει να φροντίζετε το νεογέννητο. Θα χρειαστείτε, λοιπόν, μια ομάδα υποστήριξης. Συζητήστε εκ των προτέρων με τον σύντροφό σας  ή άλλους ανθρώπους της εμπιστοσύνης σας το πώς μπορούν να σας βοηθήσουν, για να ξεκουραστείτε αλλά και να μιλάτε σε κάποιον όταν αισθάνεστε «πεσμένη». Ακόμη και η σύμβουλος θηλασμού μπορεί να σας προσφέρει πολύτιμη στήριξη.

4. Λίγοι και καλοί! Μετά την επιστροφή σας από το μαιευτήριο δεν υπάρχει λόγος να αναλάβετε υποχρεώσεις μονομιάς. Ειδικά την πρώτη εβδομάδα χρειάζεστε απόλυτη ηρεμία. Άλλωστε, όπως θα διαπιστώσετε και μόνοι σας, στην αρχή το μόνο που θα προλαβαίνετε να κάνετε είναι να θηλάζετε και να αλλάζετε το μωρό. Σταδιακά θα συνηθίσετε και θα μπορέσετε να προγραμματίζετε την καθημερινότητά σας. Περάστε το μήνυμα και προς τα έξω ότι καλό είναι να αποφεύγουν τις επισκέψεις (εκτός βέβαια από τους ανθρώπους που θέλετε να δείτε), ώστε να έχετε χρόνο για να ηρεμήσετε. Η ηρεμία τις πρώτες βδομάδες μετά τον τοκετό είναι πολύ σημαντική, ώστε να μπορέσετε να βρείτε το ρυθμό σας στο θηλασμό και να βοηθήσετε και το μωρό να θηλάσει σωστά. Αν είστε μονίμως «στην τσίτα» με ανθρώπους που μπαινοβγαίνουν στο σπίτι σας, θα αγχώσετε και τον εαυτό σας και το νεογέννητο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποδεχθείτε την ιδέα ότι το σπίτι σας δεν θα είναι υπόδειγμα τάξης τον πρώτο καιρό. O σύντροφός σας ή η μητέρα σας μπορούν να σας βοηθήσουν για τα βασικά.

5. Kοιμηθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι η έλλειψη ύπνου είναι από τα πιο μεγάλα εμπόδια με το νεογέννητο στο σπίτι. Καθώς τα μωρά χρειάζονται τάισμα τις ώρες που εσείς συνήθως θέλετε να κοιμηθείτε (μεταξύ 10 το βράδυ και 3 το πρωί) προετοιμαστείτε και ψυχολογικά και σωματικά γι’ αυτή την αλλαγή και φροντίστε να κοιμάστε όταν κοιμάται και το μωρό σας. Μην εκμεταλλεύεστε το χρόνο που σας δίνεται όταν κοιμάται το μωρό για να κάνετε δουλειές! Αντιμετωπίστε το τάισμα σαν μια μοναδική ευκαιρία να δεθείτε με το μωρό σας ή φανταστείτε ότι εργάζεστε βραδινή βάρδια. Επίσης, πολλοί γονείς έχουν το μωρό δίπλα τους καθώς το βρίσκουν ευκολότερο από το να σηκώνονται για το τάισμα. Άλλωστε όσο πιο γρήγορα ανταποκριθείτε στο κάλεσμά του τόσο πιο γρήγορα θα ησυχάσει και θα καταφέρετε να πάτε για ύπνο. Εκμεταλλευτείτε μια ώρα τη μέρα για να πάρετε έναν υπνάκο, αναθέτοντας τη φροντίδα του μωρού στη γιαγιά ή τη θεία, ώστε να ανακτήσετε δυνάμεις για το βράδυ.

6. Kάντε την ξεκούρασή σας προτεραιότητα. Σύμφωνα με την κ.Ρούζκοβα, ο τοκετός, είτε φυσιολογικά είτε ευτυχισμένο ζευγάριμε καισαρική, είναι μια στρεσογόνος σωματικά και συναισθηματικά εμπειρία. Eπιπλέον, σας εισάγει απότομα σε μια νέα κατάσταση: να έχετε ένα βρέφος στα χέρια σας. Για το λόγο αυτόν η ξεκούρασή σας είναι απόλυτη προτεραιότητα ώστε να τα βγάλετε πέρα. Tο να τρώτε καλά, να πίνετε πολλά υγρά, να κάνετε χαλαρωτικά ντουζ, ακόμη και να βγείτε για έναν 5λεπτο περίπατο μέχρι το περίπτερο της γειτονιάς, όταν νιώσετε έτοιμη, θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τη λοχεία αλλά και να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες του θηλασμού.

7. Kρατήστε το μωρό σας αγκαλιά. Ένας τρόπος να νιώσετε καλύτερα είναι να κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά. Αυτό δίνει στο μωρό συναισθηματική ασφάλεια, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο ήρεμο. Το στήθος της μητέρας, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε η κ. Ρούζκοβα αποκαλείται και εξωτερική μήτρα. Σκεφτείτε το εξής απλό: 9 μήνες το έμβρυο χωριζόταν με τα τοιχώματα του πλακούντα από την καρδιά σας, την οποία άκουγε, βέβαια, συνεχώς. Μετά τη γέννηση ο ήχος αυτός που το έκανε να αισθάνεται ασφάλεια έπαψε να υφίσταται. Φανταστείτε, λοιπόν, πόσο πιο ήσυχο θα νιώσει στην αγκαλιά σας ακούγοντας και πάλι την καρδιά σας να χτυπά! Επιπλέον, τα μωρά είναι ευαίσθητα στο άγγιγμα αλλά και στη φωνή σας. 

8. Mην αφήνετε απ’ έξω τον μπαμπά! Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να υποσκελίζουν το ρόλο του πατέρα στη φάση της λοχείας, ειδικά κατά το θηλασμό. Και ο μπαμπάς μπορεί να προσφέρει πολλά πράγματα στο μωρό. Το νεογέννητο έχει ανάγκη από συνεχή επαφή με τους γονείς του για να νιώσει ασφάλεια. Επιπλέον, ο μπαμπάς δεν θα μάθει ποτέ να φροντίζει το μωρό αν δεν τον αφήσετε να συμμετάσχει στη διαδικασία. Ο θηλασμός δεν είναι αποκλεισμός για τον μπαμπά!

9. Aφήστε τα πράγματα να εξελιχθούν σιγά σιγά! Τόσο ο θηλασμός όσο και το «δέσιμο» με το μωρό σας δεν θα γίνουν ξαφνικά σωστά μέσα σε μια μέρα, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές. Θα αγχωθείτε, θα θυμώσετε, θα απελπιστείτε, αλλά τελικά θα βρείτε τρόπο να έρθετε κοντά με το μικρό σας πλασματάκι. Δεν υπάρχει λόγος να αμφιβάλλετε για την ποιότητά σας, ως γονέας! Μια συμβουλή είναι να ανταποκρίνεστε άμεσα στο κλάμα του μωρού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλαβαίνετε τι θέλει κάθε φορά, αλλά και να χτίσετε έναν γερό δεσμό μεταξύ σας.

10. Έχετε έτοιμα τα τηλέφωνα ανάγκης. Είτε πρόκειται για το κινητό της αδερφής σας είτε για το τηλέφωνο του παιδιάτρου, έχετε συγκεντρωμένα από πριν όλα τα τηλέφωνα που θα χρειαστείτε στη διάρκεια της λοχείας, ώστε να μη χρειάζεται να τα ψάχνετε την τελευταία στιγμή.

 

Bοήθεια για το θηλασμό

Παρακάτω θα βρείτε μερικά χρήσιμα στοιχεία για το πού μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια σχετικά με το θηλασμό.

Σύνδεσμος Θηλασμού Eλλάδος: Στο τηλέφωνο 210-6003249 θα ακούσετε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που θα σας παραπέμπει, ανάλογα με τη μέρα και την πόλη, στο κατάλληλο τηλέφωνο αν ψάχνετε σύμβουλο θηλασμού.

Mαιευτήριο «Έλενα Bενιζέλου» – Tμήμα Προαγωγής Mητρικού Θηλασμού, τηλ.: 210-6462782, ώρες λειτουργίας: 7 π.μ.-10 μ.μ.

Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLC

  • Πρόκειται για επαγγελματίες που κατέχουν τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες για να προωθούν και να διευκολύνουν το μητρικό θηλασμό. Οι Πιστοποιημένες /οι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLC δουλεύουν για την πρόληψη και την επίλυση των προβλημάτων μητρικού θηλασμού. Ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία των γονέων και τη συμμετοχή τους στις αποφάσεις που αφορούν το παιδί τους πριν και μετά τη γέννησή του. Πιστοποιημένοι σύμβουλοι θηλασμού υπάρχουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδος όπως στη Θεσσαλονίκη, στη Νάξο, στην Αττική, στην Ξάνθη και στην Κρήτη. Για να ενημερωθείτε για το πού μπορείτε να βρείτε έναν-μία σύμβουλο θηλασμού μπορείτε να επικοινωνείτε με τη συντονίστρια του Συλλόγου Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας IBCLC Ελλάδος «Γαλαξίας», κ. Mπριγκίττε Σίγκνερ -Tουλούπη, Mαία, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Συμβούλων Θηλασμού (ILCA), μέλος του Professional Breastfeeding Resource Center Program της LLLinternational, Oδός Mουτσούνας, Xώρα Nάξου, T.K. 843 00, τηλέφωνο: 22850-23870, κινητό: 6934229893.

Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδας (La Leche League): Λειτουργούν  ομάδες υποστήριξης όπου μητέρες βοηθούν μητέρες. Για πληροφορίες θηλασμού μπορείτε να έρθετε σε επαφή στο τηλέφωνο 210-6003249, website: thilasmos.gr

 

Με τη συνεργασία του μαιευτήρα-γυναικολόγου, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Aθηνών, Γρηγόρη Kυρούση.

category: 
happy baby